Matjaž Glavan bi okoli Ljubljane pospešil ekološko pridelavo hrane. Foto: BoBo
Matjaž Glavan bi okoli Ljubljane pospešil ekološko pridelavo hrane. Foto: BoBo

Po mnenju Žerjava je v Ljubljani namreč treba končati z "brezskrbnim zadolževanjem". O odločitvi stranke, da v Ljubljani nastopi s svojim kandidatom, Žerjav pravi, da želijo promovirati "neko novo SLS, nova imena" in pokazati, da SLS ni le stranka podeželja, ampak tudi urbanih mest.

Glavan je na današnji novinarski konferenci med ključnimi nalogami omenil dvig kakovosti življenja in pri tem izpostavil medgeneracijske centre, ki bi jih postavili v večjih stanovanjskih naseljih. V teh centrih bi starejši na mlajše prenašali svoje znanje, s čimer bi pridobili oboji - starejši bi bili bolj vključeni v družbo, mlajši pa bi dobili dodatno zaposlitev in ne bi bili prepuščeni ulici.

Namesto stanovanj industrija
Ljubljana po Glavanovih besedah nujno potrebuje strategijo gospodarskega razvoja. Kot je opozoril, potrebuje površine, namenjene industriji, saj se je te v preteklosti namenjalo za skladiščenje in stanovanja, kjer pa ni dodane vrednosti.

Zelene površine, od Gameljn do Janč, je po njegovem treba izkoristiti za pridelavo zdrave hrane in zeleni turizem. Treba je urediti vprašanje urejanja odpadkov in zastaviti strategijo upravljanja s prometom, kjer bo cilj zmanjšanje koncentracije prašnih delcev, pravi. Za tramvaj pa ugotavlja, da je ta rešitev sicer ekološko prijazna, vredna razmisleka, a je povezana z visokimi stroški.

Več denarja za četrtne skupnosti
Opozarja tudi, da je treba zagotoviti stanovanja za mlade, starejšim pa mesto približati z varovanimi stanovanji in domovi za starejše tudi v samem mestu. Četrtnim skupnostim je treba nameniti več sredstev, še meni.

Žerjav je danes sicer še dejal, da je odločitev Zorana Jankovića za župansko kandidaturo legitimna, upa pa, da je dokončna in ne bo v prihodnje spet pustil Ljubljane na cedilu in šel kandidirat za kakšno drugo mesto.