Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 27 glasov Ocenite to novico!
Vlada, poslopje vlade RS, Gregorčičeva
Župani so od vlade prejeli pojasnila, kako bo ravnala po razglasitvi odločitve arbitražnega sodišča. Foto: BoBo
V četrtek, na dan razglasitve odločitve arbitražnega sodišča v Haagu o meji s Hrvaško, bomo temu zgodovinskemu dogodku namenili celoten Studio 3; Mojca Širok bo gostila vse najvišje predstavnike Slovenije, s prvimi odzivi lokalnih prebivalcev z obeh strani meje se bodo oglasili naši dopisniki, spremljali bomo odzive hrvaške strani, v studiu bodo odločitev in posledice komentirali tudi mednarodni pravniki in dobri poznavalci dogajanja. Ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija
Generalni direktor policije Marjan Fank
Fank pravi, da je policija pripravljena. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Župani spornih območij na vladi, policija na arbitražo pripravljena

Za zdaj dve neznanki, pravi prvi mož policije Marjan Fank
27. junij 2017 ob 20:29
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Župani Pirana, Hotize, Razkrižja in Metlike so obiskali vlado, ki jih je seznanila, kaj lahko pričakujejo od nje po objavi arbitražne razsodbe. Na policiji pravijo, da so na odločitev pripravljeni.

Župan Metlike Darko Zevnik je za POP TV pojasnil, da so jim v četrtek obljubili tudi pomoč na terenu. "Takoj ko bo znano, se bodo oglasili pri nas in razložili ljudem razsodbo," je dejal. V občini Metlika živi po njegovih besedah v dveh spornih zaselkih ob meji okoli 40 ljudi.

.
Župan Občine Razkrižje Stanko Ivanušič pa je dejal, da tudi v primeru, če bo sodišče razsodilo o meji "v škodo" prebivalcev, bo "Slovenija maksimalno pomagala, da bodo prebivalci imeli čim več pravic, tudi če bodo morali živeti na drugi strani meje", je dejal.

Policija je pripravljena
Slovenska policija pa je že nekaj časa pripravljena na skorajšnjo odločitev arbitražnega sodišča, je ob robu slovesnosti ob dnevu policije dejal generalni direktor policije Marjan Fank. Po besedah Fanka sta za zdaj dve glavni neznanki, prva, kakšna bo sodba, in druga, kakšne bodo usmeritve vlade in drugih organov.

"Seveda smo za svoje področje pripravljeni že nekaj časa, bo pa vse odvisno od razvoja dogodkov. Nekako dopuščamo možnost, da bi lahko prihajalo do posameznih napetosti, ampak iskreno upam, da bo prevladal zdrav razum, hladne glave in da se bomo izognili konfliktom in jih v primeru, da se pojavijo, tudi reševali na neki kultiviran način," je pojasnil.

Ministrica za notranje zadeve incidentov ne pričakuje.

Pol leta za uvedbo razsodbe
Arbitražno sodišče bo v četrtek objavilo dokončno odločitev o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško tako na kopnem kot na morju. Mejo mora določiti na podlagi pravil in načel mednarodnega prava, ob upoštevanju še pravičnosti in načelu dobrososedskih odnosov pa morajo določiti tudi stik oz. junction Slovenije z odprtim morjem in režim za uporabo ustreznih morskih območij.

Odločba bo dokončna, brez možnosti pritožbe, državi pa naj bi ju implementirali v šestih mesecih. Slovenija zatrjuje, da bo odločbo sodišča spoštovala, ne glede na to, kakšna bo. Hrvaška pa na drugi strani napoveduje nasprotno in zatrjuje, da je iz arbitraže izstopila zaradi afere z nedovoljenimi pogovori med slovenskim arbitrom in agentko, ker da je s tem proces nepovratno kontaminiran. Arbitražno sodišče je lani te obtožbe že zavrnilo in zatrdilo, da kršitve niso bile tako hude, da ne bi moglo dokončati zadane naloge.

VIDEO
Kaj naše gledalce zanima o arbitraži?
VIDEO
Predarbitražno vzdušje na Hrvaškem
A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Fritz.si
# 27.06.2017 ob 20:36
Hrvaška že povzroča incidente vendar se o tem ne poroča. Na Trdinovem vrhu ustavljajo in legitimirajo slovenske pohodnike na območju kjer meja ni določena in je njihova jurisdikcija najmanj vprašljiva.
penzl
# 27.06.2017 ob 20:42
Upam, da imajo v planu vsaj to, da policija začne nadzorovati nova območja, ki bodo dodeljena Sloveniji in preneha z nadzorom na območjih, ki bodo dodeljena Hrvaški. Samo tako lahko izpademo kredibilni.
ni maitre
# 27.06.2017 ob 20:33
Ena od vlad bo morala svojim državljanom krepko pojasnjevati...ne bi bil rad v njihovi koži.
ajvard
# 27.06.2017 ob 20:33
Župan Občine Razkrižje Stanko Ivanušič pa je dejal, da tudi v primeru, če bo sodišče razsodilo o meji "v škodo" prebivalcev, da bo "Slovenija maksimalno pomagala, da bodo prebivalci imeli čim več pravic, tudi če bodo morali živeti na drugi strani meje," je dejal

v takem primeru naj RS za vse tiste, ki se želijo preseliti v RS, ponudi primerno odškodnino, da lahko nadomestijo tisto, kar bodo izgubili.
RdečeModro
# 27.06.2017 ob 21:11
Brat je rezerviral počitnice na Kanarskih, mama gre v Tunizijo.
Prej pa vsako leto na Hrvaško, kjer smo plačevali par 10% več napram tej eksotiki.

Kdaj sledijo še drugi Slovenci? Ali se bomo pustili na suho še dalje?
pazi_mina
# 27.06.2017 ob 20:51
Ha ha ha...hrvati legitimirajo slovenske pohodnike na trdinivem vrhu...po moje je hrvaska policija tista ki je zares pripravljena
seba goričan
# 27.06.2017 ob 21:09
Hrvate je potrebno blokirat, tu ni dvoma...sam kaj, ko je med nami pol miljona nevretenčarjev, ki si dopusta brez Hrvatov ne znajo predstavljati...za začetek osebno bojkotiram Mercator, na dopust gremo letos po naši Sloveniji itd....marsikaj se lahko postori
rooster
# 27.06.2017 ob 22:01
Na Trdinovem vrhu ustavljajo in legitimirajo slovenske pohodnike

in folk jim kaže dokumente? : D
samogledam
# 27.06.2017 ob 21:16
Predlagam,da Slovenija postavi na novo zarisano mejo zid, nanj pa soncne kolektorje .Pa bo za naslednjih 1000 let mir.
gre888
# 27.06.2017 ob 20:46
Torej se pol leta še ne bo zgodilo nič. Ne vem pa na kaj je pripravljena policija. Ali lahko čez pol leta tožimo Hrvaško, če uporablja naše ozemlje. Kakšna najemnina je primerna. 1mio/ dan, 10mio/dan.Glede na to da nas oni skoz tožijo in dobijo je čas da malo pokasiramo nazaj.
STRIKE
# 27.06.2017 ob 20:38
ni maitre

Ena od vlad bo morala svojim državljanom krepko pojasnjevati...ne bi bil rad v njihovi koži.

Zakaj?

Saj je bila večina za arbitražni sporazum. Sicer tesno, pa vendar smo tako odločili kot narod!
SloExit
# 27.06.2017 ob 21:29
Slovenci smo hlapci. Nič se ne bo zgodilo, hrvatarji nas bodo še naprej vodili za nos, Cerar pa bo jokcal v Bruslju, Bruselj bo pa rekel "Sami se zmenite". In nas bodo vsi pustili na cedilu.

Slovenčki pa samodestruktivni kakor smo, ne bomo naredili ničesar. Še obratno, denar jim bomo nosili na morje.
Komisar
# 27.06.2017 ob 20:43
Kako bo policija pripravljena na arbitražo? Na dan razsodbe novo stanje še ne bo veljavno - to se bo po slovenski zakonodaji uredilo v nekaj tednih oz. mesecih. Na kaj se torej policija pripravlja? Se bo plesalo na meji?
konkec
# 27.06.2017 ob 22:13
Mi smo 14 dnevni dopust v Dalmaciji odpovedali in potujemo v Toskano, cena je za 200€ nižja, ponudba pa veliko boljša! V jeseni pa še kak vikend na slovensko obalo.
freelander1
# 27.06.2017 ob 22:08
Za zacetek predlagam vsem, da ne gredo na dopust v HR. Izjave hrvaških veljakov so skrajno žaljive za slovence. Ne samo izjave politikov, tudi obnašanje vseh hrvaških gostincev je podobno. Naj mi kdo pove vsaj za eno gostilno na hrvaškem kjer imajo jedilnik tudi v slovenščini.
Začnimo že ta teden!!
Saturn
# 27.06.2017 ob 22:12
Bojim se, da bo stanje recimo en mesec po izreku sodbe tako:
- Ozemlja,ki jih bo arbitražno sodišče dodelilo Hrvaški bodo Hrvati zasedli
- Ozemlja, ki bodo pripadla Sloveniji ne bodo pustili zasesti s strani slovenskih organov
- Na koncu bo zaradi njihove agresivnosti in brezkompromisnosti izpadlo tako, da bodo praktično okupirali vsa sporna ozemlja
dopisnik
# 27.06.2017 ob 21:41
Na Trdinovem vrhu je SLO vojska. To Hrvati dobro vedo. Malo pač provocirajo naokoli, ker ne morejo iz svoje kože. Preblizu jih pa ne bo, kar brez skrbi. So se enkrat že močno opekli. :)))
daryankoff
# 27.06.2017 ob 21:36
Smo res pripravljeni?
Jaz pričakujem hrvaške oklepnike in mornarico na slovenskem ozemlju, naši bodo od daleč opazovali, v LJ pisali protestne note Zagrebu in Bruslju, Slovenci pa bojo nekoliko ignorantsko in nejevoljno čakali na mejnih prehodih s Hrvaško, dopusta jim pač nič ne bo preprečilo.
Evo, taka je primerjava stanja duha in domoljubja.
rooster
# 27.06.2017 ob 22:56
Da nam bo komisija in 27-terica držala štango verjame samo največji naivnež

računati moraš, da je EU arbitražo uvedla tudi kot prvo izmed več arbitraž med državami na ozemlju bivše YU, po kateri naj bi se vodilo nadaljnje reševanje obmejnih sporov

če ne bo držala štange, si pljuva v lastno skledo in ima nemirni balkan vedno pod vžigalico
veza
# 27.06.2017 ob 22:11
freelander1
# 27.06.2017 ob 22:08

mene niso videli dol od leta 1991, ko so spustili tanke JLA na Slovenijo!
Henrik
# 27.06.2017 ob 21:58
No, nekaj korakov se lahko naredi takoj in bi hrvatje takoj začutili malo več odločnosti naše strani:
1. Odpove se gostoljubnost hrvaškim policajem na slovenskih straneh mejnih prehodov in se jih zabriše nazaj čez mejo (upam, da smo vsaj najemnino kasirali za to, da so spali na naši strani).
2. Takoj dosledno uveljavljati schengenska določila, sploh pri vstopu v RS.
3. V EU blokirati kakršnokoli odločitev v prid Hrvaške (takoj zaustaviti njihovo pristopanje schengenu), začeti redno nadzorovati mejo (po potrebi zopet aktivirati vojsko). V primeru poseganja hrvaških organov na območjih, za katere smo se dogovorili, da se vanje nihče ne vtika, takoj odreagirati z aretacijo hrvaških organov in zaplembo njihove opreme (tako je storila Madžarska z nekaj prepotentnimi hrvaškimi policaji v zadnjem begunskem valu).
4. Nagnati našega zunanjega ministra in predsednika vlade. Ker sta popolnoma nesposobna in bosta za svoje vikende v kroatistanu naredila vse, kar hočejo hrvatje.
severnik
# 27.06.2017 ob 22:05
Sem pa vesel, da se Hrvati niso zlagali, ko so ob ponovnem incidentu na morju rekli, da Slovenija močno diplomatsko pritiska....sedaj imamo podporo poleg EU in sveta še Avstrija, Nizozemska, Švedska, Nemčija...
Dolenjc
# 27.06.2017 ob 21:23
Springbok: Razsodba bo uravnotežena pomoje. In sanjat da bomo mi dobil to pa ono, dali pa bomo Trdinov vrh je malo tako, ker ni primerljivo.

Menim, da bomo dobili 75% zaliva, izgubili levi breg (nadzorovali ga tako ali tako nismo), pri Muri bo šlo nekak na pol, ostalo pa ne vem. Za Trdinov vrh ni mogoče jasno trdit, ma pa Slo dobre argumente.
nightwing
# 27.06.2017 ob 21:05
Hrvati na Trdinovem vrhu, včeraj pa njihova ministrica ... saj vemo o čem je pametovala ...
webman
# 27.06.2017 ob 22:31
Ko bi vsaj vsi komentatorji pokazali nacionalno pripadnost tudi pri nakupih izdelkov iz Hrvaške, dopustovanju in ostalem. Tako pa svoj žolč v obliki komentarjev zlivajo Slovenci na dopustu na Hrvaški plaži s Ožujskim v roki...
Politike pa skrbi če bodo imeli kakšne težave pri dostopu do vikenda na Hrvaškem...
SloExit
# 27.06.2017 ob 21:30
A se še spomnite Ježka kaj je rekel glede hrvatov?

Pogooglajte ;)
eFact
# 27.06.2017 ob 20:56
Medtem, ko nas na hrvaških forumih zmerjajo z Alpskimi Srbi ipd., me bolj skrbi jinxanje slovenskih politikov, kot da smo že kaj dosegli. Kaj če bo sodba v korist hrvatom? Bomo tudi tako mirno sprejeli odločitev?
Wasabi
# 27.06.2017 ob 21:15
Kaj če bo sodba v korist hrvatom? Bomo tudi tako mirno sprejeli odločitev?

Seveda bomo, saj smo na referendumu se odločili, da predajamo odločitev v roke arbitrom.
STRIKE
# 27.06.2017 ob 20:59
eFact

Medtem, ko nas na hrvaških forumih zmerjajo z Alpskimi Srbi ipd., me bolj skrbi jinxanje slovenskih politikov, kot da smo že kaj dosegli. Kaj če bo sodba v korist hrvatom? Bomo tudi tako mirno sprejeli odločitev?

Da!

Ne moremo se obnašati kot otrok, ki ni dobil lizike!

Kot se sedaj Hrvati!
gggg
# 27.06.2017 ob 20:57
Edino zgodovisnko utemeljeno in pravično bi bila meja na Mirni.
Vse kar bo manj bo slabo za Slovenijo.
Dajo
# 27.06.2017 ob 20:52
Pripravljenost je relativna, odločilna je domoljubnost.
maxbernie
# 27.06.2017 ob 20:59
To tudi mene skrbi. Odpiramo penino, kot da je že naše... Samo uapam, da optimizem temelji na realnih temeljih, če ne, se bo ljudem odpulilo.
Me pa res zanima, s čim lahko kravalarje prisilimo k spoštovanju mednarodnega prava?
g1n3k
# 27.06.2017 ob 23:20
Bojim se, da bo stanje recimo en mesec po izreku sodbe tako:
- Ozemlja,ki jih bo arbitražno sodišče dodelilo Hrvaški bodo Hrvati zasedli
- Ozemlja, ki bodo pripadla Sloveniji ne bodo pustili zasesti s strani slovenskih organov

.
S takim dejanjem bi Hrvaška de facto priznala veljavo arbitražnega sporazuma. Sicer samo na pol in po svoje ampak dali bi mu veljavo.
veza
# 27.06.2017 ob 23:16
fiston

Verjetno najprej Hrvatje ne bodo nič hoteli slišati, potem če bo že treba, bodo razsodbo razalagali po svoje, tako da bo spet moral nekdo raztolmačiti...

edino pristojno za tolmačenje sodbe je AS samo...
peacebok
# 27.06.2017 ob 20:40
Po moje je mislil na HR vlado, ko bo morala priznati sporazum.
Dolenjc
# 27.06.2017 ob 23:18
@veza: Ok. Skoraj gotovo sem pa prepričan, da so zaselki okol Jorasa izgubljeni. Na to je namignil tudi glavni odvetnik Slovenije.
veza
# 27.06.2017 ob 21:58
manrose.
# 27.06.2017 ob 21:45

stvar je preprosta, odločili se bodo ljudje, optirali bodo za Slovenijo in dobili ustrezno nadomestno bivališče ali ostali na HRV in potem bo, kar bo!
#sloves
# 27.06.2017 ob 21:12
Najboljše bi bilo, da po odločitvi zasidramo ladjo Triglav na sredini Piranskega zaliva.
ajvard
# 27.06.2017 ob 23:28
policija na arbitražo pripravljena

po zakonu primarno varuje ozemeljsko celovitost Slovenska vojska.
zanima me, kako je z njeno pripravljenostjo.
pista
# 27.06.2017 ob 23:00
Hrvati že vejo rezultate, zato zdaj hodijo na Trdinov vrh izzivat, ker je to verjetno edina točka ki bo šla njim v korist. Potem bodo pa rekli, da to nima veze z arbitražo saj je njihova policija tja hodila že dva dni pred arbitražo.
hehet
# 27.06.2017 ob 22:09
Upam da Hrvati ne vedo v kako groznem stanju je levica zapustila našo vojsko.
Roko_europe
# 27.06.2017 ob 23:22
https://ibb.co/n62RA5
firtoh
# 27.06.2017 ob 22:40
Meja s Hrvaško je bilateralen problem in ne problem EU.To so v 25 letih že večkrat dali vedeti.Da nam bo komisija in 27-terica držala štango verjame samo največji naivnež
Insider No. 1
# 27.06.2017 ob 21:07
Župan Hotize? Glede na poznavanje zemljepisa Slovenije s strani novinarjev je čisto vseeno, če slučajno zgubimo v tistem delu zemljo.
pazi_mina
# 27.06.2017 ob 20:39
Tresla se je gora, rodila se je mis...se vedno bodo v savudrijski vali rastla skoljcisca, hrvaski policisti bodo preganjali nase ribice, cmerar pa protestne note pisal
veza
# 27.06.2017 ob 23:14
Smatram, da bomo še kje morali potegniti žico, na morju pa postaviti boje!
veza
# 27.06.2017 ob 23:13
Dolenjc
# 27.06.2017 ob 23:07

@pisto. če bi trdinov vrh pripadel Hr, potem bi tudi na Muri pripadlo Hr (kataster).

ne vemo, kaj bo, vsekakor bo dokončno in mi moramo omogočiti našim ljudem, ki bi morebiti ostali na HRV, da optirajo za Slovenijo in jim tu povrnemo tiste nepremičnine, ki bi jih pustili čez, če se bodo odločili za življenje na HRV, pa ..., naj se sami odločijo, imeli bodo pol leta časa...
Dolenjc
# 27.06.2017 ob 23:07
@pisto. če bi trdinov vrh pripadel Hr, potem bi tudi na Muri pripadlo Hr (kataster).
Dolenjc
# 27.06.2017 ob 22:32
@Springbok: Stavim na naravno mejo. Pri katastru imamo očitke o ponarejanju in cel kup zmešnjav.

Torej, reke Dragonja, Kolpa, Sotla, Mura, greben Gorjancev ...
galoper
# 28.06.2017 ob 14:20
"Ministrica za notranje zadeve incidentov ... "
Od kdaj imamo ministrstvo in ministrico za notranje zadeve incidentov?
Kazalo