Slovenija
(2)

Poudarki

  • Najpogostejša pljučni rak in rak dojke
  • Breme obolevnosti večje, preživetje daljše
  • Stekleničke upanja so podpora bolnikom
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 14 glasov Ocenite to novico!
Prisotnost raka v Sloveniji se je med letoma 1995 in 2004 povečala za 46 odstotkov med moškimi in 42 odstotkov med ženskami. Foto: RTV SLO
Stekleničke upanja
Projekt stekleničk upanja je leta 1999 začela onkološka bolnica in umetnica Diane Gregoire. Najprej so bile mišljene kot zahvala medicinskim sestram, danes pa predstavljajo spodbudo, želje in upanje onkoloških bolnikov. Foto: www.otokzakladov
VIDEO
Stekleničke upanja za bol...

Dodaj v

Zdravljenje raka vse uspešnejše

Stekleničke upanja za bolnike
3. marec 2008 ob 09:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

Letošnji teden boja proti raku bo v znamenju gesla "Presejanje rešuje življenja", ki poudarja pravočasno odkrivanje sprememb.

Zadnja leta je za rakom v Sloveniji zbolelo več kot 10.720 ljudi, nekaj več kot polovica bolnikov je moških, je povedala vodja registra raka Maja Primic Žakelj. Moški najpogosteje zbolijo za rakom pljuč, ženske pa za rakom dojke, vse več pa je tudi raka debelega črevesa in danke.

V okviru tedna boja proti raku bodo javnost seznanili s presejalnimi programi Zora za odkrivanje raka materničnega vratu, Dora za odkrivanje raka dojk in novim programom Svit, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka debelega črevesa in danke. Maja Sotlar, predstavnica združenja Europa Colon, je povedala, da za tem rakom zboli več kot 1.300 novih bolnikov na leto, zato sodi v sam vrh po številu novoodkritih primerov. Bistvo presejalnih programov je sicer odkrivanje predstopenj rakavih bolezni med zdravimi ljudmi.

Po podatkih registra bo med rojenimi leta 2004 za rakom do 75. leta starosti zbolel več kot eden od treh moških in skoraj ena od treh žensk. Kljub večjemu bremenu bolezni pa podatki kažejo, da je zdravljenje vse uspešnejše, saj vse več bolnikov ozdravi ali živi z boleznijo. Konec leta 2005 je tako v Sloveniji živelo 61.000 ljudi, ki so se zdravili zaradi raka.

Slovenske stekleničke upanja
V okviru tedna boja proti raku je znova zaživela tudi akcija "Steklenička upanja", ki jih prostovoljci izdelujejo v podporo rakavim bolnikom. Stekleničke upanja so prazne stekleničke zdravil, okrašene s polimersko maso (znano kot masa FIMO).

Ste tudi vi ustvarili stekleničko upanja? Vabimo vas, da fotografije objavite na Mojem spletu.

"V izdelano stekleničko so vtkane dobre želje tistega, ki jo je ustvaril. Ko jo podarimo bolniku, postane dom za vse njegove drobne želje, tiho upanje ter največje strahove; steklenička postane talisman, ki bolnika spominja, da ni sam v boju za življenje, da z njim upamo na čimprejšnjo ozdravitev tudi mi," so zapisali v slovenskem združenju stekleničk upanja.

Vse več zavesti o škodljivosti kajenja
Leta 2000 je bilo po svetu odkritih deset milijonov primerov raka, 5,3 milijona med moškimi in 4,7 milijona med ženskami. Za rakom je umrlo šest milijonov ljudi, 22 milijonov pa jih je živelo z diagnosticirano boleznijo. Do leta 2020 naj bi za rakom zbolelo 15 milijonov ljudi, umrlo pa naj bi jih deset milijonov. Podatki sicer kažejo, da se umrljivost za rakom v ZDA in nekaterih zahodnoevropskih državah zmanjšuje na račun rakov, ki so povezani s kajenjem.

A. K. K.

Prijavi napako
Komentarji
pikam_dopust
# 03.03.2008 ob 11:57
"Kljub večjemu bremenu bolezni pa podatki kažejo, da je zdravljenje vse uspešnejše, saj vse več bolnikov ozdravi ali živi z boleznijo."

Kaj pomeni "ozdraveti"?

To da si živ še 5 let po končani terapiji?
Deset let?

Ker v skladu s takimi definicijami je tudi Drnovšek ozdravel od raka.
To da je umrl zaradi raka, je nabrž samo majhna lepotna napaka...
igrego
# 03.03.2008 ob 10:58
Pri takšnih, bi skoraj povedal dvoumnih komentarjih oziroma podpori, da prva dama Slovenije, podpira boj proti HPV-ju, se mi zdijo prilizovanje ljudem. Katera dama, oziroma oseba ne bi podpirala boja proti takšne ali drugačne bolezni.? Vse skupaj je igra -ljudem biti všeč za vsako ceno, temu bi rekli ;jara namišljena gospodam, ali muha enodnevnica.Ne verjamem več ničesar. zakaj ni "prva dama" vsaj nekaj denarja priospevala za donacijo takšnih ali drugačnih bolezni.!Najlažje je povedati ,kar je ljudem všeč, še huje je če take "floskule" uporabljajo najvišji politični akterji..lepo vas prosim !
Kazalo