Zares načrtuje, da bo interpelacija na poslanskih mizah že sredi novembra. Foto: RTV SLO
Zares načrtuje, da bo interpelacija na poslanskih mizah že sredi novembra. Foto: RTV SLO
V stranki Zares ministru Mateju očitajo, da je posredno zakrivil dogodke pred diskotekama Lipa in Global Foto: RTV SLO
Dragutin Mate
V SDS-u menijo, da se napak zaradi nepodpore zakonu in posledično tragičnih posledic z interpelacijo zoper ministra Mateja ne da prikriti. Foto: RTV SLO
Mate za kompromis z zbornico

Mateju očitajo, da je s svojim neukrepanjem in kršitvami zakonodaje posredno povzročil dogodke, ki so med drugim pripeljali tudi do smrti petih mladih življenj. Vodja poslanske skupine Matej Lahovnik je dejal, da je čas, da ministra pokličejo na odgovornost.

Mate naj bi kršil tri zakone
Po njihovem mnenju je notranji minister kršil tudi tri zakone: zakon o policiji, zakon o zasebnem varovanju in zakon o evidenci volilne pravice.

Zakon o policiji ministru prepoveduje neposredno vmešavanje v delo policije, česar pa se minister ni držal, trdi stranka Zares. Podpredsednik stranke Branko Lobnikar je dejal, da je Mate v primeru družine Strojan sam prevzel pobudo za reševanje in s takim delovanjem policistom onemogočil kakovostno delo ter povzročil nepotrebno politizacijo policije.

Pri zakonu o zasebnem varovanju Zares ministru očita, da si je zakon napačno razlagal in s tem posredno zakrivil dogodke pred diskotekama Lipa in Global.

Minister po njihovih besedah prav tako ni spoštoval zakona o evidenci volilne pravice, saj novela iz leta 2006 določa, da mora minister v roku šestih mesecev urediti volilni imenik. Mate je imenike sicer uredil, vendar na način, s pomočjo katerega slovenskih državljanom ni zagotovljeno izvrševanje volilne pravice, je prepričan Lobnikar.

Inrepelacijo bodo vložili novembra
Po besedah Mateja Lahovnika naj bi interpelacijo v državni zbor poslali do sredine novembra. Za njeno vložitev potrebujejo deset podpisov poslancev, sami pa jih imajo le sedem, zato se že dogovarjajo z drugimi opozicijskimi poslanskimi skupinami.

Najverjetneje se jim bo pridružila tudi poslanska skupina SD-ja, saj je njen vodja Miran Potrč za Radio Slovenija dejal, da: "Bi bilo edino modro, če bi imel minister kaj vesti, da bi odstopil, posebej še po tem, ko je Inštitut za javno upravo Pravne fakultete včeraj obvestil ministra in prizadete, da so vsi izgovori, ki jih je doslej imel za svoje nedelovanje, nautemeljeni in da je imel vse pravne možnosti da deluje."

SDS: Napoved interpelacije je nezrela
Na napovedano interpelacijo so se odzvali v poslanski skupini SDS-a, kjer jo ocenjujejo kot neresno in nezrelo. "Odgovornost, ki bi jo morale nositi opozicijske stranke, se zlorablja za poceni nastopaštvo, ki se je najbolj izkazala ob zadnjem tragičnem dogodku pred diskoteko Global," je zapisal vodja poslanske skupine Jože Tanko.

Ministrstvo za notranje zadeve pa bo komentar na napovedano interpelacijo podalo, ko bo seznanjeno z njeno vsebino.

Mate za kompromis z zbornico