Slovenija

Poudarki

  • SD v Ljubljani ne bo imel svojega kandidata
  • Kandidature bodo javno objavljene 10. marca
Zoran Janković
Janković namerava po težki odločitvi znova kandidirati za župana Ljubljane. Foto: BoBo
Aleš Čerin
Čerinova prošnja je Jankovića prepričala. Foto: MMC RTV SLO
Metka Tekavčič
Metka Tekavčič si želi, da bi se razmere v mestu čim prej normalizirale. Foto: MMC RTV SLO
Volilna komisija mora kandidature potrditi do 7. marca. Dan pozneje bodo izžrebali vrstni red kandidatov, 10. marec pa je dan javne objave kandidatur.
VIDEO
Janković spet v tekmi za...

Dodaj v

Osem se jih bo potegovalo za županski stol Ljubljane

Zoran Janković bo znova kandidiral za župana Ljubljane
29. februar 2012 ob 07:16,
zadnji poseg: 29. februar 2012 ob 21:19
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Janković je dobil soglasno podporo svoje stranke Pozitivna Slovenija, da se znova poda v boj za župansko funkcijo v Mestni občini Ljubljana. Meni, da lahko tako največ prinese za stranko in Slovenijo.

Napovedal je, da se bodo s stranko pripravljali tudi na lokalne volitve 2014. Dotaknil se je tudi dela v parlamentu in poudaril, da njihov namen ni rušiti vlade, ampak bodo podprli dobre predloge vlade in grajali slabe.

Na nadomestnih lokalnih volitvah pričakuje zmago že v prvem krogu, a je vse odvisno od Ljubljančank in Ljubljančanov. Povedal je, da se je za ponovno kandidaturo odločil na poziv začasnega župana Aleša Čerina, ki mu je dejal: "Pridi nazaj, potrebujemo te."

Na vprašanje, kako bo državljanom upravičil stroške svoje "ekskurzije" v DZ, je Janković odvrnil, da ne ve, zakaj bi to bila ekskurzija, saj se je na državno raven podal tudi na predlog Ljubljančanov. Za ta denar je v DZ prišlo 28 poslancev, od tega jih je tretjina iz Ljubljane, je odgovoril. "Jaz zato nimam kaj opravičevati tega stroška," je še dejal.

Ne še povsem poln krog
Vrh občine je namreč moral zapustiti, ko je bil izvoljen za poslanca na decembrskih predčasnih volitvah, saj zakon prepoveduje združevanje teh funkcij. Že pred volitvami je poudarjal, da ga zanimajo le izvršilne funkcije, a mu te na državni ravni ni uspelo dobiti. Čeprav ga je predsednik države kot voditelja zmagovalne stranke predlagal za novega predsednika vlade, ni dobil zadostne podpore poslancev.

Zdaj se želi znova vrniti v lokalno politiko. Pravi, da ga stranka pri tem podpira in da s to odločitvijo ne podcenjuje funkcije poslanca. Odločitev ni bila lahka, je povedal, v svoji tretji kandidaturi na lokalnih volitvah pa pričakuje zmago. Če bo izvoljen, bo moral zapustiti sedež v parlamentu.

SD ne bo podprl nikogar
Medtem pa v SD-ju ne bodo imeli svojega kandidata za župana v Ljubljani, razlog pa je ta, da se zavedajo politične realnosti, v kateri se dana struktura mestnega sveta ne bo spremenila in v kateri ima lista Zorana Jankovića 25 sedežev od 45, je novinarjem pojasnila SD-jeva mestna svetnica Metka Tekavčič. "Zato ocenjujemo, da je temeljna odgovornost za nastale politične razmere njihova," je poudarila.

Ker sami niso mogli pravočasno vložiti kandidature, so za pomoč prosili Pozitivno Slovenijo. "Očitno gre za isto članstvo," je dejala. Obenem pa je poudarila, da so pričakovali, da bo Jankovićeva lista iskala širšo podporo za reševanje razmer v mestu, ki so izrazito pod vplivom dogajanja v državi.

"Prišel bo tudi trenutek, ko si bomo morali odgovoriti na vprašanje, ali si lahko posamezniki in posameznice izmišljujejo in zasebne interese uresničujejo z javnim denarjem," je še dejala.

Kandidatov bo več
Uradne kandidature pa so že vložili tudi Mojca Kucler Dolinar (NSi in SDS), Jože Drnovšek (Naprej Slovenija), Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije), Jože Jarh (Stranka enakopravnih dežel) ter Gregor Škerl (Humana Slovenija).

Glavan občine ne bi vodil centralistično
Svojega kandidata ima tudi SLS, in sicer bo za župana Ljubljane kandidiral Matjaž Glavan. Za samostojno kandidaturo so se odločili, ker se njihova vizija razvoja Ljubljane razlikuje od do zdaj predstavljenih smernic. Glavan se bo zavzemal za večje pristojnosti četrtnih skupnosti v Ljubljani, ki naj bi imele več besede pri projektih v prostorskem okviru njihovih skupnosti.

"Za slovenske razmere je Ljubljana vse preveliko mesto, da bi ga bilo smiselno tako centralistično voditi kot do zdaj, medtem ko imamo vse možnosti, da se odločanje o ključnih zadevah za ljudi prenese v okolje, v katerem živijo," je prepričan. V boj se bo podal s sloganom "Ljubljano vrniti ljudem", napoveduje pa ustanavljanje medgeneracijskih centrov, kjer bi bilo več povezovanja, druženja, izboljševanja medčloveških odnosov.

Rožej: Prav je, da je možnost izbire
Kandidaturo je vložil tudi nekdanji igralec in poslanec Vito Rožej iz stranke Zares, ki je ob tem dejal: "Če ne kupiš listka za loterijo, ne boš nikoli dobil glavnega dobitka." Pričakuje, da se bodo v kampanji izpostavile nekatere programske prioritete, ljudje pa se bodo odločili, katerim bodo v teh časih dali prednost. "Mislim, da je prav, da imajo Ljubljančani možnost izbire," je pojasnil. Slogana svoje kandidature nima, saj "niso pomembnejša stvar", programske smernice pa bo predstavil do prihodnjega tedna.

Poleg Ljubljane bodo nove župane v nedeljo, 11. marca, izbirali v 10 slovenskih občinah, Ljubljančani pa bodo župana izbirali 25. marca.

A. K. K., A. S., A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
PatrickBateman
# 29.02.2012 ob 07:32
Ta jankovic s temi napovedmi za odlocitev ze malo pretirava, kot, da se ne ve ze v naprej, da bo kandidiral. isto kot pred drzavnozborskimi volitvami. to ni nic drugega kot iskanje pozornosti, otrocje
Idaho
# 29.02.2012 ob 07:34
Spet bo nekje v centru slavnostno naznanil da gre na volitve... Bolano...
Mosquito
# 29.02.2012 ob 07:31
Če nekdo odstopi kot župan, bi moralo biti vsaj nekaj let prepovedano, da lahko ponovno sodeluje na volitvah. Ker drugače tu ni nobene logike ...
Lu Yehi
# 29.02.2012 ob 07:37
A se ni pred kratkim odpovedal prestolu zaradi osebnih ambicij ? Kdo bo pokril ta stošek ?
Najbolje, da g. Jankovič ali vsaj mestna obščina Ljubljana, ker država nima denarja za pomembne stvari kaj šele, da troši denar za muhave župane, ki bi en dan bili poslanci naslednji pa ponovno župani.

Zame župan, ki z odstopom povzroči dodatni strošek za predčasne volitve nima moralne pravice kandidirat na predčasnih volitvah, ki jih je on povzročo.
Če bi bil želel biti župan bi ne odstopil a lejga osebni interesi so pred interesom Ljubljane..
Joe Malkovich
# 29.02.2012 ob 07:39
Predlagam, da se spet zbere ducat vidnih trenirkarjev in Jankovića ponižno in lepo prosi, naj kandidira za župana. Kučan je menda ravno včeraj nabavil lično novo trenirko.
Joe Malkovich
# 29.02.2012 ob 07:37
Boga nevesta, ki spet čaka na ženina, ki jo je enkrat že zapustil. To bo bolj kilav zakon.
jani007
# 29.02.2012 ob 07:41
Zapravili bodo pol miljona evrov za volitve ker se g.Jankovic dela norca
Luka Novak
# 29.02.2012 ob 07:41
Zgolj čaka, da ga pride prosit »naša četica koraka« - Kučan, Stanovnik, Magnifico ..
Mr.Blobby
# 29.02.2012 ob 07:41
Če Janković ne kandidira, lahko Zoki bankrotira!
mikic007
# 29.02.2012 ob 07:45
Hehe, drama queen bo imel spet performans. Pricakujem vsaj 1000 poniznih mescanov, da ga prosijo, naj spet prevzame jarem v svoje roke. Smo mi unikat, ni kaj ...
josip1
# 29.02.2012 ob 07:45
Ma dej, belfer, ista zgodba kot pri volitvah. Je sklical folk na trg, da bo povedal, kako se je odločil. Bumbar!
goldhorn
# 29.02.2012 ob 07:48
Če kandidira, bo to še večja prevara volilcev, kot jo njegovi pristaši očitajo Virantu! Če ne kandidira, mu grozi bankrot. Za vrat mu dihata davčna in NPU. Ni mu lahko... Murgelškrat z njegovo procesijo ga je dobro potunkal :)
dot01
# 29.02.2012 ob 07:48
Sam naj jih plača. Če bi bilo normalno vsaj dva mandata ne bi smel kandidirati.
mbvana
# 29.02.2012 ob 07:54
Dajmo govorit o paradoksih.

Ali ni paradoks, da kandidiraš za poslanca, pa to sploh nočeš biti?
Ali ni paradoks, da tako obožuješ svojega župana, da ga greš volit na poslansko mesto?
Ali ni še večji paradoks, da bivšega župana, ki noče bit več poslanec, kljub temu, da je še pred štirimi meseci postavil državo pred Ljubljano, ponovno izvoliš iz državne na ljubljansko funkcijo in to na volitvah, ki jih brez njega ne bi bilo?

Bolj kot razmišljam o teh stvareh, manj imam občutka, da se bo Janković vrnil na župansko mesto. Navsezadnje bi vse omenjene paradokse v predvolilnih soočenjih dobil naravnost v glavo. Nenačelnost, ki bi ob ponovni kandidaturi udarila ven, bi ga ob dobrih programih političnih nasprotnikov lahko celo stala zmage, kar bi znalo povzročiti njegov politični pokop. Čeprav se zdi večni zmagovalec, bo tudi njegovo volilno telo enkrat sito stalnega kolebanja.
amigo
# 29.02.2012 ob 07:51
Čaka na 27 romarjev s Kučanom na čelu. Na kolenih ga bodo prosili, naj reši vsaj Ljubljano, Slovenija je šla tako ali tako k vragu. Pa še nekaj travnikov okoli Ljubljane je ostalo. Go, Zoki, go!
4964
# 29.02.2012 ob 08:16
Dragi ljubljančani,če boste še enkrat izvolili g.Jankovića pa res živite v Butalah.
Tega še svet ni videl!
Črnibog
# 29.02.2012 ob 16:26
Crkujem od smeha. Bananar je udaril znova..Če bi bil novinar, bi ga mrcvaril tako dolgo dokler me nebi odpustili..
E moj Zoki, kako kaj izdaja volivcev, kako kaj človek, ki govori eno, dela drugo, kako kaj laži in kako kaj ego, ki hrepeni po soju žarometov?!
In še ena modra, da boš drugič pazi kaj govoriš, ko kažeš z dvema prstoma na druge, so trije še vedno obrnjeni k tebi..
Mene bi blo sram, če bi obkrožil tvojo listo, v tem trenutku..Edina dobra stvar, ki se je iz te zgodbe rodila je ta, da ni več LDS in Zahec..
mietke10
# 29.02.2012 ob 16:22
Zoki, a te ni nič sram?
Binder Dandet
# 29.02.2012 ob 16:22
Pa je le uradno. Kdor bo za Jankovića oddal glas na nadomestnih volitvah, bo s tem priznal, da je ovčka, ki sledi pastirju in nič več. Tale odločitev je norčevanje in nespoštovanje vseh, ki so zanj oddali glas na parlamentarnih volitvah.
pehtran
# 29.02.2012 ob 07:48
Ja, bo po njegovo, na pompozen način oznanil kandidaturo. Sej to vemo brez tega članka.
marre
# 29.02.2012 ob 17:18
Hehehe upam, da se vsi, ki ste volili "Pozitivno Slovenijo", počutite zelo pozitivno nategnjene :)
džeri
# 29.02.2012 ob 08:14
Kaj ga še niso zaprli?
xit
# 29.02.2012 ob 07:54
Ce ne bo kandidiral bo ljubljana izgubila prestizni naziv "Lublana je srce balkana!". Ta naziv lahko ze jutri roma v Beograd.
Nena Sitna
# 29.02.2012 ob 07:52
@ s5er
Nima jajc.

Ni stvar v tem, ali ima jajca, ali ne....
Čaka na botrovo povelje.... Boter pa smuča v Švici.
planet1
# 29.02.2012 ob 16:10
...in kok € je šlo, ker se kavboj ne more odločit na katerem stolčku bi sedel??
Binder Dandet
# 29.02.2012 ob 08:13
@jurica:
"Nadomestne volitve v Ljubljani za župana ne bodo stale nič..."

Tole je pa neumnost. Če ne bi bilo referenduma, po tvoji logiki tudi volitev ne bi bilo. Ne vem kaj je bilo prej razpisano, ampak zgolj slučaj je, da bo na isti dan. Dejansko, če se Zoki odloči kandidirat, je to precedens brez primere. Leta 2010 kadnidiral in zmagal na županskih volitvah. Leta 2011 kandidiral in bil izvoljen za poslanca. Leta 2012 kandidiral in zmagal na nadomestnih županskih volitvah.
goldhorn
# 29.02.2012 ob 08:10
royayers

Zoki, ti si pa itak kral!
------------------------
Kral je verjetno na oni strani Kolpe. Pri nas poznamo kralja.

šuškavac press
jure_bure
# 29.02.2012 ob 07:40
to je zanj še edina priložnost, da se vsaj malo potegne iz dreka
secundus
# 29.02.2012 ob 16:54
baraba sam plačaj volitve
saj so zaradi tvojega izmišljevanja
mrMis
# 29.02.2012 ob 16:33
Zorane mi te volimo! Živel kriminal in vsi priseljenci!
zms
# 29.02.2012 ob 16:29
Človek brez morale , brez nivoja, skratka žalostno!! Žal, zna zmagat. Marsikdo, kateri ga je že volil, ga pa zdaj ne bo! Trda mu mora prest, da se je odločil za to nizkotno dejanje. (jasno je bilo da se bo!) Namesto da bi bil na Dobu!
MIRNČAN
# 29.02.2012 ob 16:27
No dragi levičarji tukaj je dokaz kako močne strice ima v ozadju.
Triomidva
# 29.02.2012 ob 16:27
Jaz, Triomidva, pri zdravi pameti, oklicujem vsakega volivca Jankovica za kretena, nevretencerja, bebca, ovco. Predlagam psiholosko testiranje v za to pristojni ustanovi.
Kauko
# 29.02.2012 ob 16:20
Sramota kako se norčuje iz inteligence Ljubljančanov... velika sramota.
domobrán
# 29.02.2012 ob 16:17
Zakaj je sploh kandidiral za poslanca? Upam, da je sedaj izgubil dokončno podporo med vsemi koliko toliko normalnimi Slovenci. Gremo Ljubljana, premagajte Fužine.
Vempreveč
# 29.02.2012 ob 08:23
Vsi vemo, da bo spet kandidiral, ker MORA naprej krasti!
rdeči mesec
# 29.02.2012 ob 08:22
Kakšen populizem se gre. Pravi zvezdnik, da mora vse svoje odločitve na tak pompozen način obelodaniti. Meni je čedalje bolj antipatičen.
dr.mr.
# 29.02.2012 ob 18:48
u zokane pa tebe za vsako prosijo... bruhuhu
davide
# 29.02.2012 ob 17:06
Janković se je odzval Čerinovemu klicu: "Pridi nazaj, potrebujemo te."

patetično
Refused
# 29.02.2012 ob 16:49
Upam, da hinavc popuši na volitvah. Tisti, ki ma vsaj kaj v glavi, ne bi volil tega voluharja.
famus
# 29.02.2012 ob 16:26
sramota! naj zdaj sam plača volitve! Pa ne more se odpovedat tej funkciji čez par mescov pa spet kandidirat! gnoj!
domobrán
# 29.02.2012 ob 16:21
Edino za kar lahko on kandidira je za predsednika kakšne knjižnice na Dobu!
lenka
# 29.02.2012 ob 07:47
voices I hear voices...
domobrán
# 29.02.2012 ob 09:47
Samo Jankovića, kuge in toče ne!
ffigaro
# 29.02.2012 ob 08:45
nima mojega glasu dovolj je nadmudrivanja
Forte
# 29.02.2012 ob 08:37
Nej mi nekdo pove.
Se prav če kandidira za župana se mora odrečt poslancu in če ni izvoljen ne more biti potem ne eno ne drugo. Mam prav?
_-_-_
# 29.02.2012 ob 08:33
Pa kdo hudiča je ta Janković, da se lahko kar zmišljuje, kaj bo! Cela Slovenija si pa mora šteti v čast, da ga sploh lahko ima al kaj? Takih "Jankovićev" se nam pa res ne manjka, da bi se morali sedaj na kolena metat za njim. Bolano!
srsly?
# 29.02.2012 ob 18:48
ciganija ...
mr. pp
# 29.02.2012 ob 15:44
Kdo ga sploh še lahko prenaša? Pol vsakega intervjuja je nerazumljivega, v drugi polovici pa mlati prazno slamo (sprašuje novinarje, češ, kdaj sem pa to rekel, zakaj pa tako pravite, jaz pa pravim drugače, Ljubljana je najlepše mesto na svetu pa udari, ko drugo ne gre več...). Če bo kandidiral, me ne preseneti, če ga ljudje izvolijo, pa žal tudi ne...
planet1
# 29.02.2012 ob 09:42
Dragi tovaris Jankovic

Najprej bi vas lepo pozdravil. Nato pa bi vam zastavil vprasanje. Ker ste sami ponudili teorijo da je Janseva izvolitev izdaja naroda, volilcev, kako bi potem imenovali vaso kandidaturo za zupana ce do tega pride. Veleizdaja volilcev? Vasih volilcev seveda, meni je vseeno
Kazalo