Primož Trubar je napisal prvo knjigo v slovenskem jeziku. Foto: MMC RTV SLO
Primož Trubar je napisal prvo knjigo v slovenskem jeziku. Foto: MMC RTV SLO
Biblija
Po mnenju strokovnjakov je najpomembnejše delo slovenskega protestantizma prevod Biblije. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija praznuje Dan reformacije

Primož Trubar, ki je leta 1550 napisal Katekizem - prvo knjigo v slovenskem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh, je bil osrednja osebnost slovenskega protestantizma. Napisal je več kot 25 del. Katekizmu je sledil še Abecednik, v katerem se je oprl na govore osrednjega slovenskega prostora.

Med reformacijo tudi prvi slovenski pravopis
Sicer pa je po mnenju strokovnjakov najpomembnejše delo slovenskega protestantizma prevod Biblije, ki ga je pripravil Jurij Dalmatin in ga dal leta 1584 natisniti v Wittenbergu. V času slovenske reformacije je nastal tudi prvi slovenski pravopis, Zimske urice Adama Bohoriča.

V Sloveniji dan reformacije kot državni praznik praznujemo od leta 1992, vsako leto pa je ob tem dnevu tudi državna proslava. O letošnji, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik državnega zbora Pavle Gantar, si več lahko preberete tukaj.

V Sloveniji protestantov 0,9 odstotka
Leta 2002 se je ob popisu prebivalstva za evangeličane v Sloveniji izreklo 14.736 ljudi, kar je 0,8 odstotka slovenskega prebivalstva. Po podatkik objavljenih na spletni strani slovenske Evangeličanske cerkve pa v sloveniji živi 18 tisoč evangeličanov. Za pripadnike drugih protestantskih veroizpovedi se je v omenjenem popisu izreklo 1.399 ljudi oziroma 0,1 odstotka prebivalstva. Večina slovenskih protestantov živi v Prekmurju, kjer so organizirani v 13 cerkvenih občin.

31. oktobra 1517 obešenih 95 tez
Dan reformacije praznujemo v spomin na 31. oktober 1517, ko je profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu v Nemčiji obesil 95 tez o prenovi Cerkve. S tem se je začelo reformno gibanje, ki je privedlo do notranje preureditve Katoliške cerkve, pa tudi do nastanka novih cerkva.

Slovenija praznuje Dan reformacije