Dimitrij Rupel odzivu na Mussomelijeve izjave pripisuje kremeljske elemente. Foto: MMC RTV SLO
Dimitrij Rupel odzivu na Mussomelijeve izjave pripisuje kremeljske elemente. Foto: MMC RTV SLO

V sporočilu za javnost, pod katerim sta podpisana Dimitrij Rupel in Lovro Šturm, v Zboru za republiko pravijo, da so "nekateri aktualni slovenski oblastniki in ideologi (Türk, Žbogar, Stanovnik) z nenavadno ostrimi besedami kritizirali ameriškega veleposlanika v Sloveniji".

Vladajoče oblastnike je vznemirilo sestajanje veleposlanika s prvaki slovenskih strank, ki so ga dojeli kot nedopustno mešanje v notranje zadeve in "veleposlaniku - nekako v slogu Kremlja in aktualnih obtožb »zahodnega vmešavanja« - pripisali vpliv na sestavljanje nove slovenske vlade", so zapisali v sporočilu.

Nič spornega, le sprejemljiv komentar
V Zboru za republiko pri tem odklanjajo "robate napade na predstavnike prijateljskih držav". "V Zboru za republiko imamo pri tem, ko brez zadržkov sprejemamo ocene tujih diplomatov, za samoumevno tudi svoje ocenjevanje političnih procesov v drugih državah, vključno z delovanjem njihovih diplomatov," so zapisali.

Za konec pa dodajajo da se jim izjave veleposlanika ne zdijo sporne, "kvečjemu legitimen in celo zanimiv prispevek k javni razpravi o političnih zadevah ter kot sprejemljiv komentar o nenavadnosti aktualnih slovenskih političnih razmer".
"Ogorčenje najvišjih slovenskih funkcionarjev je pretirano in spominja na čase zaprte jugoslovanske družbe, ki je bila načelno nerazpoložena do tujcev, kadar so ocenjevali njene politične modrosti," sklenejo.