Protestniki napovedujejo, da bodo vztrajali. Foto: MMC RTV SLO
Protestniki napovedujejo, da bodo vztrajali. Foto: MMC RTV SLO

Protestniki so se na ponedeljkovi skupščini odločili, da bodo nadaljevali protest najmanj še v torek, morda tudi dlje, je poročal Radio Slovenija.

Dopoldne so se sprehodili po mestnih ulicah in skušali ljudem predstaviti svoje ideje ter jih povabiti, naj se jim s svojimi pridružijo tudi sami. Protestnike je podprlo več sindikatov, na popoldanski delavnici pa bodo skupaj z nekaterim vidnimi predstavniki Univerze razpravljali o avtonomiji in financiranju visokega šolstva.

Dodajajo, da udeleženci lahko javno izrazijo, kako osebno občutijo nasilje finančnega kapitalizma. Po njihovih besedah so demonstracije namenjene "destigmatizaciji revščine in nasilja, ki ga izvaja kapital.

Zato so emancipatorna in so podlaga za to, da se organiziramo na podlagi konkretnih temeljnih potreb, zadovoljevanje katerih nam sistem onemogoča, s ciljem zahtevanja novih pravic in skupne blaginje."

Pozivajo k podpori gibanja
"Trg pred borzo je še zmeraj okupiran, število protestnikov, ki vztrajajo pred borzo navkljub mrazu, in podpornikov pa se veča," so sporočili iz gibanja. Hkrati pa ljudi pozivajo, da lahko gibanje podprejo tudi tako, da napišejo ali kako drugače sporočijo, kako občutijo nasilje finančnega kapitalizma.

"Prav tako je dobrodošla solidarnostna podpora, bodisi osebna bodisi v obliki odej, šotorov, hrane, spalnih vreč, manjših denarnih prispevkov," še pravijo.

Germič: Protestnikom moramo prisluhniti
Predsednik državnega zbora Ljubo Germič pa je ob protestih proti nasilju finančnega kapitalizma zapisal, da je bil protest pričakovana reakcija na globalne razmere, krizo vrednot in hkrati tudi znamenje sprememb, ki jih ljudje želijo in potrebujejo.

"Medije preplavljajo izrazi kot so 'sodobno suženjstvo, kršenje temeljnih človekovih pravic, revščina itd.' Protestniki, ki že tretji dan vztrajajo pred ljubljansko borzo, na zelo simbolen in - pohvale vredno - miroljuben način, jasno izražajo, da si želijo bolj čutečo, bolj socialno, bolj pravično družbo in tudi takšno politiko. Prepričan sem, da jim moramo prisluhniti in razmisliti o njihovih predlogih tudi pri oblikovanju novih izhodnih in razvojnih strategij," je pozval Germič.