Rim je bil prizorišče prave poulične bitke, ki je zasenčila shod več kot sto tisoč Italijanov. Foto: EPA
Rim je bil prizorišče prave poulične bitke, ki je zasenčila shod več kot sto tisoč Italijanov. Foto: EPA
Ranjeni med protesti v Rimu
Aretacije na Wall Streetu

Potem ko so skupine skrajnih protestnikov v Rimu sprožile divjanje in razbijanje, so iz italijanske prestolnice poročali o 135 ranjenih in 12 prijetih. V New Yorku pa so se s protestniki spopadli policisti na konjih in jih prek 70 prijeli.

V "večnem mestu" je kakih 100.000 mirnih protestnikov in več tisoč Rimljanov postalo talcev okoli 500 zamaskirancev, ki so kljub močnim policijskim silam uničevali vse, kar jim je prišlo pod roke. Dve mestni četrti v Rimu sta močno razdejani, 45 ljudi je moralo v bolnišnice. Med ranjenimi je bila večina, 105, pripadnikov varnostnih sil, med 30 ranjenimi protestniki pa sta dva izgubila prste, ker sta jima v roki eksplodirali dimni bombi.
Gmotno škodo samo na javni infrastrukturi je rimski župan Gianni Alemanno ocenil na milijon evrov.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je napovedal, da bodo nasilneže strogo kaznovali. Zahvalil se je policistom, ki so zagotavljali varnost, hkrati pa državljanom omogočili pravico do mirnega protesta. Tudi opozicijski voditelj Pierluigi Bersani je obsodil nasilje in zahteval kaznovanje krivcev.

Aretacije v središču mesta
V New Yorku so bili prizori manj dramatični, vseeno pa so se policisti na konjih na Times Squaru spopadli s protestniki in jih najmanj 74 prijeli. Protestniki gibanja "Okupiraj Wall Street" so pripravili pohod po New Yorku od parka Zuccotti na jugu Manhattna skozi Washington Square Park v Greenwich Villageu do Times Squara, kjer so se pomešali med še večjo množico turistov, nakupovalcev in obiskovalcev gledališč ter izražali nasprotovanje nasilju finančnega kapitalizma.

Protestniki so zjutraj v poslovalnici banke Chase nedaleč od parka Zuccotti, v katerem taborijo že mesec dni, množično dvigali prihranke. Tako so protestirali proti izkoriščanju bank, ki so v zahvalo za skorajšnje uničenje svetovnega finančnega sistema dobile milijarde dolarjev pomoči davkoplačevalcev.

"Okupiraj Wall Street" odmeva po ZDA
Drugod po ZDA so protesti potekali mirno. V Pittsburghu se je zbralo okrog 2.000 ljudi, v Orlandu 1.500, v Los Angelesu okrog 5.000, v Denverju 1.000, v Detroitu nekaj sto. Protestnike v Bostonu je obiskal demokratski guverner Massachusettsa, Deval Patrick, pridigar Al Sharpton pa je priredil pohod v Washingtonu v podporo zakonu o delovnih mestih predsednika Baracka Obame.

Veliko ljudi, več kot 10.000, se je protestom proti privilegijem finančnega kapitalizma pridružilo tudi v Kanadi. Največ jih je bilo v Torontu, demonstracije pa so minile mirno.

Ranjeni med protesti v Rimu
Aretacije na Wall Streetu