20-letni Luka Janežič verjame, da lahko z osebnim rekordom pride v polfinale teka na 400 metrov. Foto: www.alesfevzer.com
20-letni Luka Janežič verjame, da lahko z osebnim rekordom pride v polfinale teka na 400 metrov. Foto: www.alesfevzer.com

Janežič bo tekel na 400 metrov, Mihalinčeva na 60, Tomičeva pa na 60 metrov ovire. Normo je dosegla tudi Maruša Mišmaš, ki pa je izpustila zimsko sezono. Slovenska reprezentanca, ki jo sestavljajo še trenerji Rok Predanič, Srdjan Djordjević in Matej Juhart, ki je tudi vodja ekipe, je po 24-urnem potovanju prišla v zvezno državo Oregon, kjer bo na zeleni strezi v Portlandu potekalo prvenstvo. Dočakal jo je dež, kar pa ni nič nenavadnega, saj v Portlandu od decembra lani doslej ni deževalo le v petih od 104 dni. Prve treninge, ki bodo zaradi malo časa, ki bo na voljo, bolj ogled kot vadba, pa bodo opravili danes ponoči po slovenskem času.

Osebni rekord bi Janežiča popeljal v polfinale
"Sezona, ki je doslej za mano, je bila vrhunska. Dosegel sem državni rekord. Želim se uvrstiti v drugi krog, to je nastop v polfinalu. Toda to je SP, konkurenca bo vrhunska. Če bom tekel okrog osebnega rekorda, bo to prineslo uvrstitev v polfinale. S trenerjem Predaničem sva kot v zadnjih letih poleg poletne sezone pozornost posvetila tudi zimski. Ta bo lepa popotnica za poletni del tekmovanj z vrhuncema na evropskem prvenstvu in potem še na olimpijskih igrah," je dejal 20-lenti Janežič. V Linzu je 12. februarja tekel slovenski dvoranski rekord na 400 m (46,32).

Maja Mihalinec še čaka na popoln tek
Najboljša slovenska atletinja lanskega leta Maja Mihalinec je 6. marca na mitingu v Jabloncu na Češkem zmagala in je s časom 7,24 sekunde na zadnji tekmi pred potjo v ZDA za dve stotinki popravila osebni rekord ter znova tekla bolje od norme za dvoranski SP, kar ji je sicer uspelo na vseh tekmah te zime. "Za mano je dobra sezona, ves čas sem tekla pod normo za SP in na zadnji tekmi pred prvenstvom dosegla tudi osebni rekord. Malo me moti, ker nisem nikoli sestavila celotnega teka odlično, vedno sem imela dober prvi ali drugi del. Če mi bo to uspelo sestaviti tukaj na prvenstvu, bo odlično. Je pa vsekakor ta zima dobra priprava za poletno sezono, predvsem za tek na 100 m, kjer bom še lovila normo za OI. Startni pospešek sem zelo popravila, imam tudi boljšo maksimalno hitrost kot lani poleti, malo mi manjka le še občutka pri izhodu iz startnega bloka," je pojasnila 26-letna Mihalinčeva, ki ima normo za OI na 200 m.

Želja Martine Tomič je tek okoli 8,10
"Fizično sem zelo dobro pripravljena. V tej sezoni sem imela precej tekem in sem še vedno zdrava, kar je najpomembneje. To kaže, da sva se s trenerjem Juhartom zelo dobro pripravila po vseh težavah s poškodbo v prejšnjem letu. Zadnja tekma na Češkem mi je vlila dodatni optimizem, saj sem dosegla izid, ki me je malo pomiril. Na SP-ju si želim teči okrog 8,10 sekunde, kar pomeni, da bom prišla na lansko raven, ki sem jo imela pred poškodbami," je povedala 32-letna Martina Tomič. V Jabloncu je bila na zadnji tekmi pred SP-jem šesta, v finalu je tekla 8,22, v kvalifikacijah pa je dosegla izid 8,17 sekunde, kar je najhitreje v sezoni. Osebni rekord, 8,06, je dosegla 1. februarja 2014 v Karlsruheju.

Sopot 2014: Tina Šutej v finalu
Na prejšnjem dvoranskem SP-ju leta 2014 v Sopotu na Poljskem je nastopila četverica slovenskih predstavnikov, tam je izmed tokrat sodelujočih tekmovala le Tomičeva, Tina Šutej pa je z uvrstitvijo v finale in desetim mestom v skoku s palico dosegla najboljšo slovensko uvrstitev. V polfinalu je 11. izid dosegla Marina Tomič, v kvalifikacijah pa sta izpadla s 14. časom in slovenskim rekordom na 1.500 m Mitja Krevs, 18. dosežek pa je dosegla Maruša Mišmaš na 1.500 m. Ta je tudi za letošnji SP izpolnila normo, vendar se je nastopu na 3.000 m zaradi priprav na poletno sezono odpovedala.