Za viceguvernerja BS-ja je predsednik predlagal Marka Bošnjaka in Primoža Dolenca. Foto: BoBo
Za viceguvernerja BS-ja je predsednik predlagal Marka Bošnjaka in Primoža Dolenca. Foto: BoBo

Slovenski predsednik meni, da imata oba kandidata potrebne izkušnje in izpolnjujeta strokovne zahteve za opravljanje viceguvernerske funkcije. Po pogovorih z vodji poslanskih skupin v torek in sredo je Pahor tudi izvedel, da oba kandidata uživata zadostno podporo poslancev in sta lahko izvoljena.

Za izvolitev v svet Banke Slovenije (BS) namreč potrebujeta večino v DZ-ju oziroma 46 glasov. O kandidatih bodo na tajnem glasovanju odločali najpozneje v 30 dneh.

Za položaj, ki ga sedaj zasedata Darko Bohnec in Stanislava Zadravec Caprirolo, se je potegovalo 16 kandidatov. Pahorju v pogovorih s poslanskimi skupinami ni uspelo razbrati, kdo je njihov favorit, jasno je bilo le to, da sedanjima viceguvernerjema v poslanskih klopeh niso naklonjeni.

V svetu BS-ja poleg guvernerja Boštjana Jazbeca ter Bohinca in Zadravec Caprirolove sedita še Mejra Festić in Irena Vodopivec Jean. Slednja je septembra lani nadomestila nekdanjega viceguvernerja in namestnika guvernerja Janeza Fabijana, ki mu uspeh pri vnovični kandidaturi ni uspel predvsem zaradi očitkov, da je bil preveč vpet v dogajanje v bančnem sistemu v zadnjih letih.