Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 29 glasov Ocenite to novico!
Naraščanje števila zapornikov v slovenskih zaporih se je ustavilo. Foto: BoBo
Rešetke ne smejo biti prepreke je dejala Lucija Božikov, vodja oddelka za tretma. Generalni direktor Jože Podržaj pa je opozoril na še vedno perečo kadrovsko podhranjenost v slovenskih zaporih. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
       V zaporih si obetamo, če ne takoj, pa vsaj srednjeročno, razbremenitev, saj je v tem kontekstu pomemben podatek, da je trenutno na kazen do dveh let zapora obsojenih kar okoli 50 odstotkov zapornikov. Iz tega bazena si obetamo, da se bo v večjem številu pristopilo k izrekanju probacijskih sankcij.       
 Jože Podržaj o probaciji
Zaporniška hrana je kakovostnejša od tega, kar v povprečju uživajo državljani na prostosti, je zatrdil Podržaj. Foto: Radio Koper
Kar dve tretjini obsojencev je predčasno pogojno izpuščenih iz zapora. Foto: Pixabay
Največja prostorska stiska je v ljubljanskem zaporu na Povšetovi. Foto: BoBo

Dodaj v

Zapornik je leta 2017 davkoplačevalce stal slabih 80 evrov dnevno

Hrana za vsakega zapornika znese 2,79 evra dnevno
17. april 2018 ob 14:33
Ljubljana - MMC RTV SLO

Naraščanje števila zapornikov se je ustavilo, zapore pa utegne srednjeročno dodatno močno razbremeniti uprava za probacijo, saj je kar pol zapornikov obsojenih na kazni do dveh let.

"V letu 2017 beležimo ustavitev trenda naraščanja števila zapornikov, in sicer zaprtih je bilo v povprečju 1.348 oseb, kar je okoli dva odstotka manj kot leto prej," je na predstavitvi letnega poročila Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij dejal generalni direktor Jože Podržaj. Največ je bilo zaprtih zaradi kaznivih dejanj zoper premoženje, sledijo kazniva dejanja zoper človekovo zdravje, zoper življenje in telo ter zoper gospodarstvo, je naštel.

V celoti je leta 2017 zaporno kazen prestalo okoli 34 odstotkov zaprtih oseb, kar 66 odstotkov oz. kar dve tretjini pa je bilo predčasno pogojno izpuščenih. Najbolj zasedeni so bili zapori na Dobu pri Ljubljani, v Mariboru in Kopru in takšno stanje še kar vztraja, je nadaljeval direktor in hkrati omenil še številko t. i. vikend zapornikov, ki jih je bilo lani v povprečju 58 dnevno.

Za slovenski sistem zaporov je bilo lani porabljenih nekaj manj kot 39 milijonov evrov proračunskih sredstev, kar je okoli 5 milijonov evrov več kot leto prej. "Oskrbni dan v letu 2017, bom zelo natančen, ker se s temi podatki stalno manipulira, je bil 79,51 evra na zapornika," je opozoril Podržaj in dodal, da pri tej številki kar 50 evrov odpade na plače zaposlenih v slovenskih zaporih, na materialne stroške odpade 15,26 evra, od tega gre za hrano 2,79 evra na dan, investicije 6,58 evra na dan, zdravstveno zavarovanje 6,35 evra in zaposlovanje zaprtih oseb 1,05 evra na dan.

Višji proračun kot leto poprej so uporabili predvsem za investicije, in sicer v objekte, opremo, še posebej pri voznem parku, saj je bilo nabavljenih 33 novih vozil. Število zaposlenih konec decembra je bilo 861, od tega 547 pravosodnih policistov. "Danes je podobno stanje, s tem da teče 20 postopkov za zaposlitev dodatnih pravosodnih policistov, ki nam jih je odobrila vlada," je pojasnil Podržaj. Zaposliti nameravajo tudi 16 drugih kadrovskih profilov, tako da bi se v prihodnjih mesecih že približali kadrovskemu načrtu, ki je 900 zaposlenih.

Varnost stabilna, brez pobega
Lani po Podržajevih besedah iz varnostnega vidika izstopata dva dogodka, in sicer v Ljubljani na Povšetovi in nekaj dni pozneje na Dobu. Šlo je za množičen pasivni odpor, in kot je znano, je bila zadeva s primernimi ukrepi brez uporabe pretiranih prisilnih sredstev sanirana, je spomnil Podržaj. "V letu 2017 ni bilo nobenega bega, niti iz zaporov niti iz spremstva, kar kaže na pozitivno oceno varnostne situacije," je dodal.

Podržaj je opozoril še na prevzem varovanja sodne palače na Tavčarjevi ulici v Ljubljani, ki "odžira" pravosodne policiste. "Te pravosodne policiste bi seveda z veseljem raje uporabili predvsem v Ljubljani na Povšetovi, kjer jih zelo manjka," je izpostavil.

Slabi bivalni prostori, kadrovska podhranjenost
Največja težava je še vedno neprimernost bivalnih prostorov predvsem v Ljubljani in kadrovska podhranjenost sistema. A ne manjka zgolj pravosodnih policistov, ampak tudi strokovnih delavcev, je sklenil.

Bo probacija razbremenila zapore?
Novost, ki bi lahko občutneje razbremenila zapore, je vzpostavitev uprave za probacijo, ki jo je Slovenija dobila kot zadnja v EU-ju. "V zaporih si obetamo, če ne takoj, pa vsaj srednjeročno, razbremenitev, saj je v tem kontekstu pomemben podatek, da je trenutno na kazen do dveh let zapora obsojenih kar okoli 50 odstotkov zapornikov. Iz tega bazena si obetamo, da se bo v večjem številu pristopilo k izrekanju probacijskih sankcij," je pojasnil.

Podržaj je navedel primer, da so morali lani zaradi kadrovskega pomanjkanja odpovedati 271 spremstev, tako potem obtoženi ne pridejo na sodišče, ali pa je težava z obiski bolnišnic, je navedel. Ena rešitev bi bila, da bi sodišče prišlo v zapor, je predlagal.

V zaporih boljša hrana kot jo je povprečnež?
Hrana v slovenskih zaporih je po Podržajevih besedah nad povprečjem tistega, kar uživajo državljani na prostosti, večina zapornikov zaradi hrane ne protestira. "2,79 evra je stala dnevna hrana za zapornika, a v tej številki ni dela, in precej hrane pridelamo sami prek samooskrbe," je pojasnil Podržaj.

Rešetke kot prepreke
"Naše vodilo je, da rešetke ne smejo biti prepreke. Zaporniki morajo biti čim bolj vključeni v življenje zunaj zapora," pa je pojasnila vodja sektorja za tretma Lucija Božikov in dodala, da napredni in moderni zaporski sistemi stavijo na čim večjo odprtost.

Lani so po njenih besedah v upravi za izvrševanje kazenskih sankcij posebno pozornost namenili izobraževanju. Obsojencem tako omogočajo, da brezplačno pridobijo izobrazbo, znanja in veščine, ki jim pomagajo najti zaposlitev po prestani kazni. "V program Razvoj delovnih kompetenc za zaprte osebe sta se vključili že 502 zaprti osebi, od tega 200 v delovno terapijo, 90 v izobraževalne programe in 212 v usposabljanja za delo. Zaprta oseba tako dobi certifikat za na primer viličarista, varilca itd.," je navedla. Pridobivanje delovnih kompetenc je namreč povezano z zmanjševanjem tveganja za ponovitev kaznivih dejanj, po povratku na prostost.

Otroški kotički in knjige
Posvetili so se tudi stikom zapornic in zapornikov z njihovimi otroki. V vseh zaporih so tako določili kotičke za otroke, nameravamo jih tudi otrokom primerno opremiti z igračami. Prostor je namenjen za obiske in druženje zaprtih staršev z njihovimi otroki. V sodelovanju z agencijo za knjigo so prav tako nadaljevali projekt, katerega namen je vključevanje kulturne komponente v zapore.

Lani so zaradi nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja umrli trije zaporniki, uspešno pa je bil storjen tudi en samomor, in sicer vsega nekaj ur po prihodu v pripor. Najstarejša obsojenka je bila stara 83 let, najstarejši zapornik pa 76 let. Populacija v zaporih se stara, je sklenila.

Gorazd Kosmač
Prijavi napako
Komentarji
Victoria113
# 17.04.2018 ob 15:06
Zaporne kazni spremeniti v družbeno koristno delo, ne pa da jim plačujemo hotel.
navigator007
# 17.04.2018 ob 15:17
Za 80 EUR dnevno jih zagotovo lahko sprejmejo tudi v večini hotelov, torej ne potrebujemo zaporov.
AlFe
# 17.04.2018 ob 15:28
Ja, komentator pred menoj je lepo postavil vprašanje: "Kdo je pravzaprav v zaporu? MI ali oni?"
suki1
# 17.04.2018 ob 15:38
Sam menim, da bi vsi zaporniki morali opravljati druzbeno koristno / fizicno delo. Saj je drugace res vse skupaj ena sama hotelirska usluga.
Prizadet
# 17.04.2018 ob 15:20
Vsi smo zaporniki. Ene pitajo spredaj in zadaj, drugi delamo cele dneve, da se lahko sami pitamo spredaj in zadaj. Eni so deležni zdravniške in psihološke pomoči, drugi medtem plačamo in čakamo. Komu gre zares bolje?
vsenior
# 17.04.2018 ob 15:41
50€x30dnix1348zapornikov =2022000€ na mesec. Toliko dajo za plače . Koliko pa je zaposlenih v zaporih? Po javnih podatkih 845, kar znese 2392€ na zaposlenega na mesec.

Torej so plače zaposlenih zelo dobre v pvprečju.

Za tiste lopove, ki so pokradli na milione €, bi morali odpreti nov kamnolom, ne pa da imajo hotelske usluge, polodprti oddelek, internet,....omogočeni so jim izhodi, javne objave svojih člankov...
m72
# 17.04.2018 ob 15:15
"Slabi bivalni prostori, kadrovska podhranjenost"

Kak' ne bodo podhranjeni, če pa od 80. dajo samo 2,79€ za hrano :-)
Glede prostorov pa bi lahko bila rešitev, če bi uporabili slabo zasedene hotele. Mislim, samo tiste boljše, ne vseh :-)
Lluka
# 17.04.2018 ob 15:31
all inclusive v apartmajih po 50€, že tle bi prišparali 30€
josh k.
# 17.04.2018 ob 16:44
Delat bi morali. Recimo ročno ločevanje odpadkov na smetičšu, sploh za kakšne goljufe, ki so obogateli na plečih izkoriščenih delavcev.
TineB
# 17.04.2018 ob 15:44
In zdaj jim bomo gradili LUKSUZNE zapore, medtem pa bolniki in starejši dobesedno crkujejo po razpadajočih bolnišnicah in domovih za ostarele.

Res "super" prioritete te države in oblasti. Ko so jim bolj pomembni zaporniki kot pa nemočni bolniki in ostareli!!!!! A tem slednjim pa niso človekove pravice kršene in dostojanstvo, ko se jim zaradi neprimernih prostorov in oskrbe OGROŽA ŽIVLJENJE???

Res, bolana država.
Skippy
# 17.04.2018 ob 15:28
Zapori so vse bolj zastarela institucija. Večina od teh obsojenih ne rabi biti v zaporu.
nvk
# 17.04.2018 ob 17:21
Jaz vidim delovno silo za drugi tir.
megan
# 17.04.2018 ob 18:37
V zaporu bi po moje morali bit samo tisti, ki so na prostosti fizično nevarni drugim ljudem in njihovemu premoženju torej tisti, ki so koga ubili ali pa poskusili ubit, pretepli, posilili oziroma se drugače fizično znašali nad drugimi ljudmi, potem pa še kakšni požigalci razbijači in podobno ...
Za ostale - torej razne goljufe, prevarante, švercarje in gospodarske kriminalce pa bi bilo po moje bolj učinkovito in vzgojno, za državo pa bistveno ceneje, če bi jih obsodili na družbeno koristno delo. Verjetno bi bilo kakšnega "uglednega poslovneža," ki se je zapletel v kakšne "mutne posle" precej sram, ko bi ga raja opazovala, kako sredi poletja z "laksarco" kosi travo ob glavni cesti :D. Raja bi se lahko naslajala, država pa ne bi imela skrbi in stroškov z njihovo hrano in nastanitvijo. Če bi se izogibali takemu delu ali pa ga ne bi dobro opravili, bi jim pač lahko naložili kakšno se bolj neprijetno delo.
frgo
# 17.04.2018 ob 15:35
all inclusive v apartmajih po 50€, že tle bi prišparali 30€

pa še sami se bodo pazili na dopustu, poštenjaki
samuelcek
# 17.04.2018 ob 17:45
Lepa osnova za univerzalni temeljni dohodek (UTD).
Tudi nezaporniki se ne bi branili 80 eur na dan.
DrMinistr
# 17.04.2018 ob 18:14
Jaz jih bi pa poslal na izmenjavo v stilu erazmusa. Npr v Nigerijo ali Sibirijo.
TIGR
# 17.04.2018 ob 17:43
Če bi bilo po moje (in večine delavcev) bi stali na dan pod 10eur...in standard obveznosti/dolžnosti bi bil temu primeren.

Norost je, da kriminalci živijo bolje od marsikatere slovenske družine, ki s poštenim delom komaj shaja čez mesec.
Borc984
# 17.04.2018 ob 15:59
Več zapravijo za zapornika na mesec, kot imajo eni pokojnine! A je še sploh kaj potrebno dodajati?
sLOLvenija
ronzi
# 17.04.2018 ob 15:38
"Naše vodilo je, da rešetke ne smejo biti prepreke. Zaporniki morajo biti čim bolj vključeni v življenje zunaj zapora," pa je pojasnila vodja sektorja za tretma Lucija Božikov in dodala, da napredni in moderni zaporski sistemi stavijo na čim večjo odprtost

Hahaha,kdo boga tu natehuje????
Zapor je zapor,ne pa socialna ustanova,ki bo slabe ljudi spreobrnila v dobre....
Tetameta
# 17.04.2018 ob 16:47
Populacija v zaporih se stara
Je potrebno tudi tukaj koga uvozit, da bo pomladil populacijo? Tako kot za starajočo Evropo, pa to?
cairns
# 17.04.2018 ob 20:02
Zapornik je leta 2017 davkoplačevalce stal slabih 80 evrov dnevno

Večina Slovencev lahko samo sanja da bi lahko imela na razpolago 80€ na dan.

Rešitev ?

Postanimo zaporniki. Še posebej priporočam upokojencem. Konec stradanja in čakanja na mizerijo ob koncu meseca.
runcajz
# 17.04.2018 ob 15:59
Zaporniki so torej le izgovor za zaposlene, saj gre od 80€ na dan kar 50 € za njihove plače, za hrano zapornikov pa le 2,79 €. Ni se čuditi, da se pritožujejo nad prehrano ? A zelenjavo pa gojijo na strehi zapora v Povšetovi ?

Zaporniki naj svoje stroške ( prehrana in bivanje ) pokrijejo z lastnim 8 urim delom pa bo volk sit in koza cela.

Pa razne "strokovnjake", ki zagovarjajo poležavanje zapornikov v celicah, gledanje TV in drugo zabijanje časa naj pošljejo na kakšno izobraževanje. Delo krepi !
costes
# 17.04.2018 ob 15:58
Nic v primerjavi koliko davkoplacevalce stane RKC, tajkuni in megalomanski preplacani drzavni projekti nesposobne vlade, politikov in ostalih prisklednikov..
commodore
# 17.04.2018 ob 17:30
pisati bi moralo da je vsak zapornik dnevno prispeval 80 evrov v proračun...
patriot44x2
# 17.04.2018 ob 17:07
Občutno preveč. Naj lepo on zasluži obrok ne da tam leži in nič ne dela.
JoeyTribbiani
# 17.04.2018 ob 20:06
Jaz vzamem 40 na dan, evo pa mi plačajte...drugače bom naredil nekaj samo zato da bom šel lahko v zapor in vam kradel 80 eur, odločite se sami, ampak bolje da daste pol manj...izsiljujem vas, oz svarim, 80 ali 40, odločite sami. lol
JoeyTribbiani
# 17.04.2018 ob 20:04
Zaporniki bi mogli ta denar vrniti, oz oddelati v kakšnih tovarnah itd itd. Mislm wtf res, zakaj morm jst enga plačevat, sploh ker je baraba ? Narobe svet
Nikoli
# 17.04.2018 ob 16:59
Torej je cena tu nekje kot za ilegalce
ErikD
# 17.04.2018 ob 16:25
Z 80 evri živim cel teden!!!
prizemljen
# 17.04.2018 ob 19:11
Valuk_

No vaš komentar ni nič bolj brihten: "Mislite, da so hoteli v zapor?"
Vemo, da niso hoteli. Z veseljem, bi še naprej kradli, poneverjali, morili... brez kazni; tako kot nekateri drugi.
pinko_palinko
# 17.04.2018 ob 16:06
"... zaposlovanje zaprtih oseb 1.05 evra na dan..."

Zaposlovanje je strošek?!
Prosim za podatke o tem, kaj in koliko zaporniki delajo.
Diliges
# 17.04.2018 ob 20:25
Prava komedija. Zaporniki ali turisti, to je zdaj vprašanje.
gorcin
# 17.04.2018 ob 20:11
In pol Pahor pravi, da se s 3500 evri na mesec ne da živet!?
a.orhidejca
# 17.04.2018 ob 17:08
Valuuk_: še bolj neumen je tvoj komentar....normalno, da si NIHČE ne želi iti v zapor, pa še kljub temu delajo kazniva dejanja, pa še večina so vsi polnoletni, torej razumna bitja? Torej ne delaj kaznivih dejanj, pa te bojazni nimaš? LOGIČNO?!
forest9
# 17.04.2018 ob 16:08
Zanimivo, pravzaprav stanejo skoraj enako kot ameriški zaporniki.
Nikec3
# 17.04.2018 ob 16:02
Hahaha,kdo boga tu natehuje????
Zapor je zapor,ne pa socialna ustanova,ki bo slabe ljudi spreobrnila v dobre....


Zapor mora biti kolikor je možno prostor, kjer bodo ljudje zato, da se bodo lahko "izboljšani" vrnili v družbo in šele potem prostor za kaznovanje.
samba
# 18.04.2018 ob 06:33
Oskrba v domu za ostarele pa pol manj (30-40€).
Po tem se vidi kdo v Sloveniji bolje živi ali ljudje ki so vse življenje delali ali pa zaporniki za katerimi so ostale žrtve.
lightning.si
# 17.04.2018 ob 20:12
80€ se zdi nizka številka, najbrž so zajeli minimu, ne pa luksuza ki ga zaporniki dejansko uživajo...

vsekakor pa 80€ preveč, svoje buvanje in hrano ter luksuz bi si morali zaslužiti z delom!
gorcin
# 17.04.2018 ob 19:49
Vse upokojence v Dob, pa bo država prišparala.
realist65
# 17.04.2018 ob 19:06
To bi morali plačati sami, ko jim poteče kazenski zapor. Drugače ni kazen vzgojna, ampak se mu spet splača nekaj narediti, da pride nazaj v služenje "vojaškega roka".
Bluetooth
# 17.04.2018 ob 21:36
Zapornik naj ne dela škode državi. Pika.........
Bivši uporabnik
# 17.04.2018 ob 20:25
Nič pa o tem, koliko prispevajo zaporniki za svojo oskrbo, magari z delom na vrtu.
Se moram strinjati s tistimi, ki primerjajo stroške oskrbe s sredstvi za življenje prenekatere slovenske družine, da o upokojencih ne govorimo.
prizemljen
# 17.04.2018 ob 19:14
megan

Nekateri smo od nekdaj za to, samo nevladniki bodo šli v luft.
fritaja
# 17.04.2018 ob 16:09
Zakaj pa sodišča obsojajo ljudi na vedno daljše zaporne kazni?
samogledam
# 18.04.2018 ob 06:02
ja, včasih so znali naši dedje in pradedje povedati, da so vsi zaporniki gradili vodovod, ceste, železniško progo, čistili brežine, jarke, gozdove...danes pa posedajo pred TV in hodijo v fitnes, ker ne vedo kam z odvečno energijo.
PartyTime
# 18.04.2018 ob 01:46
Torej zapornik ne dela nic in "dobi" 2400€ na mesec, medtem ko navaden clovek dela za 600€ z dodatki na mesec. Pa razumi to slovenijo... Bolje biti baraba in kriminalec kot pa posten.
mikitr
# 17.04.2018 ob 19:58
zdi se mi ,da je cela javna uprava kadovsko podhranjena,najbolje je ,da vsaj delavec v gospodarstvu dela za dva upokoenjca,delavca v javni upravi in še poslanca.
felipesko
# 18.04.2018 ob 00:10
saj je kar pol zapornikov obsojenih na kazni do dveh let.

Mi smo država nedolžnih kriminalcev.....
nonparel
# 17.04.2018 ob 19:41
Tisti najhujši lopovi itak ne gredo v zapor. Razen par izjem, kot je recimo Hilda, zdaj tudi Bavčar.
Zato pa so naši zapori polni takšnih, kot so recimo tatovi paštet, ki so obsojeni na zaporne kazni zato, da je statistika represivnih in sodnih organov kao uspešna.
Zato se ne preveč naslajat ob teh revežih in jim želeti, da bi v zaporih zaradi svojih mizernih prestopkov čimbolj trpeli. Že to je hudo, da te zaradi paštete, kruha, zaprejo med morilce, posiljevalce, pedofile, kriminalce.
garmond
# 17.04.2018 ob 18:27
Nekateri si idealni zapor predstavljate kot aneriški zapor v Guantanamo na Kubi. Zapornike mučiti in narediti iz majhnega tatu morilca, ko pride iz zapora, a ne.
Poanta zaporne kazni je omejitev osebne svobode za določen čas in poizkušat spreobrniti obsojenca, da ne bo zopet, ko prestane kazen, zašel na stran pota.
Kazalo