Milan Zver pravi, da je način njegove kandidature s podporo SDS-a in NSi-ja jasen. Foto: MMC RTV SLO
Milan Zver pravi, da je način njegove kandidature s podporo SDS-a in NSi-ja jasen. Foto: MMC RTV SLO

Milan Zver, ki je kandidat SDS-a in NSi-ja, meni, da poteka boj za Stanovnikovo nasledstvo, saj sta Borut Pahor in Igor Lukšič ugotovila, da je "Stanovnik za svojega otroka vzel Türka in ne Pahorja". Prav to naj bi Danila Türka uvrščalo "skrajno levo", medtem ko je način njegove, tj. Zverove kandidature s podporo SDS-a in NSi-ja, po njegovih besedah, jasen.

Danilo Türk kandidira s podporo volivcev, ki jo je s podpisi že zbral, podpise pa zbira tudi Pahor, ki ga sicer podpira SD. Zver uradnih podpisov ne zbira.

Kje so mnenja kandidatov o reformah?
Zver je podprl pokojninsko reformo in reformo trga dela, ki ju zastopa minister Andrej Vizjak. Ta je dejal, da mnenje o izhodiščnem predlogu reform pogreša pri najverjetnejših Zverovih protikandidatih, Türku in Pahorju, saj meni, da bi bilo to pomembno sporočilo socialnim partnerjem in javnosti.

Pahor naj pojasni, zakaj je rekel eno in storil drugo?
Zver, ki je na tiskovni konferenci nastopil ob ministru Vizjaku, je spomnil tudi na Pahorjevo priporočilo vladi, da je sanacija bank prioritetna naloga, nato pa glasoval proti uvrstitvi predloga na dnevni red seje DZ-ja. Da je razlog za Pahorjevo odločitev to, da je bil zakon poslan v DZ po nujnem postopku, se zdi Zveru slab izgovor za predsedniškega kandidata, ki bo moral svoje "kontradiktorno stališče javnosti v kampanji tudi pojasniti".

SD-jeve koristi "skozi tranzicijo"
Dotaknila sta se tudi informacij o zviševanju DDV-ja. Vizjak je dejal, da so se pogovarjali o tem, katere dobrine sodijo v skupino nižje obdavčenega blaga in storitev, in zanikal namero o ukinjanju najnižje stopnje DDV-ja. Do Türkove "hitre kritike" morebitnega zvišanja DDV-ja za časopise pa je bil kritičen Zver, ki se mu zdi zanimivo tudi vračanje na razpravo o državni srebrnini. Dejal je, da se tega oprijema predvsem SD, ki je imel od tega "skozi tranzicijo precej koristi".

Milan Zver bo kandidaturo za predsednika države vložil v času svoje prve konvencije konec prihodnjega tedna.