Edino v času prve Janševe vlade ni bilo politične krize, meni Zver. Foto: BoBo
Edino v času prve Janševe vlade ni bilo politične krize, meni Zver. Foto: BoBo
Zver vidi razlog za politične krize v veliki meri v proporcionalnem volilnem sistemu. Foto: BoBo
Konvencija Zvera tokrat na Primorskem

Pri tem je Zver izpostavil proporcionalni volilni sistem. Dejal je, da bo prav obstoječi politični sistem tisti, "ki nas bo trajno vodil ali pa držal v politični krizi". V nadaljevanju je Zver dejal, da v Sloveniji še ni bilo vlade, z izjemo prve Janševe, kjer ne bi bilo politične krize, krivdo za to pa je v veliki meri pripisal "nerodnemu" volilnemu sistemu, ki z nizkim volilnim pragom pripelje veliko strank v DZ in v vlado. "Potem seveda vsak kaže svoje mišice, vsak izsiljuje tudi prvega ministra," je ugotavljal Zver.

Kriza zaradi tega "zmedenega" volilnega sistema pa se vleče vse mandatno obdobje, je dodal Zver. Delo Janševe vlade je označil kot "kar dobro", okrcal pa je delovanje zdajšnjega predsednika republike pri iskanju političnega in socialnega konsenza ter pri sprejemanju nujnih reform. Kot je dejal Zver, je Türk "proti vitkejši državi, proti izhodu države iz teh gospodarskih sistemov, proti t. i. slabi banki, proti državnemu holdingu, in potem ga slišimo, da on podpira reforme".

Zver je izpostavil še pomen zapisa zlatega fiskalnega pravila v ustavo, pri tem pa je spomnil na prelaganje odločanja opozicije s poletja na jesen. "In kaj se je zgodilo od takrat naprej? Od tri- do štirikrat so nam poslabšali bonitetne ocene," je dejal Zver. Kot je dejal, bi v tej situaciji na mestu predsednika države povabil vse socialne partnerje in prvake strank, da stopijo skupaj, se uskladijo o enotnem programu ter dajo "jasen signal mednarodni skupnosti".

Černač: Türk je poglabljal konflikt
Minister za infrastrukturo in prostor ter podpredsednik SDS-a Zvone Černač je kritiziral aktualnega predsednika. "Ti isti, ki se nam danes po skoraj petih letih predsedovanja prilizujejo s sloganom Za skupno dobro, niso v petih letih storili ničesar, da bi preprečili neizmerno krajo, ki se je vsem pred očmi dogajala prek državnih bank. Še več, ves čas so s svojimi ravnanji narod delili in poglabljali konflikt," je bil oster Černač.

Zvera so na odru podprli tudi nekdanji zunanji minister in sedanji generalni konzul v Trstu Dimitrij Rupel, primorski publicist Milan Gregorič, poslanka NSi-ja Iva Dimic ter predsednik izolskega občinskega odbora SDS-a Nevijo Frank. V izolskem kulturnem domu pa sta bila tudi vršilec dolžnosti direktorja uprave za pomorstvo Marijan Hrvatin in Jože Zagožen.

Ob sedmi tudi druga kitica Zdravljice
Ob začetku dogodka je vokalni kvartet ob izvedbi slovenske himne poleg sedme zapel tudi drugo kitico Zdravljice. Kot je pojasnil Zver, ni šlo za naključje, saj se osebno zavzema za spremembo zakona o himni na način, da bi v himno vnesli tudi drugo kitico.

Konvencija Zvera tokrat na Primorskem