Stephen Kiprotich bo glavni zvezdnik maratona v New Yorku. Foto: EPA
Stephen Kiprotich bo glavni zvezdnik maratona v New Yorku. Foto: EPA

Med favoriti na tem klasičnem maratonu sta tudi zmagovalec londonskega maratona, Etiopijec Tsegaye Kebede, in rekorder slovitega maratona v Bostonu, Kenijec Geoffrey Mutai. Ta je rekorder bostonskega maratona, leta 2011 pa je zmagal tudi na Manhattnu v New Yorku.

Skupno bo v nedeljo v New Yorku nastopilo okoli 60.000 tekačev. Številni med njimi so bili na štartnem seznamu tudi lani, ko so prireditelji zaradi odpravljanja posledic po orkanu Sandy odpovedali maraton. Letos imajo vsi tisti štartno mesto zagotovljeno.

Lani je župan maraton odpovedal
Lani so ogorčeni prebivalci mesta New York župana Michaela Bloomberga prisilili, da je odpovedal maraton, saj je bil velik del mesta še vedno brez elektrike, do prebivalstva pa še niti ni prišla vsa potrebna pomoč po uničujočem orkanu Sandy. Bloomberg je sicer lani skoraj do konca vztrajal, da tradicionalni maraton, ki poteka od leta 1970, bo. Poudarjal je, da mesto prireditev potrebuje tudi, da dokaže, da se zna hitro postaviti nazaj na noge. Glavni razlog pa je bilo seveda več kot 320 milijonov dolarjev, kolikor mesto s prireditvijo zasluži.