Do kosila bi bili z novelo upravičeni skoraj vsi otroci pod pragom revščine. Foto: MMC RTV SLO
Do kosila bi bili z novelo upravičeni skoraj vsi otroci pod pragom revščine. Foto: MMC RTV SLO
Več otrokom želijo dati kosilo že septembra

Koalicija bo tako sledila opozorilom šol, da se morajo na dvig cenzusa za subvencionirano šolsko kosilo ustrezno pripraviti, zato bo predlagala dvig cenzusa šele s 1. marcem. Kosila pa bodo po dopolnilu, ki ga bo koalicija vložila k noveli zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katero se dviga cenzus, v celoti subvencionirana le za tiste iz prvega dohodkovnega razreda, za tiste iz drugega 70-odstotno in za tiste iz tretjega 40-odstotno.

Glavni razlog za koalicijsko dopolnilo, po katerem naj bi cenzus dvignili s 1. marcem 2016, in ne že s 1. januarjem 2016, so opozorila šol, da ne bodo mogle zagotoviti zadostnega števila šolskih kosil, je pojasnila poslanka SMC-ja Erika Dekleva. Dodala je, da bo zaradi nove zakonske določbe potrebnih od 55 do 90 novih zaposlitev.

Po drugi strani v ZL-ju, ZaAB-ju in NSi-ju s svojim dopolnilom predlagajo, da bi dvig cenzusa začel veljati že s 1. septembrom 2015.
Podvojitev vrednosti praga
Po predlogu novele se cenzus za subvencionirano kosilo z 18 odstotkov neto povprečne plače v Sloveniji dviga na 36 odstotkov. To pomeni, da bodo do subvencioniranega kosila poleg tistih iz prvega dohodkovnega razreda pri otroškem dodatku upravičeni tudi vsi iz drugega in tretjega dohodkovnega razreda.

V prvem dohodkovnem razredu so družine, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo znaša do 18 odstotkov povprečne mesečne plače v Sloveniji oziroma do 181 evrov. V drugem so družine, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo znaša od 18 do 30 odstotkov povprečne mesečne plače oziroma od 181 do 301 evro, v tretjem pa tiste, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo znaša od 30 do 36 odstotkov povprečne mesečne plače oziroma od 301 do 362 evrov.

Več otrokom želijo dati kosilo že septembra