Sindikati so začeli svoj boj proti spremembam pokojninske zakonodaje. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Sindikati so začeli svoj boj proti spremembam pokojninske zakonodaje. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Sindikati zbirajo podpise za referendum

Na e-upravi so dan pred začetkom zbiranja podpisov za omenjeni referendum spremenili postopek oddaje podpisa in "to ne v smeri poenostavitve, temveč še večje zapletenosti postopka", so sporočili z ZSSS-ja. Na dan začetka zbiranja podpisov pa so postopek znova spremenili v "starega", kar je po mnenju sindikalne centrale "popolno zavajanje in manipuliranje s celotno javnostjo".

Po spremembi pozabili znova aktivirati obrazec
Na ministrstvu za javno upravo pojasnjujejo, da je nenamerna napaka nastala, ko so zaradi možnosti oddaje glasu podpore za dva različna referenduma (poleg pokojninske reforme še referendum o malem delu) vlogo večkrat dopolnili in spreminjali. V torek so jo na ministrstvu tako nenamerno izbrisali in je bila pol ure nedosegljiva, so pojasnili na MJU-ju. V sredo dopoldne pa je bila med dopolnjevanjem vloga znova umaknjena. Šele v četrtek dopoldne so ugotovili, da je po vnosu sprememb niso znova aktivirali. Napako so odpravili in vloga je od 9.45 objavljena na portalu e-uprave.

Upravni organi ob sobotah ne bodo delali
Napetost med ministrstvom za javno upravo in ZSSS-jem se je znova pojavila tudi zaradi odgovora ministrice Irme Pavlin Krebs na poziv, da bi upravne enote v času zbiranja podpisov za podporo referendumu delale tudi ob sobotah. Ministrica je sindikat spomnila, da je bilo sobotno delo ukinjeno zaradi majhnega zanimanja, čeprav uredba v določenih primerih omogoča poslovanje upravnih organov ob sobotah. Ministrstvo meni, da je čas za zbiranje podpisov ustrezno dolg in zato sobotno poslovanje ni potrebno. Dodali so, da bodo, če bo to potrebno, zagotavljali, da bo volivcem omogočena nemotena oddaja podpisov podpore.

Sindikati prepričani, da reforma vodi v revščino delavcev
Sindikalna centrala je pobudo za referendum vložila, ker meni, da delavci ne bodo mogli izpolniti pogojev za starostno upokojitev brez odbitkov, kot jih postavlja pokojninska reforma. Prepričani so, da se bodo morali zato upokojevati predčasno, kar pa pomeni pot v revščino.
Zlasti nasprotujejo postopnemu zviševanju starostne meje na 65 let in menijo, da bodo predvsem mladi mejo 43 let pokojninske dobe za moške in 41 let za ženske težko dosegli. Rok za zbiranje 40.000 podpisov za referendum o reformi se bo iztekel 9. februarja.

Koalicija gre na ustavno sodišče
Koalicijski poslanci pa so po napovedi vodje poslanske skupine SD-ja Dušana Kumra zbrali potrebne podpise za vložitev pobude za presojo ustavnosti referendumske pobude o reformi. Državni zbor naj bi pobudo predvidoma obravnaval na izredni seji prihodnji teden.

Če bi pokojninska reforma na referendumu padla, bi po besedah Kumra nastal časovni zamik in nove reforme ne bi bilo še vsaj dve ali tri leta. Tako bi se utegnilo zgoditi, da ne bi več mogli zagotavljati izplačevanja pokojnin. To pa bi bila po njegovem mnenju že protiustavna posledica.

Sindikati zbirajo podpise za referendum