Slovenija
(9)
Pobudnik referenduma je ob začetku kampanje poudaril, da bo udeležba na ponovljenem glasovanju ključna. Foto: BoBo

Dodaj v

Zadnji dan za organizatorje referendumske kampanje

Do ponedeljka se jih je prijavilo 19
17. april 2018 ob 08:00
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Le še danes je čas, da se vsi, ki želijo sodelovati v kampanji pred ponovljenim glasovanjem na referendumu o zakonu o drugem tiru kot organizatorji kampanje, prijavijo Državni volilni komisiji. Odpreti morajo posebne transakcijske račune.

Kot kaže, bo tokrat v referendumski kampanji sodelovalo manj organizatorjev kot ob razveljavljenem glasovanju septembra lani, ko se jih je prijavilo 32. Do ponedeljka do 15. ure je to storilo 19 organizatorjev. Med njimi so za zdaj pobudnik referenduma Vili Kovačič, parlamentarne stranke SMC, SD, NSi, Levica in Stranka Alenke Bratušek, državna inženirska družba DRI ter še nekatere zunajparlamentarne stranke, skupine in posamezniki.

V kampanji po odločitvi vrhovnega sodišča ne bo vlade, kar pa ne pomeni, da bodo manjkali tudi glavni akterji na strani podpornikov zakona.

Nasprotniki uveljavitve zakona si prizadevajo predvsem za drugačno traso in cenejšo izvedbo projekta. Podporniki zakona medtem poudarjajo pomen drugega tira za razvoj slovenskega gospodarstva.

Na tokratnem referendumu se bo sicer prvič zgodilo, da bodo volivci o istem zakonu na referendumu odločali dvakrat. Vili Kovačič je namreč izid septembrskega glasovanja uspešno izpodbijal na vrhovnem sodišču, ki je glasovanje razveljavilo.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 17.04.2018 ob 08:37
Svoje smo že povedali na prvem referendumu. Se bo kdo norčeval iz nas, ostali bomo doma in zaradi majhne udeležbe bo padel.
Vili, sds in ostali pa naj se zaradi mene igrajo vlakce v peskovniku. Ne utrujajte s to temo.
penzl
# 17.04.2018 ob 08:39
O najprimernejši trasi itd. lahko odloča kvečjemu stroka, se mi pa zdi, da mediji tu niste dovolj dobro opravili svoje naloge in niste ustrezno predstavili različnih strokovnih mnenj. Samo en kup številk vsepovsod, ko se vmeša še politika, pa itak živ bog ne ve kaj je res in kaj ni.
stewie
# 17.04.2018 ob 11:38
Ker se bo Vili bunil, kar je že napovedal, bi mu morali v soboto, po koncu kampanje in pred glasovanjem, poriniti v roke izjavo, da je pripravljen na to, da se glasovanje izvede, saj da je kampanja potekala ok in pravično, ter da lahko kasneje v morebitni pritožbi navaja edino nepravilnosti med samim glasovanjem, ki jih mora tudi obrazložiti. Sicer ni potrebno izvesti glasovanja, oziroma se naj to prestavi.
Ne pa da bo čakal do nedelje zvečer in po objavi izidov spet stokal, da kampanija ni bila fer in kaj jaz vem, kaj si bo še izmišljal.
Aja, pa še nekaj - vsak bodoči sprožitelj kampanije za referendum mora vnaprej dati kavcijo zanj, ki se mu povrne le v morebitnem uspehu le-tega, torej ob zadostni udeležbi in zavrnitvi zakona. Pa takih klovnov, kot je ta Vili, ne bo več na sceni.
[MOD]Beslic
# 18.04.2018 ob 04:23
Kako naj se povprečen volilec (beri 60. letnik z osnovnošolsko izobrazbo) odloči, ali je zakon primeren ali ne. To je stvar stroke in politike. Vse kar izvemo iz soočenj pa je, da vsi kradejo in so politiki ne sposobni ter da Vili bolje ve in zna.
pobrisan
# 17.04.2018 ob 12:03
penzl

O najprimernejši trasi itd. lahko odloča kvečjemu stroka,
---------

Na referendumu se ne glasuje o primerni trasi proge......
delfino_
# 17.04.2018 ob 11:16
Žal bo denar zmetan dobesedno čez okno, ker bo spet nizka udeležba.
penzl
# 17.04.2018 ob 15:41
@pobrisan vem da ne, samo tale Vili stalno teži z neko drugo traso. Ali za ta bogi tir rabimo poseben zakon ali ne in kaj je v tem zakonu je pa pretežno stvar politike.
30
# 17.04.2018 ob 13:56
@pobrisan...
In pod vsako novico se najde 50% takih, ki tega še ne vedo...
inadequacy
# 17.04.2018 ob 10:32
Za projekt, ki je gospodarsko pomemben za Slovenijo rabimo novo vlado, ki ga bo dejansko sposobna speljat. Ne pa da si sam polena pod noge en drugmu mečemo.
Kazalo