Slovenija

Poudarki

  • Marušič je teze reforme že predstavil koaliciji
  • GZS: Vlada ni iskala soglasja
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 41 glasov Ocenite to novico!
Borut Pahor in Dorjan Marušič
Minister za zdravje Dorjan Marušič je teze zakonov zdravstvene reforme že predstavil koaliciji. Zdaj gredo v javno razpravo. Foto: MMC RTV SLO
Bolnišnica Izola
Nadgradnja (in ne reforma, kot poudarja minister za zdravje Dorjan Marušič) naj bi se končala do leta 2010. Foto: MMC RTV SLO
       Zaradi reform, ki jih pripravljamo, sem se pripravljen odpovedati nadaljnji politični karieri.       
 Borut Pahor o tem, kako trdno stoji za zastavljenimi reformami, med njimi tudi za zdravstveno.
Minister za zdravje kot eno izmed tem v tezah reforme omenja tudi združevanje ponudbe zdravstvenih storitev, predvsem na ravni uprave. Dostopnost do storitev naj bi se povečala, upravljanje več enot pa bi se izvajalo iz enega mesta, s čimer bi se po besedah ministra za zdravje Dorjana Marušiča, znižali stroški investicij in upravljanja.
Drugi poudarki iz tez reforme zdravstvenega sistema:
 - jasnejša ločitev javnega in zasebnega sektorja. S krepitvijo javnega zdravstva bo potreba po obisku zasebnikov manjša;
- večje pristojnosti nadzora ministrstvu za zdravje;
- močni regionalni centri, spremembe v načinu upravljanja.
VIDEO
Kako bomo reformirali zdr...

Dodaj v

Zdravstvena reforma: povišanje prispevne stopnje ob enaki bruto plači?

Vsebina standardizirane košarice storitev ostaja neznanka
16. februar 2011 ob 08:30,
zadnji poseg: 16. februar 2011 ob 17:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

Najrealnejša rešitev je prenos škod, ki so predmet dopolnilnega zavarovanja v osnovno zavarovanje, s čimer se prispevna stopnja dvigne na račun delojemalcem, medtem ko se bruto plače ne spreminjajo, je dejal minister Dorjan Marušič.

Prevetritev zdravstvene košarice, povišanje prispevne stopnje ali delna ohranitev zdajšnjega stanja so tri možnosti, ki jih ima na voljo minister za zdravje za nadgradnjo zdravstvenega sistema in o katerih bo v prihodnjih dneh tekla javna razprava. Minister Dorjan Marušič v predstavitvi dolgo pričakovanih predlogov za reformo zdravstvenega sistema ni bil prav konkreten in v javno razpravo ponuja ne le eno, ampak tri možnosti njegove nadgradnje.

Marušič želi 10 odstotkov BDP-ja nameniti zdravstvu
Predstavljeni ukrepi naj bi posodobili zdravstveni sistem, ga naredili dostopnejšega in bolj usklajenega s potrebami državljanov. Hkrati naj bi nadgradnja zagotavljala večjo konkurenčnost, sledila demografskim spremembam, skrajšala čakalne vrste in hkrati uvajala nove, sodobne medicinske metode. Gre za spremembo, za katero bi morala država nameniti dodatnih 35 milijonov evrov na leto in delež BDP-ja za zdravje v naslednjem desetletju dvigniti na 10 odstotkov, pri čemer bi bil delež javnih sredstev 80-odstoten.

Mogoče so torej tri spremembe zdajšnjega sistema, pri kateri ena skoraj zagotovo vodi v tožbo Evropske komisije in k izgubi dela zdravstvenega denarja, ki ga za svoje delovanje porabijo zavarovalnice.

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja ali ...
Prva možnost je, da se sredstva, ki jih zdaj namenjajo dopolnilne zdravstvene zavarovalnice, prenesejo v obvezno zavarovanje, hkrati pa se uvede dveodstotni dvig prispevne stopnje. Ta možnost je po besedah ministra Marušiča najrealnejša. Po tej različici se v zdravstveno blagajno prenese 350 milijonov evrov, ki jih za kritje storitev namenijo zdravstvene zavarovalnice, prispevna stopnja pa se poviša za okoli dva odstotka.

Povišanje bi šlo v škodo delojemalcev, in ne delodajalcev, kar pomeni, da se bruto plače ne bi spreminjale, znižale pa bi se neto plače. Ob tem Marušič poudarja, da se razpoložljiva sredstva za zdravstvo za 86 odstotkov državljanov zvišajo, in dodaja, da gre za rešitev, ki odpira razpravo o redefiniciji košarice pravic. To bi bilo treba redefinirati tudi zato, ker je ministrstvo samo letos naštelo za 90 milijonov dodatnih zdravstvenih potreb slovenskih državljanov.

Standardizirana košarica storitev
Po mnenju Marušiča bo treba tudi varčevati v smislu odpovedovanja nekaterim nenujnim zdravstvenim storitvam. Čeprav o konkretni vsebini košarice pravic ni želel govoriti, pa je kot primer izpostavil nenujne prevoze mobilnih bolnikov, zdraviliško zdravljenje ipd. Nujno je, da se košarica pravic standardizira, je še poudaril Marušič.

Pri tako združenih sredstvih v eni sami blagajni je bistveno lažje iskati prioritete, je dejal Marušič in izpostavil zdravljenje bolnikov z rakom in preventivne dejavnosti.

Druge možnosti: popolno zlitje sredstev ...
Druga možnost je prenos vseh sredstev dopolnilnega zavarovanja v obvezno zdravstveno zavarovanje, kar bi zagotovilo absolutno dostopnost zdravstvenih storitev državljanom brez čakalnih dob, a bi se za 2,4 odstotne točke povečala prispevna stopnja, kar bi ogrozilo stabilnost javnih financ.

... ohranitev dela dopolnilnih zavarovanj
Tretja možnost je ohranitev dela dopolnilnih zavarovanj, kar vodi v tožbo Evropske komisije in izgubo tistega dela denarja, ki ga porabijo zdravstvene zavarovalnice.

Ministrstvo za zdravje je teze zakonov (poudarjajo, da gre za zdaj le za teze, saj si želijo podpore kritične večine in so pripravljeni na morebitne popravke) že usklajevalo s koalicijo, zdaj pa je na vrsti javnost.

Poslanske skupine so še previdne
Nekatere koalicijske poslanske skupine svojih stališč do ministrovih predlogov še ne želijo razkriti. Marušiča podpira Zares, saj je, kot je dejala poslanka Cveta Zalokar Oražem, glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in racionalizacije mreže bolnišnic na pravi poti. Prepričana je, da so "stvari domišljene in v korist bolnikov".

V LDS in DeSUS-u si želijo več informacij. Ljubo Germič (LDS) je med drugim dejal, da je priprava zdravstvene mreže res nujna, a da bo ta neuporabna, če ne bo sprememb financiranja. V DeSUS-u so se odločili, da bodo počakali na javno razpravo in pogovore z ministrom ter svoje mnenje podali šele potem.

V SLS-u se strinjajo, da je zdravstvena reforma zagotovo nujna, če hočemo v Sloveniji zagotoviti vzdržnost zdravstvenega sistema v prihodnosti. Predlog ministrstva bodo še preučili, je pa Jakob Presečnik opozoril, da pogrešajo natančne finančne izračune, kaj bi spremebe pomenile na makro- in mikroravni.

GZS: Vlada ni iskala soglasja
Oglasili so se tudi v Gospodarski zbornici Slovenije, kjer izpostavljajo predvsem to, da se vlada z njimi kot socialnim partnerjem na strani delodajalcev ni posvetovala o rešitvah, preden je poslala teze v javno razpravo. Po njihovem mnenju pridobivanje informacij iz medijev "zagotovo ni partnerska pot za doseganje končnega soglasja k tako pomembni tematiki, kot sta nadgradnja zdravstvenega sistema in sprememba zdravstvene zakonodaje".

Dvomijo pa tudi o argumentu ministra za zdravje, da "dvig prispevne stopnje ne bi pomenil obremenitve za delodajalce, pa tudi ne za večino delojemalcev". Izkušnje delodajalcev kažejo, da je vsak podoben poseg v neto izplačilo plače privedel do velikega pritiska na rast plač, so prepričani. "Predvidevamo, da bo to pomenilo dodatno obremenitev delodajalca in s tem gospodarstva v celoti. V zdajšnjih razmerah predlagati dvig prispevne stopnje delojemalca je torej povsem neodgovorno."

Aleksandra K. Kovač, A. S.
Prijavi napako
Komentarji
zlatko.mb
# 16.02.2011 ob 09:59
Vse ste uničili ljudje vas imamo dovolj. Morda delate na tem ,da gremo ljudje na ulice in vam pokažemo kam nas je pripeljala vaša politika. Vse kar predlagate naletite na odpor ljudi ,ker so predlogi neživljenski in proti ljudem.
generacija56
# 16.02.2011 ob 12:47
Iz osebne izkusnje vem, da mnogo starejsih hodi v ambulante iz cistega dolgcasa.
Da imajo ob cakanju s kom klepetati in toziti, kaj vse koga boli.
Potem prinesejo iz ordinacije kup receptov na katere dobijo nakupovalni cekar zdravil.
Da imajo alibi.
Ce so v stanju toliko zdravil tudi zauziti, mocno dvomim.
Tako postane resnicno pameten predlog uvesti participacijo, ki jim bo dala misliti, a ne bi morda bilo bolje iti v park na svez zrak.
Ves ta hec presneto mnogo stane.
Re
# 16.02.2011 ob 09:51
Hja, nekje je treba vzet za astronomske plače zdravnikov in zdravila za hipohondre, ki visijo po ambulantah vsak dan.
pikapolonica70
# 16.02.2011 ob 09:37
Nadgradnja zdravstvenega sistema-sliši se kot nekaj boljšega od starega, v resnici pa pomeni, da za več denarja dobiš manj zdravstenih storitev. Kdaj bo tej vladi pošel celofan?
Ljudina
# 16.02.2011 ob 14:14
Ta vlada bo zadušila gospodarstvo z davki. Tako bomo imeli socialno podjetništvo brez podjetnikov.

SALVE
JPKJ
# 16.02.2011 ob 09:22
G. minister, če niste med njimi, ki imajo roke do komolca v medu, jim izpulite roke in očistite roke, kajti drugače se bo lonec res razletel. Videli boste koliko se bo nateklo nazaj medu od čiščenja. Šele nato pošljite čebelice na Pašo.
Ni mi vseeno kaj se v zdravstvu dogaja in je prav, da nekaj naredite. Pri tem je treba vedeti, da so zdravniki večinsko najbolj izobraženi, in od njih ne pričakujte, da bodo nasedali puhoglavim, skorumpiranim in grabežljivim politikom.
so what!
# 16.02.2011 ob 09:21
Marušič in Pahor predstavljata teze zdravstvenih zakonov

V teku so priprave za razpis referenduma :)
vihraviuporabnik
# 16.02.2011 ob 08:47
Gre za spremembo,
za katero bi morala država nameniti
dodatnih 35 milijonov evrov na leto.

In tako omogočiti da opran denar preko
tujega poštnega nabiralnika.
Steklene palače, okuži vso zdravstvo.
sinestet
# 16.02.2011 ob 11:41
Pazite:
35 milijonov - kakšen grozen dnar, a? - je natančno polovica tistega,
kar bodo stali novi zapori na Dobu, namreč 70 milijonov,
oziroma ena cev tunela Markovec...
Ker stane zdravstvo menda letno 2.5 MILIJARDE,
JE 35 MILIJONOV VERJETNO TIPKARSKA NAPAKA???
so what!
# 16.02.2011 ob 09:28
Krucefiks Marija sveta so what! Sem predsednik vlade, imam 3002 evra. Jaz od svoje plače ne morem preživeti
CNN
# 16.02.2011 ob 22:20
Mislim, da je kar dobra novica, da se končno rešimo dopolnilnega zavarovanja. Res ne vem zakaj moramo dvakrat plačevati za eno in isto. Naj zvišajo osnovno pa mirna bosna.

Seveda bo sedaj iz tega nastala velika novica, saj določeni ljudje ne bodo mogli za svoje nedelo, prejemat škandalozno visokih prejemkov. V mislih imam parazita Kidriča.

Fajn fajn.
CNN
# 16.02.2011 ob 14:26
Ta vlada bo zadušila gospodarstvo z davki. Tako bomo imeli socialno podjetništvo brez podjetnikov.

To ni glih res. Zadušila bo malo podjetništvo. Veliki mastodonti pa so še naprej opravičeni plačila.

Problem pri nas je v tem, da imamo v resnici dva sistema. Enega za izbrane in enega za ostale. Če si izbran, služiš lepo evropsko plačo za ne prezahtevno delo in uživaš vsako leto na smučanju in kopanju v popularnem letovišču. Če pa na žalost nisi med izbranci, torej si en izmed 70% Slovencev, potem pa crkuješ v gospodarstvu. Prejemaš malo plačo ali pa je sploh ne prejemaš in to za delavnik z oblio neplačanimi nadurami v okolju nevarnem za zdravje. In seveda si srečen, da imaš sploh to. Preko 150 000(realna cifra) nima niti tega.

Torej imamo socializem za ene, se razume z vsemi bonbončki kapitalizma in krut kapitalizem za druge z vsemi nadlogami socializma(zelo visoki davki, visoki stroški).

Kaj je rešitev? Čisto enostavno. Naj bo kapitalizem z vse ali naj bo socializem za vse. Ampak res, za vse. Ko bodo vsi čutili sistem na svoji koži le po tem lahko ustvarimo pravično družbo ZA VSE!
Ljudina
# 16.02.2011 ob 14:20
Enaka bruto plača. Kaj me pa to briga. mene zanima neto izplačilo na bančni račun. Še ena komunistična floskula in zavajanje.

SALVE
CNN
# 16.02.2011 ob 13:55
Kolikor se spoznam na situacijo je EU slovenski vladi zagrozila že večkrat s tožbo, ker pri nas osnovno zavarovanje ne pokiva osnovnega zavarovanja samo, ampak za to potrebujemo še dodatno. Praksa v EU pa je, da se osnovno zavarovanje plača le z enim prispevkom in dodatno zavarovanje plačuje za nadstandard, ne pa tako kot pri nas, kjer je vsota zbrana iz naslova dodatnega zavarovanja namenjena administraciji tipa Kidrič in ne povečanju koristi za zavarovance. Dodatno zavarovanje pri nas ni nič drugega kot delovna mesta za "naše kadre".

Prav tako je ravno EU tista, ki na Slovenijo pritiska z zakonom o odvzemu sumljivo pridobljenega premoženja. To ni zraslo na zelniku ZARESA ali ostale iz KP oziroma ZSMS nastale stranke. Zahvala gre EU, ki je prava nočna mora za našo udbomafijo, ki nam vlada.
Zato je vsako hvalisanje oražmove in ostale oligarhije nič drugega kot hinavščina.
K_ris
# 16.02.2011 ob 11:05
@valcek2010

Verjetno si me narobe razumel. Ne trdim, da je zdravstvo brezplačno.

Govorim o tem, da je uporaba zdravstvenih storitev za posameznika brezplačna. Ko si že zavarovan, je vseeno, ali se pri zdravniku ne prikažeš nikoli ali pa si tam vsak dan.

Ko si že pri avtomobilskem zavarovanju, pa si me spomnil še na eno bistveno razliko.
Če letos povzročiš nesrečo in boš koristil pravico iz avtomobilskega zavarovanja, boš prihodnje leto plačal višjo premijo. Če letos koristiš pravico iz zdravstvenega zavarovanja, se tvoja zavarovalna premija ne spremeni.

Zato za vsako prasko na avtomobilu še ne uveljavljaš pravic iz avtomobilskega zavarovanja, številni pa za vsak glavobol obiščejo zdravnika. To namreč zanje nima nobenih finančnih posledic.
Valuk_
# 16.02.2011 ob 08:58
Reforma je nujna. Slovensko zdravstvo se je povsem izrodilo.

Kdor ima izkušnje z javnim zdrastvom, ve o čem govorim.
Ljudina
# 16.02.2011 ob 16:33
Komunisti so že dovolj nakrali z zdravstveniomi monopolističnim zavarovalnicami. Sedaj ko jim EU grozi s sankcijami bodo pač ukinili dodatno zdravstveno zavarovanje, ki ni bilo, roko na srce nič drugega kot navadana kraja državljanov preko premij. Ali povedano drugače legalno dodatno plačevanje posrednika in njegovih marž.

SALVE
vikica
# 16.02.2011 ob 15:52
@CNN, problem imaš v tem, ker si pošten in misliš tako kot bi vsak pošten razum razmišljal. Žal pa pri nas nimamo poštenjakov v politiki in na vodilnih mestih. So sami grabežljivci, ki se jim je čisto utrgalo, ko so ugotovili, da lahko iz nule postanejo "veliki". Naenkrat je pogača, ki je bila v socializmo za vse nekako razdeljena (tudi tam se je um malo bolj plačeval), ostala pogača le za par tistih, ki so bili na pravem mestu v pravem trenutku. Se popolnoma strinjam s teboj, da je pri nas še vedno za ene socializem (še sindikalne izlete in počitnice poznajo) za druge pa kruti kapitalizen brez pravične tržne ekonomije. Vedno pa tako težko verjamem, da so se ljudje lahko tako polakomnili. Kot da denar prinaša ne vem kakšno srečo. Samo, če pogledam par politikov, vidim da so se poleg bogastva zelo postarali.
pop-drakula
# 16.02.2011 ob 13:02
čemu se še sploh trudijo. smo zgodba o uspehu, imamo najuspešnejšo vlado od osamosvojitve, na semaforjih pa same zelene luči. čas je, da borat malo izpreže. dovolj je naredil za to našo slovenijo. naj gre k prijatelju baraku mal na počitnice.
Ljudina
# 16.02.2011 ob 11:30
Čisto parav da EU grozi s tožbo moniopolistom slovenskih zdravstvenih zavarovalnic. še ena korist od EU.

SALVE
K_ris
# 16.02.2011 ob 18:17
@Xena

Ali misliš, da za zaposlene v javni upravi ne velja tudi Zakon o delovnih razmerjih?

Zakon o javnih uslužbencih ureja zgolj to, kar se sicer ureja v dogovoru med zaposlenim in delodajalcem (+kolektivna, panožna pogodba). S tem se zagotavlja, da pri vseh zaposlovalcih iz javne uprave veljajo čim bolj enaka pravila/standardi.
xena
# 16.02.2011 ob 16:45
K_ris, tako kot je Ljudina napisal, gre za krajo.
In mimogrede zakaj morajo imeti tisti, ki so plačani iz proračuna privilegije s Zakonom o javnih uslužbencih. Medtem ko za delavce na trgu velja Zakon o delovnih razmerjih.
K_ris
# 16.02.2011 ob 16:14
@xena

Kje pa je denar od avtomobilskega zavarovanja, če se ne zaletiš? Ga dobiš nazaj?

Kje pa je denar od požarnega zavarovanja, če ti hiša ne pogori? Ga dobiš nazaj?

Kje pa je denar od zdravstvenega zavarovanja, če umreš "zdrav"? Ga dobiš nazaj?

Da dobiš denar iz zavarovanja, morajo biti vedno izpolnjeni določeni pogoji. In pogoj, da dobiš denar iz pokojninskega zavarovanja, je enako logičen kot tisti za požarno zavarovanje. Moraš se upokojiti!!!
CNN
# 16.02.2011 ob 14:59
CNM ne spoznaš se, zato raje ne nakladaj. Komisija je zagrozila s tožbo zato,ker ne dovolimo konkurence, ker morajo imeti vsi enako višino dodatnih zavarovanj.

Še enkrat sem si prebral glede zavarovanja in mislim, da nisem veliko zgrešil . Res je, da EU toži zaradi "zaprtosti" zdravstvenega trga, ampak odprtost se da uredit točno na tak način kot sem napisal in kot Marušič namerava narediti. Dopolnilno zavarovanje se enostavno prenese v osnovno kar je najbolj smotrno. Tako se bomo rešli administracije tipa kidrič in nepraktičnega financiranja tega. Osnovno zavarovanje naj bo plačano le enkrat! Kdor pa želi nadstandard. torej PRAVI nadstandard ne osnovni standard kot ga dopolnilno zavarovanje nudi pa naj plača dodatno zavarovanje našim ali tujim zavarovalnicam. Torej v čem je problem?
marque
# 16.02.2011 ob 14:18
a to pomen, da bo končno odstopu? enkrat za vselej? upam, da ja... si bo vsaj Slovenija oddahnila...
freakazoid
# 16.02.2011 ob 13:56
Da vidimo, ko mi trgajo denar za zdravstvo mam neki od tega. Ko mi trgajo denar za šolo mam neki od teka. Celo ko mi trgajo denar za kulturo mam neki od tega. Ko mi pa trgajo za vojsko, pa oprostite, nimam nič od tega.

Nisem nek ekstrem, ki bi jo popolnoma ukinil bi jo pa racionaliziral. Leta 2000 smo dajali za obrambo 1% bdp danes 1,7%. In kaj mam jaz od tega? NIČ, nič bolj varno se ne počutim, prej obratno! Imamo vojake ki "sejejo" mir z orožjem v neki državi kjer nas sploh nočejo (če ne omenjam sumljivih orožarskih poslov).

Ideja, vrnimo se na varno leto 2000, dajmo za obrambo recimo, da smiselnih 1% (kot tako opevana avstrija) in razliko (cca. 222.000.000.00 €) porabimo npr. za zdravstvo?

KER NEKAJ PA IMAM OD TEGA!
what goes
# 16.02.2011 ob 13:38
Ta vlada ne bo dobila podpore za reforme, ki pa so nujne!!! Morala bi že zdavnaj odstopiti, razpisane bi morale biti volitve. Vse drugo je potrata časa in denarja.
alkimistos
# 16.02.2011 ob 13:29
Pahorju se ni treba odpovedati politični karieri ker je že politično mrtev...Komjunaro pa grize nohte ker boljšega kot je on nima na zalogi
R2D2
# 16.02.2011 ob 11:25
... nov referendum .. ???
abria
# 16.02.2011 ob 10:05
Kaj pa bolj učinkovito in racionalno organizirano zdravstvo ? V našem zdravstvenem sistemu so na provem mestu zdravniki, ne bolniki. Primer: V ljubljani, v očesni klniki imajo pred očesno bolnico ogromen parkirni prostor, ki ga lahko uporabljajo samo zaposleni. Bolniki, slepi, slabovidni pa ne morajo parkirat avtomobila nikjer niti v okolici. Pa kje si to videl v tujini. Nikjer. Tam je ravno obratno. Parkirni prostor pred bolnico je vedno najprej namenjen bolnikom.
lotmeržanec
# 17.02.2011 ob 11:35
Ne vem kako ta vlada ne razume,da je narod ne mara?
Zato nobena reforma ne more ne bo minila brez
referenduma in na referendumu bo vsaka zavrnjena!
Ljudstvo je vladajoče garniture in njihovega dela na
škodo državljanov sito!
Govorijo eno delajo pa drugo varčevati bi morali le reveži
prijatelji sedanje oblasti pa se kopajo v denarju!!!!!
Maja Maja
# 17.02.2011 ob 01:47
Ne razumem zakaj imamo sploh plače in denar, če nam ga nič ne pustijo.
K_ris
# 16.02.2011 ob 16:37
@xena

Pri zdravstvenem zavarovanju je zgodba podobna. S staranjem prebivalstva se stroški zdravstva povečujejo. Stroške povečuje tudi napredek v zdravstvu, ki omogoča, da se sploh lotimo zdravljenja nekoč neozdravljivih primerov.

Tudi v tem primeru je minister že rekel, da lahko problem rešimo z zvišanjem prispevne stopnje.
K_ris
# 16.02.2011 ob 16:35
@xena

Zavarovalnica ima pravico zvišati zavarovalno premijo. Eden od razlogov za zvišanje je tudi verjetnost nastanka škodnega primera in pričakovana višina škode. Zavarovalnica bo namreč vedno poskrbela za to, da je višina vplačanih premij višja od vsote vseh vseh izplačanih škod.

Zaradi vedno daljše življenjske dobe, se tudi pri pokojninskem zavarovanje zvišuje "verjetnost škodnega primera" in "pričakovana višina škode". "škoda" s stališča ZPIZ-a je namreč v tem primeru povezana s tem, koliko časa povprečen posameznik prejema pokojnino.

Vlada se je odločila, da bo s podaljšanjem delovne dobe hkrati znižala "pričakovano višino škode" (manj let pokojnine) in povečala višino vplačanih premij (več let plačevanja).
Če nismo za tak način reševanja problema, obstaja seveda tudi drugi. To je zvišanje prispevne stopnje za nekaj odstotnih točk (in ponavljanje tega vsakih nekaj let).
nikhrast
# 16.02.2011 ob 15:51
Zdravnikom se plača za vsako storitev, pa bodo delali.
V Severni Ameriki zdravniki delajo preveč, če nobenega ne vidijo, pa nobenega zaslužka. Zdravniki ne sedijo v svoji sobi, hodijo od sobe do sobe kjer jih čakajo pacienti, medicinske setre pa že prej vse pripravijo. Zdravnik mi tudi zaračuna če zamudim določen datum ali če se ne pojavim, $60. Za letno plačo bo delal zdravnik na urgenci ali pa tisti ki dela raziskave v laboratoriju.
Točno se pa ve katere servise plača država, ostale pa plača privatna zavarovalnica, kot na primer, privatno sobo v bolnici. Ponekod mora zdravnik ali dentist dobiti tudi odobritev od zavarovalnice za kakšno storitev, tako da je to neka kontrola.
papiga
# 16.02.2011 ob 15:14
Prej si trdil diametralno drugače. Preberi svoj post še enkrat. Mi lahko imamo zavarovanje imenovano tudi dodatno,le konkurenco tudi iz tujine moramo dovoliti. Pri nas pa tega ni, ker tujim z avarovalnicam ne bi mogli vsiljevati cene. To je vse.
Miki_79
# 16.02.2011 ob 14:54
Za S.p.-je to pomeni da ne bodo plačevali minimalno 285€ prispevkov ampak 320€ prispevkov....ker mi S.p.-ji itak nimamo plače, ne vem kako bi se potem neto plača znižala...

Kakšne Butare so v naši politiki, se jim tud sanja ne kako v osnovi firme laufajo...jao, jao...
AM
# 16.02.2011 ob 13:17
DELODAJALCI NAJ PLAČAJO VIŠJO PRISPEVNO STOPNJO !!

Tako se plače ne bodo zmanjšale.
Dobiček tajkunov pa bo manjši.
HepiHipo
# 16.02.2011 ob 11:29
Vsakič, ko slišim "konkurenčnost" vem, da nas želijo nategniti. Se še spomnite, kako smo poslušali o tem, da je treba šparat, da bomo konkurenčni... leta 2007, ko je bila konjuktura! Potem je prišla kriza, pa je treba zopet šparat, da bomo konkurenčni. Nagrade uprav in direktorjev pa so ostale enake oz. so se še povišale. Tako da, ne mi o konkurenčnosti, saj če boste imeli kup revnih in bolanih ljudi, ki bodo delali do 70 leta, ne vem, kako si predstavljate kakršnokoli konkurenčnost?!?!!?
valcek2010
# 16.02.2011 ob 10:48
@k_ris
v zdravstvno blagajno plačuješ preko plače, dodatno plčauješ 20€ na mesec za dodatno. + vsa zdravila ki pa niso zastonj

drugi probvlem so zdravila, ki so na recept dražja, ker morajo lekarne čim več potegnit od zavarovalnic ( pri avtomehaniku sam plačal popravilo 400€, zavarovalnica za isto 1000€) me razumeš sedaj in da so provizije na zdravila več kot 100%.

sistem zavarovanje je vzajemen, kaj to pomeni, jaz celo leto plačujem in ne potrebujem zdravnika, se pravi da bo moj denar ne kdo drug porabil za svoje zdravljenje

Res pa je da moram ljudje najprej pri sebi začet pazit na zdravje in na zdravje dugih, če tega nse bomo storili bo kaos - če ne pazimo na svoje in zdravje dugih se ne spoštujemo

tudi penzije so sistem vzajemnosti in upanju da še bodo za nas

celoten sistme je začaran krog in ta zakon bo delno uspel ali pa naredil še večjo štalo
so what!
# 16.02.2011 ob 10:04
S to "reformo" bodo iz zdravstvene košarice pobrali še zadnje nujne zdravstvene storitve in hkrati povišali prispevno stopnjo.
papiga
# 18.02.2011 ob 00:41
xena a res, od kdaj pa nekoga z osnovno šolo postavijo na mesto načrtovalca proizvodnje?
Od kdaj je manager nekdo z osnovno šolo.? Kaj pa ti lahko narediš za tekočim trakom, če tam vstavljaš 40 let eno in isto komponento v nekaj??? O čem ti bluziš*?
To ne drži. Jaz imam podjetje. Visokotehnolško podjtje z zaposlenimi 20 ljudmi. Nobeden nima manj kot 4.800 eurov bruto, pa nobeden ni starejši od 40 let. Govorim ti o znanju.
O znanju katerega rezultati se dajo prodati ne pa o tem, da sestavljaš škatlice v nekem privat podjetju, ker to nima cene. To je delo za od 500-800 eurov. Take firme morajo propasti, ker taka dela delajo roboti ceneje, ne jejo,niso utrujeni,ne spijo, ne štrajkajo,ne hodijo na delo... mi delamo programe zanje. Za avtoindustrijo,za gradbince,za rudnike,za ...karkoli.
In sedež moje firme se seli v Italijo, v Gradež, če pokojninska reforma in delovna reforma ne bo sprejeta. Tako preprosto je to. Jaz želim, da moji delavci imajo varno prihodnost skupaj z mano.Tukaj ob morju nevednežev, ki hočejo odločati o tako pomembnih stvareh, v bistvu pa ne vidite pol leta v naprej, tega nimamo. Obdavčeni smo enormno, pa se nismo pritoževali, to, da pa bodo neuki ljudje odločali sami o svojih pokojninah,ta skrajna neodgovrnost sindikatov in vsega.... ma zaradi mene se pasite. In takšnih kot sem jaz je vsaj nekaj sto.
tudi ti, samo groziš, vse zaničuješ, glej če v službi nisi zadovoljna si poišči boljšo, to je tvoja pravica, ne pa da bentiš nad državo. Država ni za to, da tebi išče službo, tidaje delo itd. To ni naloga države. Država skrbi za okvir, vse ostalo je tvoja odgovornsot do tebe same. ampak očitno je to zastonj razlagati, če ti misliš, da za privatni sektor velja ena za javne uslužbence pa druga zakonodaja. Zdravnik je tudi delavec, ki ga rabimo. Učitelj tudi, tebe pa glih ne vem, če tako nujno rabimo, če dobiš na mesec 500 eurov.
keren
# 17.02.2011 ob 20:01
Zdajšni davki na neto plačo so 110% (ZZZS, PIZ, davek na plačo, malica, prevoz na delo, regres) so previsoki. Če bi dali na 30 % na neto plačo prispevkov se bi zaposlilo 100000 nezaposlenih. Predlagam največ 30% prispevkov na neto plačo (ZZZS, PIZ, davek na plačo, malica, prevoz na delo).
xena
# 17.02.2011 ob 15:40
papiga, kakšne bedarije pišeš. A ti živiš za luno ali kaj? sploh neumno ti je odgovarjat.
Visoka izobrazba NE more bit pogoj za visoko plačo! sploh pa ne v negospodarstvu.
ampak to kar narediš.
Visoko izobrazbo imajo tudi tisti, ki delajo v zasebnih podjetjih, pa koliko plače imajo?
800

S čim si javni uslužbenci zaslužijo visoko plačo?
delom: NE
znanjem:NE
sposobnostmi: NE
odgovornostjo: NE

500 evrov je za njih še preveč. Bo treba več delat lenuhi za tako plačo kot jo imajo zdaj ali pa zmanjšanje plače in odpuščanje.
In koga misliš bo povišanje prispevka prizadelo? Tiste, ki imajo že zdaj 0.

Saj naj se poveča starostna meja za upokojitev, prav, ampak bo treba zmanjšat tudi davke na vseh področjih(pa da ne naštevam ostalega, ker je predolgo), sicer ne vem kdo bo zaposloval starejše, če bo sploh še kdo ostal v sloveniji. Ali pa bomo imel zaposlene samo javne uslužbence, ki bodo imel plače na kredit.
Kdo bo dal kredit pa ne vem. Očitno ti veš!
papiga
# 17.02.2011 ob 12:45
lotmeržanec preberi moj post ob 00.12 velja tudi zate. Kakšni prijatelji oblasti?
Ti le kar vse razsuj zato ker nekoga ne maraš, to bo res obogatilo tvoj račun? Kakšne neumnosti. Ljudje še zase ne z nate poskrbeti bi pa učili vse od Predsednika vlade naprej.
Ne zavedate se pomena časa, nujnosti reform. Ti kar zavračaj. Zavedaj pa se tega, da vsaka reforma,ki jo zavrneš in zavreš za 2 leti pomeni 2-4 % dražje kredite, inflacijo itd. IN povem ti, majhni in srednji podjetniki bomo odšli firme prijavit čez mejo. Prispevki,davki, vse bomo plačevali tam, vi pa glodajte svoje sovraštvo, ker drugega ne boste imeli.
In nobenega razloga nimaš, da si tako ponosen na to da si "revež". Kaj pa narediš osebno ti, proti temu,da ne bi bil revež? A se šolaš, a imaš dve službi. Ne, kličeš na pomoč državo, ki jo v isti sabi rušiš in ji slabšaš pozicijo. Veš, res si revež,dvojen.
secufin
# 17.02.2011 ob 11:21
Dodatno "prostovoljno" zavarovanje je bedarija na kubik. Če ima nekdo 1.000 € bruto plače bo sedaj plačeval 20 € mesečno, tisti, ki pa imajo 20.000 € plače pa naj plača 400 € mesečno. Siromaku s 500 € plače tistih nekaj € pomeni dosti, tisti, ki pa ima 10.000 € netto pa tudi 400 € ne pomeni prav dosti. Minister pa ima v zdravstvenem sektorju še nekaj milijar rezerv - na letni ravni. Samo potruditi se ja malo treba!
Eska
# 17.02.2011 ob 10:08
Državi bi koristilo, da ministri delajo kot vlada, tako kot je predvideno z ustavo. Obseg storitev in zagotavljanje plačil posega na področje večih ministrstev.
tulipanka
# 17.02.2011 ob 05:07
res hudo, da mora država varčevati pri zdravstvu, mogoče bi bilo možno, v dobro naroda, npr. prispevno stopnjo znižati za 8 odstotkov in prišparati v blagajni 82 procentov, in tako poskrbeti, da bi čakalne dobe znašale samo 6 mesecev
tomazzek
# 17.02.2011 ob 01:24
Po domače povedano - pri istih plačah se dvigne prispevek, orej mi dobimo manj...
papiga
# 17.02.2011 ob 00:18
Xena zakaj se pa ti ne zaposliš kot javni uslužbenec??? Ali mogoče nimaš potrebne izobrazbe? Zakaj je pa nimaš? Zakaj ne moreš doseči, da te dleodajalec plačuje bolje?
Zakaj si pa v delovnem razmrju pri zasebniku? Ker pri njem velja zakon o delovnih razmerjih.
tudi za Javne uslužbence velja zakon o delovnih razmerjih. Velja znanje? Ga imaš?
Če ne, zakaj ne? A veš, da dandanes rabiš vsaj 3 poklice, da lahko dosežeš normalno zaposlijovst??? Zdi se mi, da ne. Le pljuvaš po vseh in imela bi vse.
A se zavedaš, da če ukinemo megeneracijsko solidarnost, kar pomeni, da tisti, ki delamo danes plačujemo za upokojence, ki so v pokoju sedaj, nekdo, ki bo v službi čez 30 let bo pa plačeval za nas??? A veš to? To pomeni medgeneracijska solidarnost, če se je pa hočeš losati, me pa prav zanima kako boš ohranila sredstva pred inflacijo, koliko boš res privarčevala, če sedaj od miniimalca plačuješ 100 eurov prispevka v pokojninsko blagajno in kaj misliš, koliko denarja je to v 30 letih. Drobiž veš, če računaš da boš po 65 letu živela še 3o0 let in prejemala letno recimo 600 eurov.A se tega res ne zavedaš.
Ti bi pa imela megeneracijsko solidarnost in zapustila pokonino otrokom. Noro. Nekateri res niste za ta svet, kar vas pa očitno ne moti, da ne bi pisarili neumnosti. Daj si razčisti pomen določenih besed.
Kazalo