Foto: BoBo/Janez Janša se je na napoved iskanja zaupnice odzval na svetu SDS-a, ki je predstavljal kandidate stranke za evropske volitve. Po njegovih besedah je Alenka Bratušek le vršilka dolžnosti premierke, vlado pa po njegovem vodi
Foto: BoBo/Janez Janša se je na napoved iskanja zaupnice odzval na svetu SDS-a, ki je predstavljal kandidate stranke za evropske volitve. Po njegovih besedah je Alenka Bratušek le vršilka dolžnosti premierke, vlado pa po njegovem vodi "nekdo drug". Foto:
Karl Erjavec
DeSUS za zdaj ostaja trden člen koalicije, pravijo v stranki. Foto: BoBo
Rihard Braniselj
Rihard Braniselj pozdravlja odločitev PS-ja, da se razčistijo razmerja v stranki. Foto: BoBo
Mihael Prevc
Mihael Prevc ocenjuje,d a gre le za še eno predstavo Bratuškove. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Ljudmila Novak
Ljudmila Novak potezo premierke ocenjuje za pravilno. Foto: MMC RTV SLO


Če se bomo v nedeljo predsedniki koalicijskih strank dogovorili o ukrepih za pokritje proračunskega izpada v znesku 200 milijonov evrov, potem postane glasovanje o zaupnici povsem nepotrebno in nesmiselno, je napoved Bratuškove ocenil Erjavec. Meni, da so v ozadju verjetno razmere v PS-ju.

Po njegovi oceni bi bilo bolje, če bi premierka napovedala kongres PS-ja že v tem mesecu, na njem pa bi razčistili, kdo pravzaprav vodi to stranko in kdo je najmočnejši politik v njej. "Ne razumem, zakaj se je odločila za ta korak. Mislim pa, da ni koristen za Slovenijo in slovensko politiko. Povsem jasno je, da če ne bomo našli virov za 200 milijonov evrov, to pomeni, da te vlade ni več in sploh ni treba vezati zaupnice," je še poudaril Erjavec.

Ob robu seje DZ-ja se je odzval tudi vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša. V tem trenutku je težko govoriti o tem, ali bo stranka zaupnico podprla ali ne, meni pa, da Bratuškova še vedno uživa zaupanje DeSUS-a, ki je "za zdaj še trden člen koalicije".

Braniselj pričakuje enotno koalicijo
Vodja poslancev DL-ja Rihard Braniselj pa napoved premierke o preverjanju podpore z zaupnico ocenjuje kot dodatno utrjevanje koalicije. Ali bodo podprli zaupnico, še ne more reči, dokler ne vedo podrobnosti načrta Bratuškove, torej tudi tega, na kaj jo namerava vezati, je pojasnil. Sicer pa v potezi Bratuškove ne vidi poskusa premierkinega discipliniranja poslancev PS-ja, pač pa je "očitno, da bodo ukrepi tako zahtevni, da bo zmagovita kombinacija samo enoten nastop koalicije".

Braniselj sicer pričakuje, da bo koalicija poenotena, da "naredimo svojo domačo nalogo do konca tega mandata". Potrdil pa je, da je današnje glasovanje koalicije o podpori ministru in predsedniku DL-ja Virantu za stranko zelo pomembno. "Vsekakor bo imelo posledice," je opomnil.

Braniselj je tudi komentiral željo Bratuškove po čimprejšnjem sklicu kongresa stranke, na katerem bo kandidirala za predsednico PS-ja, kot njen protikandidat pa bo najverjetneje kandidiral Zoran Janković. Braniselj je pozdravil namen, da se zadeve uredijo, tako da bo delo tudi v prihodnje potekalo nemoteno.

Janša: Pravi premier je pred dnevi prišel na Gregorčičevo
Prvak SDS-a Janez Janša pa je ocenil, da bo zaupnica zagotovo pozitivna. S tem bo lahko vlada preživela do jeseni, ko bodo, kot pravi Janša, predčasne volitve ". Ta čas, kot je dodal, potrebujejo zato, da se pripravijo na predčasne volitve.

"Pravi predsednik vlade je pred nekaj dnevi prišel na Gregorčičevo in ukazal, kaj je treba storiti. Vršilka dolžnosti zdaj to izvaja," je glede nekaterih informacij, da naj bi se Bratuškova pred nekaj dnevi sestala z bivšim predsednikom republike Milanom Kučanom, danes dejal Janša.

Mnenja opozicije razdeljena
Napoved premierke je za SLS zgolj še ena predstava za javnost. Vodja poslancev stranke Mihael Prevc namreč meni, da je aktualna koalicija trdno odločena, da bo dokončala mandat. Prevc je spomnil, da je Bratuškova enkrat že vezala zaupnico na proračun za leto 2014, katerega sestavni del je bil tudi zakon o davku na nepremičnine.

"A pred tednom dni je premierki nezaupnico izreklo ustavno sodišče, ko je soglasno odločilo, da je ta zakon protiustaven," je povedal. Dodal je, da se v tem hipu niti ne ve, na kaj premierka namerava vezati zaupnico. Prevc upa "samo to, da ne spet na kakšen dodaten davek".

Po mnenju predsednice NSi-ja Ljudmile Novak pa je prav, da premierka znova pride v DZ po zaupnico, saj se je proračun "podrl" in je to edina pravilna poteza. Bi pa po njenem mnenju morala vlada čim prej znotraj sebe razčistiti težave, ki jih ima.

GZS upa na manj davkov, subvencije bi še vedno
V odzivu na napoved Bratuškove, da DDV-ja vlada ne bo višala, so iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) sporočili, da upajo, da se bo vlada držala koalicijske pogodbe in davkov res ne bo več zviševala.

Obregnili pa so se ob verjetno prevetritev subvencij gospodarstvu rekoč, da "bi tudi morebitno krčenje pomembnih razvojnih in investicijskih sredstev izrazito negativno vplivalo na gospodarstvo, zato GZS pričakuje, da ne bo prišlo do zmanjševanja teh sredstev, če resnično želimo, da bo več 10.000 delovnih mest in hkrati s tem oživitve gospodarstva".