Slovenija

Poudarki

  • Pregled tedenskega dogajanja v slovenski tvitosferi
  • "Prihaja krizni davek? Ok potem pa v iskanje banke z anonimnimi računi v tujini ..."
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 24 glasov Ocenite to novico!
Tvitopis 11052013
V slovenski tvitosferi je bilo mogoče čutiti silno nezadovoljstvo nad dvigom DDV-ja za dve odstotni točki, morebitnim kriznim davkom in korupcijo, ki je Slovenijo postavila na gospodarski sramotilni steber. Foto: MMC RTV SLO/EPA
       Upam, da ne bo prišlo do dviga DDV-ja, saj je zdravstvo že četrto leto pod varčevanjem zaradi stanja v zdravstveni blagajni. Že danes rezerv pri zmanjševanju materialnih stroškov skoraj ni več. V primeru dviga DDV-ja brez zagotovitve dodatnega denarja za zdravstvo bi morali začeti resno govoriti tudi o zmanjševanju pravic iz naslova zdravstvenega varstva.       
 Tomaž Gantar, minister za zdravje (8. maja 2013)
monopoli
"Ne razumete, kako deluje bančni sistem? Vzemite v roko pravila od igre Monopoly," je na Twitterju ob objavljeni sliki zapisal uporabnik @MladiMisleci. Foto: Twitter
Podjetja, v katerih bo na prodaj 100-odstotni delež države: Adria Airways, Aero, Fotona, Helios (postopki pridobitve soglasja DZ-ja za prodajo že potekajo), Aerodrom Ljubljana, Adria Airways tehnika, NKMB, Telekom Slovenije, Cinkarna Celje, Paloma, Gospodarsko razstavišče, Unior, Žito (postopki pridobitve soglasja DZ-ja še ne potekajo).
Krizni davek
Obdavčitve po morebitnem kriznem davku: predlagano je bilo, da bi bila polovica bruto plače obdavčena 0,5-odstotno, povprečna plača enoodstotno, dvakratnik povprečne plače 1,5-odstotno, do trikratnika povprečne plače 2-odstotno, več kot trikratnik (nad 4.500 evri) pa že 5-odstotno. Foto: MMC RTV SLO
       Dejstvo je, da bodo podjetja in njihova vodstva morala sama storiti več za izboljšanje stanja gospodarstva, ki je alarmantno, kar je pokazala tudi raziskava Komisije za preprečevanje korupcije o kakovosti gospodarskega in poslovnega okolja v Republiki Sloveniji. Slednje je ujeto v sistemsko korupcijo, s tem pa ogroža prav vsa podjetja, tudi tista, ki poslujejo pošteno. Mednarodno okolje pozna številne mehanizme za izboljšanje stopnje integritete znotraj podjetij, kot so na primer načela poslovanja za preprečevanje podkupovanja, ki so postala orodje različnim korporacijam pri vzpostavljanju dobrega upravljanja in čistega poslovanja.       
 Predsednica Transparency International Slovenia - Društva Integriteta Simona Habič o tem, da je odziv podjetij za implementacijo in zgradnjo mehanizmov integritete na splošno izredno slab.
Komisija za preprečevanje korupcije po mnenju mnogih solidno opravlja svoje delo, a kot kažejo izsledki raziskave podjetja Ernst & Young, jo čaka še ogromno dela. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Bo Bruselj cenil slovensk...
VIDEO
Gospodarski kriminal vse...
VIDEO
Vlada ugodila sindikatom,...
VIDEO
Kriznega davka ne bo, a p...
VIDEO
Minister za zdravje predl...
VIDEO
Vlada potrjuje ključna pr...
VIDEO
Prejemki nad 750 evrov bo...
VIDEO
ESS o ukrepih vlade
VIDEO
Janković kritičen do načr...
VIDEO
Vlada predlaga nove in vi...
VIDEO
Vlada načrtuje tudi krizn...
VIDEO
Vlada bi krizo reševala z...
VIDEO
Katere in kako visoke dav...
VIDEO
Koalicija usklajuje sveže...

Dodaj v

Za predjed krizni davek, za glavno jed dvig DDV-ja, za posladek pa - korupcija

"Slovenija prva pri korupciji - vsaj nekje smo prvi!"
11. maj 2013 ob 06:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Krizni davek je v bistvu mesečna naročnina na NLB storitve. S tem da jih pač ne uporabljaš pa ne moreš jih odpovedat," je le eden izmed številnih odzivov na Twitterju o najnovejših kriznih ukrepih.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je med ukrepe, ki jih je v sredo predstavila ekonomsko-socialnemu svetu, vključila tudi krizni davek, ki bi vse bruto dohodke obdavčil med 0,5 in 5 odstotki. Na seji ESS-ja je skupaj z ministri pojasnevala predlagane spremembe na področju davkov.

Na udaru tudi pokojnine
Krizni davek naj bi bil vezan le na bruto prihodke in ne plače, kar pomeni, da bi ga upoštevali pri nagradah, sejninah, tudi pri pokojninah. Predlagano je bilo, da bi bila polovica povprečne bruto plače obdavčena 0,5-odstotno, povprečna plača enoodstotno, dvakratnik povprečne plače 1,5-odstotno, do trikratnika povprečne plače 2-odstotno, več kot trikratnik (nad 4.500 evri) pa že 5-odstotno. Povprečna bruto plača je v Sloveniji februarja znašala 1497,55 evra.Z ukrepi za dosego ravnovesja

Krizni davek naj bi prizadel tudi zaposlene v javnem sektorju, vlada se želi dogovoriti s sindikati, kako privarčevati 158 milijonov evrov. Z ukrepi želi vlada v nacionalnem razvojnem programu in programu stabilnosti doseči ravnovesje med javnofinančno vzdržnostjo in gospodarsko rastjo, je razložil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik. Dodal je, da sta dokumenta zelo pomembna za povečanje zaupanja v Slovenijo.

Obrnjene napovedi dan pozneje
Toda že dan pozneje je vlada obrnila sredne napovedi in se odločila, da bo s 1. julijem zvišala DDV, z odločitvijo o kriznem davku pa bo počakala do novega leta. Hkrati je napovedala prodajo državnega deleža v 15 podjetjih. Poleg tega namerava uvesti tudi davek na nepremičnine, ustaviti zniževanje davka od dohodkov pravnih oseb ter zvišati sodne takse in davek na loterijo.Krizni davek (za zdaj) le grožnja
Za dvig DDV-ja namesto za uvedbo kriznega davka se je vlada odločila, saj ni začasen, ampak trajen ukrep, je dejala Bratuškova. Krizni davek tako ostaja grožnja oziroma rezerva, kot je dejala premierka, če se do konca leta s socialnimi partnerji ne bodo mogli dogovoriti glede znižanja odhodkov na področju javnih financ.

Slovenija na vrhu glede korupcije
Že v torek pa je odjeknila vest, da je Slovenija postala neslavna rekorderka v korupciji in podkupovanju v gospodarstvu med svetovnimi državami. Izsledki raziskave svetovnega podjetja Ernst & Young so namreč pokazali, da je delež slovenskih menedžerjev, za katere je podkupovanje običajno, kar 96-odstoten. V podjetju so sicer opravili 3.459 anonimnih pogovorov v lokalnih jezikih, in sicer po telefonu, spletu ali osebno.

"Slovenci odlični v pljuvanju v lastno skledo"
Na izsledke raziskave se je odzvala izvršna direktorica Združenja Manager, Sonja Šmuc, ki je ocenila, da rezultati na eni strani kažejo, da "imamo nekatere resne težave in probleme, ki so zdaj postali očitni, od sistemske korupcije, mogoče nepopolnega obvladovanja korporativnega upravljanja in skladnosti v podjetju", na drugi strani pa "smo Slovenci odlični v pljuvanju v lastno skledo in poveličevanju problemov, s katerimi se srečujemo." Stanje po njenem mnenju zagotovo ni tako drastično slabo, saj je Slovenija v prejšnji raziskavi, ko so merili indeks korupcije v 174 državah, zasedla 37. mesto. Na novi lestvici ji družbo ob drugouvrščeni Keniji pri vrhu s stare celine delata še Hrvaška (90 odstotkov) in Ukrajina (85 odstotkov). Evropsko povprečje je sicer 39 odstotkov.

Mi. Li., <a href="https://twitter.com/Tvitopis">@Tvitopis</a>
Prijavi napako
Komentarji
a.orhidejca
# 11.05.2013 ob 08:13
"Z dvigi DDV bomo počasi prišli v situacijo, ko bomo po nakupih zopet hodili v Avstrijo in Italijo. In tam dvigovali gospodarsko rast.
11:26 PM - 9 May 2013"

kako pa ne?

Do Celovca imam 35-40km...torej 70-80km...to je 5 L bencina = cca 7-8€.

Natankam polno, prihranim 2-3€ + nakupim za 100-150€ futra, grem stavti, da prihranim še 5€...in sem na istem.

Pokažem fakiča slovenski nesposobni Vladi.
iztrd
# 11.05.2013 ob 06:28
Za predjed krizni davek, za glavno jed dvig DDV-ja, za posladek pa - korupcija

Jedilni list, po katerem si lahko očistiš črevesa po napačnem kanalu ...

(Skozi usta.)
Hijena
# 11.05.2013 ob 06:28
Slovenija = Vas Butale
Dom Dom
# 11.05.2013 ob 08:47
Za slavnostno večerjo pa bankrot naroda!!!
nevem
# 11.05.2013 ob 09:32
Najhuje šele pride:
Davek na nepremičnine. Mislim, da je predlog od 0.1 do 0.3 %, osemdeset procentne vrednosti nepremičnine.
Nahebali so ga zopet upokojenci, ki so si v preteklosti, največkrat z lastnimi rokami, zgradili bajte... take, ki bodo imele še nadstropje za otroke.Ti pa so s že davno odselili...
RedStar
# 11.05.2013 ob 08:48
Mislim, da se nam bo počasi začelo odpirati glavno vprašanje:

Glede na to koliko nam država pobere, ali se nam sploh še splača delat? Ali je bolje od socialne podpore živet, ker te naše plače bodo kmalu izenačene s socialno pomočjo.
long island
# 11.05.2013 ob 08:23
Lustracija komunistov bi bila najbolj higienična.
Samo sedaj je prepozno.
bustjan
# 11.05.2013 ob 08:06
Davki, davki, obdavčitve, molzenje, odiranje, zategovanje, dušenje , ... POVEJTE MI, A SO TO kaki Pozitivni Ukrepi za Rešitev Slovenije, ali le še pridobivanje na času - ZAVLAČEVANJE ?????
Žal N E !!!
To Niso Nobene Rešitve, Temveč navadno zavlačevanje - pridobivanje na času , kajti Ti "ukrepi" Žal Nebodo Zmogli Ničesar Rešiti, oziroma Odpraviti, Temveč B O D O Le še poglobili Krizo ! Žal .
blackened
# 11.05.2013 ob 10:00
Nekdo je že objavil, pa vseeno obnavljam žalostni link...
http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2013/05/action-plan-to-save-slovenia-is.html?#echocomments

...sicer pa, kaj za vraga država še želi z NLB??? NE DAM VAM CENTA VEČ za to super banko.
nino10
# 11.05.2013 ob 09:11
Kdaj bo odločalo ljudstvo?
long island
# 11.05.2013 ob 20:18
Takrat ko je Milan Kučan bil izvoljen za predsednika, kaj ni nihče vsaj bil pomislil zakaj spet komunisti? Pa kaj vam jih ni bilo dovolj. Ne, spet še en mandat ste jim odobrili, saj to ni vaša Slovenija, kaj nas pa briga. Bo Kučko poskrbel. Pa tisti certifikati kasneje...in se je začelo.
Pa še nacionalni interes so dodali kot začimbo v ta lonec. Če si odzunaj se lepše vidi kot če si v loncu. Pošastno, kakšni ljudje...
dego47
# 11.05.2013 ob 13:15
Ali mislijo,da se vsi hranimo v parlamentu,da so nam izračunali samo 260€ za hrano na mesec.
Anzi23
# 11.05.2013 ob 10:37
A bomo kar gledali kako nas bodo izmozgali in uničili. Kje je zdaj vstaja? Zakaj se strani na FB nič več ne oglašajo? Ravno zdej bi moral cel narod skočiti in pokazati kaj si mislimo o teh parazitih.
amigo
# 11.05.2013 ob 08:48
Govoriti o korupciji v državi, ki jo vodi Janković je tragikomično. Janković je med poznavalci že 20 let sinonim za korupcijo. Štango mu drži von Murgeljski, zato mu ne more nihče nič. Še najmanj pa sodišče.
zen
# 11.05.2013 ob 21:11
Krizo so povzročile stranke na oblasti. Enkrat eni, drugič drugi. Krizni ali kazenski davek naj plačajo TE stranke!!! In poslanci , ki so ves čas podpirali tako prihvatizacijo!!!
Potrebna bo nova revolucija, ker so se lopovi potuhnili.
B in .
# 11.05.2013 ob 19:06
vlada se želi dogovoriti s sindikati, kako privarčevati 158 milijonov evrov.

Mi izgubljamo milijarde... kaj zbirate drobiž?
Pustite NLB pri miru in boste na hitro prišparali 400 mio.

A to pa ne? Molzno kravo za priviligirane pa ne....
jd666
# 11.05.2013 ob 11:31
@gesan
a se ne naveličaš?:) si mogče sebe spoznal da kar "nabijaš" pa nabijaš:)
roxdegabba
# 11.05.2013 ob 11:22
Obljubljali so nam novo Švico, dobili pa smo državo, ki je znana po visokih davkih, korupciji in nizkih kaznih za kriminalce.

Delavci, prišel je čas, ko moramo spomenik Dr. Franceta Prešerna začasno umakniti in na njegov podstavek namestiti eno dobro naostreno in dobro naoljeno giljotino, da se bodo glave naših krvnikov kotalile v Ljubljanico. To moramo narediti.
babooon
# 11.05.2013 ob 10:44
Cilj bi moral biti zmanjšanje državne uprave in birokracije, polovico teh ljudi bi rabili v gospodarstvu. Cilj mora biti izvoz kvalitetnih produktov in storitev po vsem svetu, tako bo denar prišel v državo in imeli bomo blaginjo. Tako enostavno je to.
slovenec5
# 11.05.2013 ob 10:30
Hoteli ste ... imate!!!

JJ je imel pošteno prav..... državljani Slovenije primite se za denarnice, priviligeranci se ne bodo odpovedali prvorazrednosti. Sicer pa saj smo slišali zadnjič v Stožicah kdo je na slovenskem gospodar!!!
BACK
# 11.05.2013 ob 09:18
Od mene ne dobite centa več. To ni politika, za katerom sem volil. Vi ne delate v dobro volilcev, ampak v dobro bank, ki pa so itak povezane z neko drugo bando. Jaz osebno vas ne priznam in ne priznam tega sistema, da ves sranje obešate na navadne smrtnike, ki nimajo nobene veze z tem, kaj ste se in se dogovarjate..na koncu nam pustite "krizo". Ne! Meni jo ne boste. Islandci so živ primer, kako po hitrem postopku uredit stvari sebi ljudem v dobro. Ali veste, da je Islandija odpisala komplet hipoteke vsem državljanov? Ne veste, seveda ne, ker vam tega ne bodo povedatli!!
krecco
# 11.05.2013 ob 07:12
Bananastan
daco1
# 11.05.2013 ob 17:07
Ma res,če z dvigom DDV-a rešimo probleme ga dvignimo tja do 70%.
ponikovčan
# 11.05.2013 ob 14:55
Janševa vlada je bila zrušena, da je lahko Jankovič zavladal. Napoved je bila; Pripravite denarnice!! In res, glej ga zlomka kral so na banki, sedaj pa iz naših denarnic, banda levičarska lopovska.
Po nekaterih komentarjih sodeč, ta vlada dela v pravo smer, če je to res davke sirotinji še za 10% gor, da bo imela rdeča drhal kaj krast. Res smo slovenci ovce in se nam po svetu zastonj ne smejejo, saj imajo od naše neumnosti ogromne dobičke na račun drage zadolžitve.
Prišel bo dan, ko bomo tujci v svoji ali bolje rečeno v tuji prodani državi.
pedalski
# 11.05.2013 ob 14:03
Trgovci so potihem veseli, da se zviša DDV. Tako bojo imeli izgovor za višanje cen, katerih procent bo višji kot povišanje DDV.
llsash
# 11.05.2013 ob 09:55
Cas je dozorel za nasilni upor, do cimprej!!!!!!!
genniuuss
# 11.05.2013 ob 09:13
homer
kako da si kar na enkrat prizanesliv,
tvoja značilnost je da pluvaš.
vojnaslo91
# 11.05.2013 ob 09:08
Slika dneva: Vpliv programa stabilnosti na padec BDP
maj 10, 2013 By jpdin

Fiskalna prilagoditev, ki jo večinoma na prihodkovni strani prinaša Program stabilnosti 2013 (PS), ki ga je vlada danes poslala v Bruselj, bo za približno eno milijardo evrov znižala domače povpraševanje. Država bo znižala svoje investicije in materialno porabo, na drugi strani bo država davkoplačevalcem denar, ki bi ga porabili za potrošnjo, pobrala v obliki davkov in ga dala v bančne bilance. Ni treba biti strokovnjak za kvantno fiziko, da bi ugotovili, da bo ta milijarda evrov domačega povpraševanja, ki bo umanjkala, pač v ustrezni meri meri zmanjšala BDP.

Če bo vlada resnično izvedla napovedano »davčno ožemanje«, se bomo težko izognili padcu BDP nižjem od 3 %, najverjetneje pa še za nekoliko več.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Homer. # 11.05.2013 ob 06:50

Ta vlada dela, znižala bo BDP za 3%! (:
zemljemerec
# 11.05.2013 ob 08:27
Davek na plačo in pokojnino naj plačujejo vsi člani strank od leta 1991 ! Člani strank naj prevzamejo odgovornost za prazno blagajno. Oni so izbrali liderje na oblasti in oni so držali vrečo.
tomazku78
# 12.05.2013 ob 08:26
dobr nas perejo...
Gaga
# 11.05.2013 ob 13:52
"dobili pa smo državo, ki je znana po visokih davkih, korupciji in nizkih kaznih za kriminalce." - To je najbolj žalostno in zato mi v Sloveniji več živeti ni. :(
jd666
# 11.05.2013 ob 10:06
Zato ste protestiral tko da prosim brez nezadovoljstva. Sej je bilo jasno povedano peipravite denarnice;) jansa je krcil javni sektor pa ste skakali v luft tisti ki sevas to sploh ni dotikalo...sedaj ko se vas pa se in ste ovcke ostrizene pa prosim bodite samo tiho in muvajte trvaco baltej v credi. Srecno;)
shark77
# 11.05.2013 ob 09:43
http://www.pravapeticija.com/signatures/
peticija_za_znianje_plae_parlamentarcev_
na_minimalno_plao/start/3540
Miki_79
# 11.05.2013 ob 09:27
Ko sem odprl tole novico se mi je pokazala reklama za želodčne težave...verjetno je vsakršna sorodnost odveč...
urossedej
# 11.05.2013 ob 09:16
Pismo vladi in DZ - po 1. izredni seji Skupščine ljudstva
Naše skupno sporočilo je: ne posegajte v Ustavo brez širše javne razprave in potrditve sprememb na referendumu!
[url="http://za-misli.si/subkultura/965-pismo-vladi-in-dz-po-1-izredni-seji-skupscine-ljudstva"]http://za-misli.si/subkultura/965-pismo-vladi-in-dz-po-1-izredni-seji-skupscine-ljudstva
[/url]
kozorog1973
# 11.05.2013 ob 09:14
no sej na mesečni ravni tistih 2, 3 evre(1% od 230) morda res ni veliko vendar posledice ki bodo prišle ob dvigu ddv-ja me bolj skrbijo:(
Opomba: me pa zanima kako je prišla Bratuškova do podatka da družina porabi na mesečni ravni samo 230 evrov??
nikhrast
# 12.05.2013 ob 15:49
Bereš komentarje, pa vedno ista zgodba, vedno je kriv nekdo drug.

Folk sam je volil politike ki so cincali pri privatizaciji, se upirali tujemu kapitalu in know-howu; folk je pa tudi zahtaval vse sorte privilegije, saj dobiš občutek da vlado vodijo sindikati, penzionisti, pa študenti.

Pa saj Slovenija nikoli ni imela kakšne desne vlade, po zahodu se še leve stranke bolj desno usmerjene kot SDS.
zdravaslovenija
# 12.05.2013 ob 08:59
Pa smo nekje vseeno na PRVEM MESTU (še pred Hrvaško)!!!
Po koruptivnosti (podkupljivosti) menedžmenta...
http://www.welt.de/wirtschaft/article115
940880/In-diesen-Laendern-sind-Manager-besonders-korrupt.html
Hephaestus
# 11.05.2013 ob 19:33
Dvig DDV pomeni:

- podražitev vseh dobrin in storitev, torej nižanje kupne moči prebivalstva
- več dela na črno, torej še več sive ekonomije in še manj davčnega priliva
- odpuščanja pri poštenih obrtnikih, ki davka ne utajijo, torej še več brezposelnih

Dvig DDV v praksi najbolj udari najrevnejši sloj prebivalstva.
In torej bodo najrevnejši ljudje plačevali višji DDV med tem, ko bo Janković, zaradi davčnih ugodnosti, še naprej posloval preko ciprskih računov. Obenem pa bo za 1. maj moraliziral kako se moramo odslej vsi navaditi redno plačevati davke.

Ustavil sem bom, ker mi gre na kozlanje.
shark77
# 11.05.2013 ob 09:39
Me zanima kaj menijo parlamentarci o tej spletni peticiji,ki se je začela podpisovati....

Sebastjan666
# 11.05.2013 ob 09:04
Jemlji tam, kjer lahko, da bodo lopovi še naprej lahko kradli.

Varčevanje + zagon gospodarstva = OŽEMANJE
http://damijan.org/2013/05/11/varcevanje-zagon-gospodarstva-ozemanje/

Damijan med drugim pravi:
Po prihodu na oblast je ta rasti prijazen ekonomski koncept nenadoma izginil. Se razblinil. Morda zaradi takojšnjega pritiska s strani finančnih trgov, ki so novo vlado sprejeli na nož. Morda pa zato, ker je bil prejšnji, rasti prijazen ekonomski koncept zgolj navaden blef. Pač običajna, zelo glasna, opozicijska retorika, ki nasprotuje vsakemu vladnemu ukrepu. Ne zaradi vsebinskega nestrinjanja, pač pa zaradi politične igre kot igre. Nekako se nagibam k drugi razlagi, čeprav je načeloma vseeno.
helsinki
# 11.05.2013 ob 08:27
krizni davek bi povzrolčil val birokracije in s tem stroške
efekta torej ni nič
bustjan
# 12.05.2013 ob 22:22
Za večerjo pa : kot jen rekel oni pred mano ; bankrot (propad) naroda !!!
tedy123
# 12.05.2013 ob 19:11
...vsi trgovci in ostali so ta dvig DDV-ja že premnogokrat vkalkulirali v zadnjih letih, tako, da bi le to lahko sedaj spregledali... sicer pa trg dela svoje in vsakdo sam odgovarja za svoje nesmotrne poteze v smislu dvigovanja cen...
stefana
# 12.05.2013 ob 13:27
to ni krizni davek...to je navadna kraja državljanom...naj mi vlada pokaže kje jemlje vsem tistim, ki so nas pripeljali do dna brezna...ki so to državi izčrpavali 22 let...oni si nedotakljivi...

z ukrepi se ne morem sprijazniti in bom vedno ponavljala...da ta država dela v prid mafije in kriminala, ker njim nič ne pobere pobira samo revežem.!!!sprašujem to državo, zakaj nas revežev ni povabila poleg, ko se je kradlo na veliko...???zato trdim in bom trdila, da ta država je tatinska, ker krade svojem lastnem narodu!!!!!
zdravaslovenija
# 12.05.2013 ob 09:22
http://www.zurnal24.si/vladni-ukrepi-nimajo-koncepta-clanek-193008
Gaga
# 11.05.2013 ob 13:51
"Dobis lahko milijone, ce ne znas z dnarjem delat, bos kmalu spet reven k cerkvena mis. "

Če si tupast, si tupast in naši politiki to so. In kdaj bomo izstopili iz EU?
Marconi
# 11.05.2013 ob 09:42
Twitter je nepomemben.
PONOS
# 12.05.2013 ob 10:24
qwertz
Ni tako enostavno.
Islandija svoje dolgove ni poplačala kljub stečaju bank.
Banke držijo prihranke državljanov ...če gredo banke v stečaj se začne domino efekt.
Tudi zdrave banke doživijo naval dvigov prebialstva in gredo tudi zdrave v stečaj.Če se pa to zgodi ,se zgodi kolaps gospodarstva.
Glej 1929 depresija.
qwertz
# 11.05.2013 ob 23:47
Islandski predsednik Olafur Ragnar Grimsson je čez vikend na Svetovnem Gospodarskem Forumu v Davosu opravil razgovor o tem, zakaj je Islandija po tem, ko je doživela popoln finančni zlom leta 2008, tako močno okrevala, medtem ko se preostali del zahodnega sveta bori z načinom okrevanja, ki nima popolnoma nobenega smisla. Grimsson je dal finančnemu novinarju MSM epski odgovor, ki pravi, da je glavni razlog za okrevanje Islandije:

"Bili smo dovolj pametni, da nismo upoštevali tradicionalnih prevladujočih ortodoksnosti Zahodnega finančnega sveta zadnjih 30 let. Uvedli smo devizne kontrole, dovolili, da banke propadejo, zagotovili smo podporo za revne in nismo uvedli varčevalnih ukrepov, kot jih vidite v Evropi.

Na vprašanje, ali bi politika Islandije glede bank delovala tudi v drugih delih Evrope, je Grimsson odgovoril:

"Zakaj banke veljajo za svete cerkve sodobnega gospodarstva? Zakaj zasebnim bankam, tako kot npr. letalskim družbam in telekomunikacijskim družbam, ni dovoljeno, da gredo v stečaj, če so bile vodene na neodgovoren način? Teorija, da moramo reševati banke, je teorija, v kateri imajo bankirji zasluge za lastni dobiček in uspeh, vendar neuspeh nosijo navadni ljudje preko davkov in varčevalnih ukrepov.

Ljudje v razsvetljenih demokracijah tega na dolgi rok ne bodo sprejeli"!
Kazalo