Slovenija

Poudarki

  • Pregled tedenskega dogajanja v slovenski tvitosferi
  • "Prihaja krizni davek? Ok potem pa v iskanje banke z anonimnimi računi v tujini ..."
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 24 glasov Ocenite to novico!
Tvitopis 11052013
V slovenski tvitosferi je bilo mogoče čutiti silno nezadovoljstvo nad dvigom DDV-ja za dve odstotni točki, morebitnim kriznim davkom in korupcijo, ki je Slovenijo postavila na gospodarski sramotilni steber. Foto: MMC RTV SLO/EPA
       Upam, da ne bo prišlo do dviga DDV-ja, saj je zdravstvo že četrto leto pod varčevanjem zaradi stanja v zdravstveni blagajni. Že danes rezerv pri zmanjševanju materialnih stroškov skoraj ni več. V primeru dviga DDV-ja brez zagotovitve dodatnega denarja za zdravstvo bi morali začeti resno govoriti tudi o zmanjševanju pravic iz naslova zdravstvenega varstva.       
 Tomaž Gantar, minister za zdravje (8. maja 2013)
monopoli
"Ne razumete, kako deluje bančni sistem? Vzemite v roko pravila od igre Monopoly," je na Twitterju ob objavljeni sliki zapisal uporabnik @MladiMisleci. Foto: Twitter
Podjetja, v katerih bo na prodaj 100-odstotni delež države: Adria Airways, Aero, Fotona, Helios (postopki pridobitve soglasja DZ-ja za prodajo že potekajo), Aerodrom Ljubljana, Adria Airways tehnika, NKMB, Telekom Slovenije, Cinkarna Celje, Paloma, Gospodarsko razstavišče, Unior, Žito (postopki pridobitve soglasja DZ-ja še ne potekajo).
Krizni davek
Obdavčitve po morebitnem kriznem davku: predlagano je bilo, da bi bila polovica bruto plače obdavčena 0,5-odstotno, povprečna plača enoodstotno, dvakratnik povprečne plače 1,5-odstotno, do trikratnika povprečne plače 2-odstotno, več kot trikratnik (nad 4.500 evri) pa že 5-odstotno. Foto: MMC RTV SLO
       Dejstvo je, da bodo podjetja in njihova vodstva morala sama storiti več za izboljšanje stanja gospodarstva, ki je alarmantno, kar je pokazala tudi raziskava Komisije za preprečevanje korupcije o kakovosti gospodarskega in poslovnega okolja v Republiki Sloveniji. Slednje je ujeto v sistemsko korupcijo, s tem pa ogroža prav vsa podjetja, tudi tista, ki poslujejo pošteno. Mednarodno okolje pozna številne mehanizme za izboljšanje stopnje integritete znotraj podjetij, kot so na primer načela poslovanja za preprečevanje podkupovanja, ki so postala orodje različnim korporacijam pri vzpostavljanju dobrega upravljanja in čistega poslovanja.       
 Predsednica Transparency International Slovenia - Društva Integriteta Simona Habič o tem, da je odziv podjetij za implementacijo in zgradnjo mehanizmov integritete na splošno izredno slab.
Komisija za preprečevanje korupcije po mnenju mnogih solidno opravlja svoje delo, a kot kažejo izsledki raziskave podjetja Ernst & Young, jo čaka še ogromno dela. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Bo Bruselj cenil slovensk...
VIDEO
Gospodarski kriminal vse...
VIDEO
Vlada ugodila sindikatom,...
VIDEO
Kriznega davka ne bo, a p...
VIDEO
Minister za zdravje predl...
VIDEO
Vlada potrjuje ključna pr...
VIDEO
Prejemki nad 750 evrov bo...
VIDEO
ESS o ukrepih vlade
VIDEO
Janković kritičen do načr...
VIDEO
Vlada predlaga nove in vi...
VIDEO
Vlada načrtuje tudi krizn...
VIDEO
Vlada bi krizo reševala z...
VIDEO
Katere in kako visoke dav...
VIDEO
Koalicija usklajuje sveže...

Dodaj v

Za predjed krizni davek, za glavno jed dvig DDV-ja, za posladek pa - korupcija

"Slovenija prva pri korupciji - vsaj nekje smo prvi!"
11. maj 2013 ob 06:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Krizni davek je v bistvu mesečna naročnina na NLB storitve. S tem da jih pač ne uporabljaš pa ne moreš jih odpovedat," je le eden izmed številnih odzivov na Twitterju o najnovejših kriznih ukrepih.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je med ukrepe, ki jih je v sredo predstavila ekonomsko-socialnemu svetu, vključila tudi krizni davek, ki bi vse bruto dohodke obdavčil med 0,5 in 5 odstotki. Na seji ESS-ja je skupaj z ministri pojasnevala predlagane spremembe na področju davkov.

Na udaru tudi pokojnine
Krizni davek naj bi bil vezan le na bruto prihodke in ne plače, kar pomeni, da bi ga upoštevali pri nagradah, sejninah, tudi pri pokojninah. Predlagano je bilo, da bi bila polovica povprečne bruto plače obdavčena 0,5-odstotno, povprečna plača enoodstotno, dvakratnik povprečne plače 1,5-odstotno, do trikratnika povprečne plače 2-odstotno, več kot trikratnik (nad 4.500 evri) pa že 5-odstotno. Povprečna bruto plača je v Sloveniji februarja znašala 1497,55 evra.Z ukrepi za dosego ravnovesja

Krizni davek naj bi prizadel tudi zaposlene v javnem sektorju, vlada se želi dogovoriti s sindikati, kako privarčevati 158 milijonov evrov. Z ukrepi želi vlada v nacionalnem razvojnem programu in programu stabilnosti doseči ravnovesje med javnofinančno vzdržnostjo in gospodarsko rastjo, je razložil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik. Dodal je, da sta dokumenta zelo pomembna za povečanje zaupanja v Slovenijo.

Obrnjene napovedi dan pozneje
Toda že dan pozneje je vlada obrnila sredne napovedi in se odločila, da bo s 1. julijem zvišala DDV, z odločitvijo o kriznem davku pa bo počakala do novega leta. Hkrati je napovedala prodajo državnega deleža v 15 podjetjih. Poleg tega namerava uvesti tudi davek na nepremičnine, ustaviti zniževanje davka od dohodkov pravnih oseb ter zvišati sodne takse in davek na loterijo.Krizni davek (za zdaj) le grožnja
Za dvig DDV-ja namesto za uvedbo kriznega davka se je vlada odločila, saj ni začasen, ampak trajen ukrep, je dejala Bratuškova. Krizni davek tako ostaja grožnja oziroma rezerva, kot je dejala premierka, če se do konca leta s socialnimi partnerji ne bodo mogli dogovoriti glede znižanja odhodkov na področju javnih financ.

Slovenija na vrhu glede korupcije
Že v torek pa je odjeknila vest, da je Slovenija postala neslavna rekorderka v korupciji in podkupovanju v gospodarstvu med svetovnimi državami. Izsledki raziskave svetovnega podjetja Ernst & Young so namreč pokazali, da je delež slovenskih menedžerjev, za katere je podkupovanje običajno, kar 96-odstoten. V podjetju so sicer opravili 3.459 anonimnih pogovorov v lokalnih jezikih, in sicer po telefonu, spletu ali osebno.

"Slovenci odlični v pljuvanju v lastno skledo"
Na izsledke raziskave se je odzvala izvršna direktorica Združenja Manager, Sonja Šmuc, ki je ocenila, da rezultati na eni strani kažejo, da "imamo nekatere resne težave in probleme, ki so zdaj postali očitni, od sistemske korupcije, mogoče nepopolnega obvladovanja korporativnega upravljanja in skladnosti v podjetju", na drugi strani pa "smo Slovenci odlični v pljuvanju v lastno skledo in poveličevanju problemov, s katerimi se srečujemo." Stanje po njenem mnenju zagotovo ni tako drastično slabo, saj je Slovenija v prejšnji raziskavi, ko so merili indeks korupcije v 174 državah, zasedla 37. mesto. Na novi lestvici ji družbo ob drugouvrščeni Keniji pri vrhu s stare celine delata še Hrvaška (90 odstotkov) in Ukrajina (85 odstotkov). Evropsko povprečje je sicer 39 odstotkov.

Mi. Li., @Tvitopis
Prijavi napako
Komentarji
Tvitopis
link
"Grki so izbrali umiranje na obroke"
49
11. julij 2015 ob 09:08 "Dragi Grki, ne spoštujem vašega referenduma. Vaš Slovenec, ki vam je dal 2.000€," je bil le eden od številnih odzivov na grški referendum in dogajanje v Grčiji v slovenski tvitosferi.
Več novic ...
Kazalo