Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 14 glasov Ocenite to novico!
Zapornica, lisice
Število zaprtih žensk je v Sloveniji v zadnjem letu skokovito naraslo. Foto: Reuters
Ženski zapor na Igu
S prenovo in dogradnjo ženskega zapora na Igu nameravajo kapaciteto povečati na 140. V prvotnem načrtu za novogradnjo v Bizoviku, od katere so zdaj odstopili, bi bila ta številka 165. Foto: BoBo
       Optimalna zasedenost katerega koli zapora, predvsem pa zaprtih oddelkov, je med 80 in 90 odstotna. Absolutno ni dobro, da je zapor prepoln, prav tako pa ni dobro, da je napol prazen - iz ekonomskih in tudi drugih razlogov.       
 Jože Podržaj, generalni direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS)
Hilda Tovšak
Najbolj znana slovenska zapornica je Hilda Tovšak. Foto: BoBo
false
Mati umrle jeseniške deklice je v priporu v visoki nosečnosti. Foto: MMC/Televizija Slovenija

Dodaj v

V Sloveniji za rešetke vse več žensk, vse pogosteje "grešijo" v poslovnem svetu

Največ je zaprtih zaradi kaznivih dejanj zoper premoženje
22. februar 2017 ob 15:01
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Od leta 2010 do današnjega dne je porast števila zaprtih žensk skoraj stoodstoten," je direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) razkril zanimivo številko.

"Tega si ne znamo razložiti, menimo pa, da je največji del odgovora v tem, da se družbena vloga žensk spreminja, da prevzemajo čedalje odgovornejše naloge - prihajajo v situacije, ki so povezane s čedalje večjimi tveganji, predvsem v poslovnem svetu, zato je tudi razumljivo, da se potem pojavlja tudi več odklonov od zakonitih ravnanj," je Jože Podržaj pojasnil na novinarski konferenci.

S 1. januarjem so povečali tudi kapacitete v ženskem zaporu z novimi posteljami za odprti oddelek v prenovljenem objektu poleg matične stavbe - skupna kapaciteta Iga je tako s 86 povečana na 103. "Glede na že prej omenjen odstotek povečanja števila zaprtih žensk je Ig prenapolnjen in se tam, kljub tej začasni rešitvi, srečujemo s to problematiko," opozarja Podržaj, ki je dodal, da si sicer prizadevajo, da bi čim več zaprtih prestajalo kazen v odprtem režimu.

Pojasnil je, da so tudi v sodelovanju s penološko stroko poskušali ugotoviti, kakšna bodo ta gibanja v prihodnje, vendar jasnih odgovorov ni.

"Za pet let vnaprej napovedovati, kakšno bo takrat število zaprtih žensk, je praktično nemogoče. Dejstvo je, da se je to število v zadnjih letih močno povečalo, vendar pa ne računamo s tem, da se bo ta trend nadaljeval," je zagotovil in dodal, da tudi sicer v prihodnje sistemsko računajo na več alternativnih oblik prestajanja zaporne kazni, zato računajo, da bo pritisk na ženski zapor vendarle manjši.

Novega ženskega zapora v Bizoviku ne bo
Lani smo poročali o načrtih, da bo v Bizoviku pri Ljubljani stal nov zapor, ki bo nadomestil ženski zapor na Igu in moški zapor na Povšetovi. Zmogljivosti bi bile tako podvojene - moški zapor bi sprejel 388 zapornikov, ženski pa 165 zapornic. Vendar je Podržaj danes pojasnil, da so se nazadnje odločili za drugačno rešitev. "Vse dejavnosti intenzivno tečejo, zelo blizu je dokončna odločitev o gradnji povsem novega zapora v Dobrunjah pri ljubljanski obvoznici, drugi del pa je obnova zdajšnjega ženskega zapora na Igu in dograditev potrebnih objektov na tej lokaciji - predvidena kapaciteta je 140 postelj," je dejal. Časovnica pa ostaja enaka, kot je bila predvidena že prej - začetek gradnje prihodnje leto in vselitev leta 2020 oziroma 2021.

Izdelana je že projektna naloga, v kateri so natančno opredeljene potrebne vsebine, sam strošek projekta pa še ni dokončno oblikovan, saj Podržaj pravi, da je mogočih rešitev več, sami pa z arhitekti intenzivno sodelujejo. Je pa zatrdil, da zagotovo ne bo šlo za javno-zasebno partnerstvo, pač pa bo "denar črpan iz različnih virov - evropskih, pa tudi domačih".

Dobili bi "dva zapora napol"
Toda vsi ne podpirajo rešitve, da bi ženski zapor na Igu ostal na obstoječi lokaciji, saj opozarjajo na visoke stroške obnove energetsko potratne stoletne graščine, v katerih so prostori. "Prva ideja je res bila, da se na lokaciji v Dobrunjah zgradita oba nova zapora," je priznal Podržaj.

"Vendar, ko smo pristopili h konkretnejšim mogočim variantam, kako na to lokacijo umestiti dva nova zapora skupaj z vsem, kar si mi predstavljamo, da mora biti tam, samo ugotovili, da je tukaj preveč ovir in bi morali skleniti preveč kompromisov, ki ne bi bili dobri. Resda bi dobili dva nova zapora, vendar zapora napol," je odgovoril na očitke.

Dodal je tudi, da je zapor na Igu že zelo vpet v okolje in sodelovanje z občino, zato so ugotovili, da je interes, da ženski zapor tam tudi ostane, prostorska umeščenost objekta pa omogoča, da se tudi tam dobi "sodoben in spodoben zapor za ženske".

Nosečnice in matere za rešetkami
Podržaj se je dotaknil tudi primera noseče pripornice na Igu - matere, ki je osumljena za smrt jeseniške deklice in ima rok poroda marca. "Sistem je pravno-formalno urejen samo za obsojenke, ne pa še za pripornice - zanje je sprememba zakona o kazenskem postopku v tem delu še v pripravi. Vendar glede na predviden datum poroda v primeru omenjene ta sprememba še ne bo sprejeta, zato bo najverjetneje pač uporabljena smiselna ureditev, ki velja tudi za obsojenke," je pojasnil direktor URSIKS-a, ki je spomnil, da ta situacija za njih ni nič novega.

"Od leta 2010 do 2016 je bilo na Igu 27 nosečnic. V večini primerov je prišlo do prekinitve kazni, pri vseh zapornicah pa iz varnostnih razlogov to ni bilo mogoče, zato je v tem obdobju na Igu skupaj z materami prebivalo tudi pet otrok," je naštel. Otrok lahko na zahtevo zapornice pri materi ostane do enega leta, če pa se oceni, da bi bila ločitev po tem obdobju še škodljiva, se lahko ta rok podaljša za dve leti.

Leto 2016 v zaporniških številkah
V letu 2016 je število vseh zaprtih oseb upadlo za šest odstotkov, na današnji dan je v slovenskih zaporih zaprtih 1.387 ljudi.

Lani iz slovenskih zaporov ni zbežal nihče, po Podržajevih besedah je pozitivno tudi to, da ni bilo nobenega samomora - bile so sicer tri smrti, vendar je šlo pri vseh za naravni vzrok. Podržaj pravi, da je pozitiven podatek tudi to, da je bilo manj uporabe prisilnih sredstev, vendar pa opažajo več najdb prepovedanih predmetov. Med zaprtimi se je nekoliko povečalo število tujcev - njihov delež znaša 14 odstotkov, prihajajo pa iz 26 različnih držav. Lani so v druge države na nadaljnje prestajanje kazni premestili pet oseb, sprejeli pa so jih osem - v vseh primerih je šlo za sprejem na podlagi mednarodnih tiralic. Podražil pa se je strošek oskrbovalnega dne - s 63 na 68 evrov.

Pravosodni policisti prevzemajo varovanje sodne palače
V sistemu URSIKS-a je zaposlenih 845 javnih uslužbencev, večino - 538 - tvorijo pravosodni policisti. Trenutno poteka še nekaj zaposlitvenih postopkov, vendar pa Podržaj opozarja, da je zaposlenih še vedno premalo in se zato spoprijemajo s preobremenjenostjo in izgorelostjo, saj se je število nadur lani glede na pretekla leta precej povečalo.

URSIKS sicer s 1. aprilom prevzema tudi novo nalogo - varovanje sodne stavbe na Tavčarjevi 9 v Ljubljani, ki so jo do zdaj varovali uslužbenci zasebnega podjetja. Trenutno urejajo vse, kar je potrebno na operativni ravni, naloge bo prevzelo 15 pravosodnih policistov, ki so jih zaposlili prav v ta namen, zdaj so na usposabljanju. Podržaj priznava, da je to velik zalogaj, saj gre za nove obveznosti in povečan obseg njihovega dela. Za zdaj bodo pravosodni policisti Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij prevzeli zgolj varovanje ljubljanske sodne palače, za druge lokacije - tudi če bi bila želja in potreba - trenutno nimajo resursov, pravi njen direktor. Varujejo že tudi stavbo pravosodnega ministrstva na Župančičevi, sicer so ustanovili tudi posebni referat za varovanje (pravo)sodnih objektov, v katerem je predvidenih 26 delovnih mest.

Tina Hacler
Prijavi napako
Komentarji
bogam
# 22.02.2017 ob 15:55
Kam pa vtaknejo transeksualce in ostale, ki ne vedo točno kaj so?

...na evrovizijo.
pašeresje
# 22.02.2017 ob 15:19
ne vem kaj je to posebnega, pač postajamo enakopravni
samuelcek
# 22.02.2017 ob 15:27
Sodobne vrhunske menedžerke. Nič ne zaostajajo za moškimi kolegi, nasprotno, celo prekašajo jih.
jasej1
# 22.02.2017 ob 15:31
Čakam na izbruh kakšne feministke, da je ta članek diskriminatoren.
opat
# 22.02.2017 ob 18:06
Kje je Šefica, da niso tudi nje strpal?
Olorin
# 22.02.2017 ob 15:30
@Sefica
"in tako namesto v moških pristalo v ženskih zaporih, kjer so pogoji boljši in manj nasilja."

Predvidevam da so to aktualne informacije iz prve roke.
DREADLORD
# 22.02.2017 ob 15:24
Ja no, enakopravnost med spoloma pač mora biti na vseh ravneh.
juventina10
# 22.02.2017 ob 16:01
hahahahaha....na evrovizijo....
MAN0
# 22.02.2017 ob 15:48
Kam pa vtaknejo transeksualce in ostale, ki ne vedo točno kaj so?
Koprčan98
# 22.02.2017 ob 15:38
Opa, uboge nedolžne ženske znajo tudi goljufati..Sigurno so moški krivi za to
mb17
# 22.02.2017 ob 15:25
a hilda šteje za dve?
allobl
# 22.02.2017 ob 16:40
Dajte fatnje malo več razmišljat z možgani i ne tolko si hormoni glede tega članka.
Pogosto dam za primer Metoda Trobca: se je on že rodil pokvarjen? Ali so ga oblikovali okolica, straši, sorodniki, šola, cerkev, .... on se je rodil verjetno duhovno zdrav in družba ga je obilkovala kakor ravno sedaj oblikuje mnoge otroke, ki bodo mogoče zaradi krize, premalo dobrih zgledov in pozitivizma šli na slabo pot. Krivda je v družbi, ki oblikuje otroka.... V primeru Trobca bi lahko marskikdo preokrenil njegovo pot v pravo smer, samo vsi smo kot noji, imamo glavo v pesku in nočemo videti nič kar nam povzroča negativna čustva in od nas zahteva odgovornost.

Kar mene skrbi je kakšni bodo naši sedanji otroci, ki bodo odrasli v času ko se starši borijo za denar in nimajo / nimamo časa za človeške vrednote .... potem zadeve rezulitajo v to, kar je v tem članku.
pero-perica
# 22.02.2017 ob 16:32
68 evrov na dan ,najboljš,da gremo na stara leta vsi v arest
fantasycamp
# 22.02.2017 ob 15:57
Ženske hočejo več enakosti, zato pač dokazujejo da spol ni toliko važen pri kriminalu, bolj to v kater tip kriminala ženske hočejo..

Pač nočejo enakosti v vojski ali komunali,gradbeništvu in poljedeljstvu, one hočejo več stolčkov v viskohi pozicijah kjer lahko kradejo v visokih petah...
DLeagueStar
# 22.02.2017 ob 15:56
Zakaj pa nimajo skupnih zaporov moski in zenske, a ne bi mogl strmeti k enakosti med spoloma?
Matjaz82
# 22.02.2017 ob 15:26
Kontra obveščevalna pred 8. marcem?
ErikD
# 22.02.2017 ob 18:40
Resno me skrbi za Šefico. Zakaj ne pljuva svojega gnojnega žolča po komentarjih???
windmaster
# 22.02.2017 ob 18:22
A jbg, feminizem je v polnem pogonu. Če je v vseh porah življenja, naj bo tudi v odgovornosti. Če ženska nekaj naredi narobe, naj odgovarja. Kje je tu problem?
windstorm
# 22.02.2017 ob 15:41
Patriarhalna propaganda, a slovenka.si?
Atila the Hun
# 22.02.2017 ob 15:35
Odlično se znajdejo v poslovnem svetu...šibkejši spol? Na, zdej bom pa fasal minuse...
Grof_von_Baron
# 22.02.2017 ob 19:18
Pač, hotele so bit kot moški. Čakam še na porast smrtnih žrtev pri delu, masovni alkoholizem (že prisoten), hudo stigmatizacija luzerja ob brezposelnosti, umik večine socialnih mrež in porast brezdomnosti in vse ostale "moške privilegije".
ps11
# 22.02.2017 ob 19:06
Ja sej je cedalje manj normalnih zensk, vse egoisticno in jezicno do daske
yoda
# 22.02.2017 ob 19:00
čakam na Šefico da nam pove, da bi bil svet lepši, če bi bil matriahat.
Gepard007
# 22.02.2017 ob 18:04
To so feministke, ki bi rade pokazale, da one tudi zmorejo hehe.
felipesko
# 22.02.2017 ob 21:31
"Od leta 2010 do današnjega dne je porast števila zaprtih žensk skoraj stoodstoten,"

Jasno....Hilda je zdrava in sedi,ona dva medveda,pa sta na smrt bolana....Eden se vozi v Švico po zdravje,drugi upa,da mu igranje košarke pomagalo do te mere,da bi lahko odslužil vsaj del nepravične kazni....
Zadnjič je bil prispevek o naših junakih -Šrotu in Kordežu.....Revčka sta na odprtem oddelku lahko odsotna vsak dan od pon do petka......vikend prost.....lahko hodita v službo.....mobi,računalnik neomejeno........je pa to še vedno iz sociološkega vidika gledano težava......
haha kot,da smo jih želeli nagraditi in socializirati......
Za totalne bedake nas imajo in to sistemsko.....
Vrtičkar
# 22.02.2017 ob 18:14
Kriminal je že to , ko so veljaki na oblasti potopili in razprodali proizvodnjo tujcem. Naši mali ljudje, pa so tako ostali na robu preživetja....
tureavanture
# 22.02.2017 ob 16:05
"če bodo nazaj uvedli redno slovensko vojsko pa naj bo enakopravno tudi za ženske" pomislim ko slišim blesave ženske komentarje na radio1
bogam
# 22.02.2017 ob 15:54
Vključevanje v sodobno slovensko družbo pač.
soncek-zlat
# 22.02.2017 ob 15:21
Kaj bi na to, porekel g. Vodeb. Prilika naredi tatu ali tatico. Sicer pa zgledi vlečejo. Čeprav človek ima svobodno voljo... Vsak se sam odloči ali bo pošten ali pa baraba. Narobe je samo, da tisti, ki se odločijo biti barabe ni nič sram! #nevzgojeni press
Latex
# 22.02.2017 ob 16:17
Gregorinova pa rada gresi stoje!
komsomolec
# 22.02.2017 ob 15:05
je porast števila zaprtih žensk skoraj stoodstoten

takim kot so hilda in mati mrtve deklice, bi težko rekli da so ženske, prej kaj drugega ...
Billi
# 22.02.2017 ob 17:10
Meni se to zdi znak, da postajamo vse bolj enakopravni...
m72
# 22.02.2017 ob 16:45
"Enakopravnost", "ženske kvote" pa to :-)
vidaest
# 23.02.2017 ob 13:52
Prvo sliko so pa s kakega BDSM sajta dobili?
gesan
# 23.02.2017 ob 11:12
felipesko
# 23.02.2017 ob 10:48
To mi pride naprej,kot bi na smrt obsojeni kaznjenec,za dodatni prekršek,dobil pogojno kazen za preizkusno obdobje 3 let....
........................................
Jaz sem bil pred leti 2 x na sodišču za prekrške... v razmaku kakšnih šest mesecev.
Ko me je sodnik drugič videl, me je kratkomalo zavrnil z obrazlago, da mi je prejšnjič pogledal skozi prste, tokrat pa mi pač zaradi tega ne more.

Torej, nekrat mi je "baje" pogledal skozi prste, ker sem bil na neparni priomer, drugič pa ne ker sem bil pač takrat parni primer.

Iz tega lahko komot in brez vseh predsodkov sklepam, da vele spoštovanega sodnika, niti prvič niti drugič, resnica sploh ni zanimala.

Tolko o naših "pravdnikih"!
Oni so kompromis neumja in pajdashizma!
Frankie2010
# 22.02.2017 ob 20:55
Še dobro, da je brazilska prostitucija prekršek, ne kaznivo dejanje z zapor. Če bi bilo to kaznivo dejanje, bi rabili kar malo več novih zaporov. Kaj pa če bi država dala koncesijo za upravljanje zaporov? Seveda bi koncesionar sam vodil kako se zaporniki rehabilitirajo. Če je vse državno za prodat ali pa za na koncesijo, to ne sme biti izjema. Podjetnikom tako država krši človekove pravice za opravljanje storitev za državo?
Zgodovinar_666
# 22.02.2017 ob 18:35
Največ jih je verjetno zaradi kraj in nesreč, ki so jih storile pod vplivom alkohola.

Drugače pa tudi sam opaža, in to že zadnjih 10-15 let, da ženske postajajo čedalje bolj agresivne.
In logično je, da se mora ta agresija nekje poznati.
25kur
# 22.02.2017 ob 18:10
babe so za špargert ne za poslovni svet
rtvslo.si
# 22.02.2017 ob 17:56
Cena za emancipacijo se vedno mora plačati...
nuLanuLa
# 23.02.2017 ob 14:13
Enakopravnost na vseh področjih. Komaj čakam ženske v rudnikih in na gradbiščih.
gesan
# 23.02.2017 ob 11:07
Pri nas za rešetke bolj težko prideš kot eden največjih lopovov.
Ker imaš predobre veze in preveč keša za podmazovanje odgovornih.

Ni mi jasno kako je mogla Hildeza bit tako neumna, da se je ujela v to mišjo zanko, ,ki jo lajhko komot preskoči vsaka 100 let stara slabovidna babica, ki komaj hodi.

Res mi ni jasno.
Hilda, tebe očitno v tej državi nima kaj bit sram, da si delala to kar si delala.
Lahko pa te je sram, da v tej mafisjki državi sediš v zaporu.

Kako si lahko bila direktorca enga takšnega podjetja, če niti tega ne štekaš?!
felipesko
# 23.02.2017 ob 10:48
Še nekaj.....
Ne razumem primerov,kot je recimo Hildin.....
Zadnjič je bila spoznana za krivo v ta 17(???) zadevi,ker je priznala.....Kazen pogojno na dve leti za obdobje 4 let...(nekako tako)
In ženska sedi že za ne vem koliko grehov,ki pa očitno ne štejejo....
To mi pride naprej,kot bi na smrt obsojeni kaznjenec,za dodatni prekršek,dobil pogojno kazen za preizkusno obdobje 3 let....
negramotni
# 22.02.2017 ob 19:02
A je moja Kujtime še v arestu ?
pace
# 22.02.2017 ob 18:54
Nekoč je bilo normalno, da se je od žensk pričakovalo, da so spodobna in ne prostaška, lopovska bitja, kar je bil odraz vrste večjega spoštovanja do žensk. Boljša pričakovanja od nekoga, v skladu s pravimi vrednotami in vrednostmi, so oblikovala tudi boljša bitja. Današnja agresivna gibanja in aktivizmi pa dobesedno uničujejo duše ljudem. Nihče več ne misli, kaj bo kdaj dal za dušo svojo in kam vodi vso to predajanje nemorali, kriminalu in zločinu.
Latex
# 22.02.2017 ob 16:46
to pa je blo lepo @allobl
samo.hladnik
# 23.02.2017 ob 20:11
Histerične feministke in aktivistke, a pod to novico pa ne bo vaših komentarjev?

Lahko bi tudi tu trdile, da so vse ženske angeli, moški pa avtomatsko prasci. Že s tem, ko se rodijo.
Samo Zakes
# 22.02.2017 ob 20:46
A kdaj nucajo kakega dedca za uro, dve?
Mam ugodno ponudbo ...
keka77
# 22.02.2017 ob 17:24
Ja saj smo enakopravni mar ne? ;-)
Sklonjen
# 22.02.2017 ob 16:22
Logično in pričakovano!
feminist
# 22.02.2017 ob 15:41
Čakam na izbruh kakšne feministke, da je ta članek diskriminatoren.

seveda da je diskriminatoren - kako si avtor sploih drzne pisat o zenskah? to je tabu tema in samo najhujsi misoginisti in sovinisti in priviligirani moski, ki zelijo ohranjat taksno patriarhalno druzbo in se znasati nad zenskami lahko pisejo besede proti zenskam.

vsi pravi feministi in feministke vemo, da je bila Hilda Tovsak obsojena samo zaradi patriarhalne in misoginisticne slovenske druzbe, katere patriarhalna konspiracija jo je nalasc porinila med Zidarja in ostale udelezence. edini razlog za njeno obsodbo je bilo dejstvo, da so hoteli potunkati edino zensko v gradbenem poslu.
Kazalo