Od vseh 12 kazalnikov je statistični urad najizrazitejše poslabšanje na mesečni ravni zaznal pri kazalniku finančno stanje v gospodinjstvu v prihodnjih 12 mesecih, ki se je znižal za pet odstotnih točk. Foto: BoBo
Od vseh 12 kazalnikov je statistični urad najizrazitejše poslabšanje na mesečni ravni zaznal pri kazalniku finančno stanje v gospodinjstvu v prihodnjih 12 mesecih, ki se je znižal za pet odstotnih točk. Foto: BoBo

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov se je avgusta v primerjavi z julijem znižala za tri odstotne točke, v primerjavi z lanskim avgustom pa zvišala za 12 odstotnih točk, kažejo v petek objavljeni podatki statističnega urada.

Vpliv pesimističnih napovedi
K znižanju vrednosti kazalnika zaupanja potrošnikov na mesečni ravni so vplivale pesimistične napovedi potrošnikov glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za pet odstotnih točk), glede ravni brezposelnosti (za tri odstotne točke), glede možnosti za varčevanje (za dve odstotni točki) in glede gospodarskega stanja v Sloveniji v prihodnjih 12 mesecih (za eno odstotno točko).

Ženske bolj pesimistične
Pri vseh štirih napovedih so bile bolj pesimistične ženske, sporoča statistični urad. Razlike so bile opazne tudi pri odgovorih glede na starostno strukturo. Napovedi so bile v povprečju najbolj pesimistične pri ljudeh, starih od 50 do 64 let, najbolj optimistične pa pri tistih, starih od 16 do 29 let.

Na letni ravni je bila vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov višja za 12 odstotnih točk, glede na povprečje prejšnjega leta pa za 11 odstotnih točk. Kazalnik zaupanja se je na letni ravni okrepil že četrtič zapored.

Gospodarsko stanje v Sloveniji
V primerjavi z lanskim avgustom so na zvišanje vrednosti kazalnika vplivale bolj optimistične napovedi potrošnikov glede gospodarskega stanja v Sloveniji (za 26 odstotnih točk), glede finančnega stanja v gospodinjstvu in glede ravni brezposelnosti v prihodnjih 12 mesecih (vsak za 11 odstotnih točk).

Negativno pa so na vrednost tega kazalnika vplivale bolj pesimistične napovedi glede možnosti za varčevanje v prihodnjih 12 mesecih. Pri kazalnikih, ki izražajo pričakovanja potrošnikov (teh kazalnikov je šest), so se avgusta na mesečni ravni vrednosti štirih poslabšale, vrednosti dveh pa izboljšali.

Finančno stanje v gospodinjstvu ljudi najbolj skrbi
Pri kazalnikih, ki izražajo mnenje potrošnikov o sedanjem in preteklem stanju (tudi teh je šest), pa so se na mesečni ravni vrednosti treh poslabšale, vrednosti treh pa izboljšale. Od vseh 12 kazalnikov je statistični urad najizrazitejše poslabšanje na mesečni ravni zaznal pri kazalniku finančno stanje v gospodinjstvu v prihodnjih 12 mesecih, ki se je znižal za pet odstotnih točk. Na letni ravni pa se je vrednost tega kazalnika izboljšala za 11 odstotnih točk.