Haile Gebrselassie je na Dunaju dobil nenavadno tekmo. Foto: Reuters
Haile Gebrselassie je na Dunaju dobil nenavadno tekmo. Foto: Reuters
Stanley Biwott
Stanley Biwott je dobil enega večjih maratonov na svetu. Foto: EPA

V avstrijski prestolnici sta se veterana pomerila na malem maratonu, tekma pa je potekala po posebnih pravilih. Britanka je začela sedem minut in 52 sekund pred Etiopijcem, tolikšna je namreč razlika v njunih osebnih rekordih.

Razlika v času nekaj več kot 11 minut
Gebrselassie je ubežnico ujel približno pet kilometrov pred ciljem in v cilj pritekel v 60 minutah in 52 sekundah, Paula Radcliffe pa je za to razdaljo potrebovala 72 minut in tri sekunde. Razlika v času je bila tako 11 minut in 11 sekund, na sami progi oziroma tekmi pa tri minute in 19 sekund.

Paula Radcliffe se boji izgube samozavesti
Britanka je bila v cilju razočarana, a ne zaradi poraza, temveč zaradi časa: "Ne morem razložiti, zakaj sem tekla tako slabo. Upala sem, da bom tekla hitreje od 70 minut, a mi ni uspelo," je razložila 38-letna Radcliffova in dodala: "Format tekme je bil tak, da nisem mogla končati, čeprav sem se počutila izjemno slabo. Vseeno sem se trudila in tekla naprej. Najbolj pa me skrbi, da se med tekom enostavno nisem čutila, nisem čutila svojega telesa, svojih nog. Pred olimpijskimi igrami me najbolj skrbi samozavest."

Zmagi v Kenijo in Etiopijo
Preizkušnja je potekala v okviru dunajskega maratona, ki ga je dobil Kenijec Henry Sugot (2:06:58), v ženski konkurenci pa je slavila Fate Tola (2:26:39) iz Etiopije.

V Parizu zmaga Biwottu
Maraton je potekal tudi v Parizu, kjer je zmagal Kenijec Stanley Biwott. S časom 2:05:11 je za 36 sekund izboljšal tri leta star rekord rojaka Vincenta Kipruta.

Deset kilometrov pred ciljem dal v višjo prestavo
Biwott je odločilno potezo storil 10 kilometrov pred ciljem, ko je pobegnil vodilni skupini tekačev. "Tempo se mi je zdel nekoliko počasen, zato sem potegnil, saj sem vedel, da lahko zmagam," je po tekmo povedal Biwott, ki je bil na koncu od drugouvrščenega Rajija Assefe iz Etiopije hitrejši za 72 sekund.

Pri ženskah je slavila Etiopijka Beyene Tirfi (2:21:39), ki je prav tako postavila nov rekord te preizkušnje. Leta 2010 je njena rojakinja Astede Bayisa tekla 2:22:02.