Slovenija
Slovenske županje so se letos že srečale v Vitomarcih. Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Dodaj v

Županje: Štiri leta županovanja so skoraj prekratka doba

Slovenske županje se dobivajo na vsaka dva meseca
13. september 2018 ob 14:25
Divača - MMC RTV SLO, STA

V Divači so se tradicionalno zbrale slovenske županje ter izmenjale svoje poglede in izkušnje. Beseda je tekla tudi o jesenskih lokalnih volitvah, pri čemer jih večina ne bo stavila na plakate.

Gostiteljica, divaška županja Alenka Štrucl Dovgan, je presodila, da je pomembnejša neposredna kampanja med ljudmi. Županje se dobivajo na vsaka dva meseca, srečanja pa so zelo dobrodošla, saj si izmenjajo izkušnje, spoznajo pa tudi, da imajo v vseh občinah podobne težave in se pogovarjajo o tem, kako jih reševati, je povedala Štrucl Dovganova.

Današnje srečanje, v okviru katerega si bodo županje med drugim ogledale Muzej slovenskih filmskih igralcev in Škocjanske jame, bo potekal v bolj sproščenem vzdušju, je še pojasnila županja Divače.

Kljub temu so se županje dotaknile tudi aktualnih tem. Tako je bilo slišati, da bo marsikatera predvolilne plakate pred bližnjimi lokalnimi volitvami uporabila le v omejenem obsegu in da je pomembnejša neposredna kampanja med ljudmi. S tem se je strinjala tudi Štrucl Dovganova. "Rade smo med ljudmi in ljudje nas poznajo, sploh v takih majhnih občinah," je povedala in dodala, da ti potrebne glasove prinese predvsem to, da si vsa štiri leta prisoten med ljudmi.

Na srečanju so županje načele tudi vprašanje dolžine mandata. Da so štiri leta skoraj prekratka doba v primerjavi z župani v sosednjih Avstriji in Italiji, ki imajo petletne mandate, meni tudi prva dama Divače. Po navadi se namreč v štirih letih ne da dokončati vseh začetih projektov. "Če bi bilo vsaj še eno leto, je mogoče, da bi dokončali vse naložbe tako, kot ste si jih zamislili," je dodala. Glede svoje ponovne kandidature je Štrucl Dovganova pojasnila, da je javno o tem še nihče ni vprašal, "vsi ljudje pa vedo, da bom kandidirala".

Ženskam lažje v politiki?
Županja Trbovelj Jasna Gabrič pa je dejala, da se bo kampanja zaradi prvega novembra dejansko verjetno začela malo pozneje kot po navadi. "Mi bomo šli v kampanjo tako kot pred štirimi leti, sicer manj agresivno, ker zdaj nastopam s funkcije županje. Vseeno pa mislim in upam, da bodo ljudje sodili vse tiste, ki bomo nastopili na volitvah, po tem, kar smo naredili – ne toliko po besedah, ampak po rezultatih dela," je pojasnila.

Gabričevi moški kolegi pravijo, da ji je v politiki kot ženski lažje: "Jaz jim odgovarjam, da ni res, sploh če si še mlada ženska." Kot je dodala, vlada še vedno neki podcenjujoč odnos in stereotipi do žensk, kljub temu pa Gabričeva verjame, da ko enkrat nastopiš z argumenti in rezultati, ti prevladajo nad stereotipi.

Trboveljska županja se je sicer nedavno kot edina županja iz jugovzhodne Evrope uvrstila v ožji izbor 27 županj z vseh celin, ki se bodo potegovale za nagrado world mayor prize. Nagrada bo letos po odločitvi organizatorjev namreč šla v roke ženski.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
MZ
# 13.09.2018 ob 14:46
Štiri leta županovanja so skoraj prekratka doba

Jah...če se izkažete, potem vam zmaga na volitvah v naslednjem mandatu ne uide in z dolžino mandata ne bi smelo biti težav. Če pa je razlog za to zgolj podaljšanje privilegijev, pa je to zelo narobe in pelje v propad. Vidimo vsakodnevno v najvišji politki...
k500
# 13.09.2018 ob 14:32
Županje: Štiri leta županovanja so skoraj prekratka doba

lej, lej a je županjam slava stopila v glavo, ter bi želele imeti daljši oz. kar doživljenski mandat ?
Valuk_
# 13.09.2018 ob 15:02
očitno eni ne razumejo koncepta volitev.

naj raje se vprašajo, ali je res smiselno in ekonomično imeti tako majhne občine?
Merx
# 13.09.2018 ob 15:38
Občine ukint, ustanovit regije in vse dosedanje župane posla delat, odstrant od korita. Brez "odškodnin"
conanbarbarian
# 13.09.2018 ob 15:05
Glede na škodo ki jo nekateri naredijo bo 4 leta čisto dovolj !
divinedante
# 13.09.2018 ob 16:45
Jaz sem mnenja, do bi moral biti maksimalni mandat enega župana največ 8 let. Potem ne bu mogel/la kandidirari več. To bi deloma zaustavilo občonski kilantelizem, nepotizem in korupcijo na občinah, ki so leglo teh slabih navad.
DnB
# 13.09.2018 ob 15:14
Jarke kopat za 4 leta pa da slisimo izjave potem.
Borc984
# 13.09.2018 ob 23:15
Kaj ti bojo plakati, če pa raje svoje ime zapiše v granit, da se je v njenem času županovanja zgradil tisti most za peščce in kolesarje v Dravogradu.... da slučajno ne bi kdo pozabil, si je kar spomenik postavila. :D
kaimera
# 13.09.2018 ob 22:24
Pa imam pokvarjen večer ko vidim županjo Dravograda. Že 20 let je županja. V teh 20 letih se ni zgodilo nič. Razen 3 novih bogatunov. Lovke razpredene, tako da bi se še Zoki kaj naučil. Pfuj. Ugrabila je občino. 5 mandatov že. Razen asfalta se ni premaknilo nič. Če je kdo gledal Godlerja je bil prispevek - Dravograd je v kurcu. In res je. V velikem. Pa spet bo kandidirala.
enix
# 13.09.2018 ob 14:54
v glavnem gre za protokolarno funkcijo in je 4 leta maksimum, drugače pa itaq le privilegiji za županje in prijatelje, nikoli konec požrtij
Rocknrolla
# 13.09.2018 ob 19:56
Ženskam lažje v politiki? Valda, zaradi igre "kameno lice" ;)
SF0100
# 18.09.2018 ob 19:58
ene palačinke prosim
justinijan
# 14.09.2018 ob 00:40
nisem pa ravno prepričan, da od kulture lahko živiš.....
justinijan
# 14.09.2018 ob 00:38
kot je že nekdo zapisal, če ima kaj pokazati, lahko tudi 100 let, samo nenavadno je, da tisto nekaj naredijo pred koncem mandata, so pon. izvoljeni potem potem pa 4,5 let nič, s tem, da živim v kraju kjer župan namesto o delovnih mestih, večji del županovanja naklada o kulturi.
dharma
# 13.09.2018 ob 22:33
Vika ni naredila nič, Danica tudi ne, torej?
Toni88
# 13.09.2018 ob 20:28
Županje: Štiri leta županovanja so skoraj prekratka doba.Največ DVA MANDATA v svojem življenju na bilo kašni funkciji v državni upravi. Za vse izvoljene funkcije v državi. Kar se pa tiče županstva in občinskega svetnika,bi moralo to biti časno. Zato bi vsi morali delati neprofesionalno,se pravi BREZ PLAČNO. Moralo bi se dati odpoklicati vsakega izvoljenega kandidata,sploh če je v kašnem kazenskem postopku ,bi moral TAKOJ ODSTOPITI . In bi bilo takoj manj LOPOVŠČINE po občinah,sploh če bi jih polovico ukinili.
Geres*
# 13.09.2018 ob 16:37
Sem proti regijam. Ker bomo potem imeli regije IN občine. Lahko si kar iz glave izbijete, da bi nastanek regij pomenil odpravo občin.

Po trenutni zakonodaji mora imeti občina najmanj 5.000 prebivalcev, obstaja pa miljonov razlogov / izgovorov, zaradi katerih se na koncu vsak zaselek lahko proglasi za občino. Kriterij za obstoj občine dvignit na vsaj 10.000 prebivalcev in pri tem vztrajati brez izjem.
Geres*
# 13.09.2018 ob 16:31
Jaz pa pravim: neomejitev števila mandatov pa nehigienska.
Tako se pojavljajo lokalni šerifi, nepotizmu in korupciji pa ni nič ne stoji nasproti.
conanbarbarian
# 13.09.2018 ob 15:11
Ga. Jasna Gabrič, če zožaš vozišče zato da narediš na cestišču kolesarsko stezo še ne pomeni, da si dober župan. Prav tako nekaj na novo posajenih dreves še ne pomeni uspeha. Kdaj boste naredili predor iz Trbovelj v Savinjsko dolino ?
Kazalo