Atletika
Etiopijec Sisay Lemma Kasaye je z rekordom proge zmagal na 23. Ljubljanskem maratonu v teku na 42 km in tako maraton vpisal na sedmo mesto po zmagovalnih časih mest prirediteljev maratonov na lestvici IAAF. Foto: BoBo
Sisay Lemma
Sisay Lemma je bil v Ljubljani razred zase. Foto: www.alesfevzer.com
Rekord je padel tudi v ženskem maratonu, ki ga je dobila Kenijka Visiline Jepkesho. Za najdaljšo olimpijsko disciplino je potrebovala dve uri, 22 minut in 58 sekund. Foto: BoBo
Tekači
Po ljubljanskih ulicah je teklo skoraj 20.600 tekačev. Foto: BoBo
VIDEO
Tudi dež ni pokvaril odli...
VIDEO
Zmagovalec Lemma nezdovol...
VIDEO
Na ljubljanskem maratonu...
VIDEO
Rekorder ljubljanskega ma...
VIDEO
Po ljubljanskih ulicah te...

Dodaj v

Lemma se je v Ljubljani spustil pod dve uri in pet minut

Po ljubljanskih ulicah je teklo skoraj 20.600 tekačev
28. oktober 2018 ob 06:58,
zadnji poseg: 28. oktober 2018 ob 18:32
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Želje organizatorjev maratona v Ljubljani so se uresničile, Etiopijec Sisay Lemma je namreč zmagal z odličnim časom 2:04:58.

To je seveda nov rekord maratona v Ljubljani. Prejšnji rekord si je lastil njegov rojak Limenih Getachew iz leta 2015 (2:08:19). To je celo četrti najhitrejši čas med zmagovalci vseh maratonov v letošnji sezoni!

Pobegnil že na 10. kilometru
"Na progi sem imel nekaj težav zaradi dežja. Največ mi je pomenil rekord proge. Ko je prenehalo deževati, je šlo laže," je bil zadovoljen zmagovalec. 27-letni prvi zvezdnik najbolj množične rekreativne prireditve v Sloveniji je pobegnil že na 10. kilometru in nato v samostojnem teku vztrajal vse do cilja.

Še s kolesom ne gre tako hitro
Navdušen je bil tudi direktor maratona Gojko Zalokar: "Prvič sem se peljal pred takim vrhunskim tekmovalcem in je bilo to zame izjemno doživetje. Od Hradeckega ulice naprej je tekel sam, še s kolesom ne moreš tako hitro. V avtu se je števec hitrosti vrtel okrog 21 km na uro. Kapo dol, pa še v takem vremenu, res nor tek. Mislili smo, da bo skupina tekla večji del skupaj do cilja, odločil se je za samostojni tek in dosegel fantastičen izid. Zame je minilo tako hitro, da tega ne morem povedati, v trenutku. Neverjeten nastop."

Ta čas sedaj po njegovih besedah pomeni, da se je Ljubljana vpisala med nekaj redkih res "hitrih" maratonskih prog na svetu. "Gotovo bo precej tekačev prišlo sem izboljšat svoje osebne rekorde, to bo tudi proga za doseganje kvalifikacijskih norm za olimpijske igre in svetovna prvenstva," je še dodal Zalokar.

Hitrejše zmagovalne čase so letos na svetu dosegli le na maratonih v Londonu, Dubaju, Amsterdamu in Berlinu, kjer je s časom 2:01:39 Kenijec Eliud Kipchoge 16. septembra postavil svetovni rekord, v vsej zgodovini pa le še v Chicagu in Rotterdamu.

Modic najboljši Slovenec
Kot 15. je s časom 2:31:58 na cilj prispel Matic Modic in je najbolje uvrščeni Slovenec: "Zame je bil izziv, šel sem teč bolj za šalo kot za res. Čas pa je dober, saj sem se začel pripravljati šele septembra in sem se zadnji dan roka prijavil za tek na 42 km. Cilj je bil čas 2:35, tekel sem tri minute bolje. Za kaj več pa bi se moral posvetiti teku in izgubiti kakšen kilogram. Toda ta maraton je bil za mojo dušo in veselje."

Na internistični prvi pomoči Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so danes sprejeli šest udeležencev maratona, pet slovenskih državljanov in enega državljana Srbije. Pri nikomer ni bilo resnejših zapletov, večinoma je šlo za dehidracijo, so sporočili iz UKC Ljubljana.


Padel tudi rekord v ženski konkurenci

Rekord je padel tudi v ženskem maratonu, ki ga je dobila Kenijka Visiline Jepkesho. Za najdaljšo olimpijsko disciplino je potrebovala dve uri, 22 minut in 58 sekund. S tem je popravila prejšnji rekord rojakinje Caroline Cheptanui Kilel iz leta 2009 (2:25:24). "Hvala obema tekmovalkama na drugem in tretjem mestu, zelo smo si pomagale med tekom, ki je bil zato hitrejši, kot bi bil sicer. Nisem ravno navajena teči po dežju, a je bila to zame zelo dobra izkušnja, kljub temu pa mi je uspelo postaviti rekord proge in tudi osebni rekord," je povedala Jepkeshova.

Barbara Trunkelj je s časom 2:50:11 zasedla 8. mesto in je najboljša Slovenka na 42 km: "Presenečena sem, zmage nisem načrtovala. Do 30, 32 km nisem imela težav, potem pa so se začele manjše krize. Malo sem zmanjšala ritem, zadala sem si cilj čas pod tremi urami in na koncu sem dosegla tudi kar dober izid. Deset dni pred maratonom sem se odločila za nastop in sem zamenjala startno številko, so mi to organizatorji omogočili. Vreme je bilo zame super, dež me ni motil. Tekla sem s prijateljem in je čas hitro minil, pa še številni navijači so dodali svoje."

Puharju in Kršinarjevi polmaraton
Na ljubljanskih ulicah so tekli tudi na polmaratonu, ki je štel za državno prvenstvo. Zmagala sta Rok Puhar (1:07:10) in Neja Kršinar (1:17:47).

"Vremenske razmere niso bile po mojih željah, sem pa zadovoljen, ker ni bilo vetrovno, je pa drselo. Načrtoval sem, da bom tekel z romunskim tekačem, a je bil prehiter, zato sem to opustil. Mitja Krevs je večino proge tekel v ospredju, kar je bilo zame psihično zahtevno, vendar sem vseskozi verjel, da ga lahko ujamem, čeprav je bila ves čas razlika okrog deset sekund. Na zadnjem kilometru pa ga je 'odsekalo' in sem ga zlahka prehitel. Mislim, da je bila proga med 150 in 200 metri predolga, tako kot je to v Ljubljani že kar običajno, zato je moj čas slabši, kot bi lahko bil ob pravilno izmerjeni progi," je povedal Puhar.

Kršinarjeva pa je dodala: "Dejstvo je, da četudi ni močno deževalo, pogoji niso najboljši, vendar pa se je veter glede na včeraj zelo umiril in je bilo skoraj brezvetrje. Želela sem čim dlje držati hitrejši ritem, kot sem ga vajena. Tako sem prišla do desetega km, potem pa se je začela borba na vzponih do živalskega vrta. Presenečena sem bila zaradi velikega števila navijačev, ki so v takem vremenu ostali zunaj. Z Madžarko, ki je bila pozneje druga, sva skupaj tekli do drugega kilometra. Najprej sem mislila, da teče na 42 km. Toda tekla je hitreje in nato niti nisva imeli dvoboja, vsak je tekla svoj ritem."

Kokalj in Mišmaševa ubranila lansko zmago
V zgodnjih urah so se prvi na progo podali tekači na deset kilometrov. Zmage sta se veselila Jan Kokalj in Maruša Mišmaš, ki sta ubranila lansko zmago. Kokalj je tekel 31 minut in 45 sekund in ni bil najbolj zadovoljen: "V primerjavi z lani je bilo letos veliko teže, vso tekmo sem tekel sam. Na petem kilometru sem imel še kar dober čas, pozneje pa se mi, tudi zaradi vremena, ni izšlo. Pod 31 minutami sem si želel, vendar se v zaključku nisem posebej naprezal, ker je bila zmaga zagotovljena. Veliko vlage je bilo v zraku in malo je tudi deževalo, razmere zame niso bile najboljše."

Vreme idealno, a ni bila spočita
Tudi Mišmaševa (35:07) ni bila najboljše volje: "Danes res ni bil moj dan, že kmalu sem videla, da ne bo šlo po načrtih. Na tretjem kilometru je bilo to povsem jasno, sem se že zelo 'matrala', zato sem le še odtekla do cilja. Pride tudi tak dan. Zame je bilo vreme idealno, temperature so bile dobre, toda zaradi zadnjih težkih treningov nisem spočita. Moja naslednja pomembna tekma bo 1.500 m na dvoranskem EP-ju marca 2019, o tem, ali bom nastopila decembra na EP-ju v krosu, pa se še nisem odločila."

87-letnik in 84-letnica na cilju
Med udeleženci, ob številnih slovenskih dobitnikih medalj na olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih, sta bila po starosti v ospredju 87-letni Miroslav Rant in 84-letna Kazimira Lužnik, oba stalna udeleženca tekaških prireditev, posebej polmaratonskih. Teka se je znova udeležil slovenski predsednik Borut Pahor.

Po ljubljanskih ulicah je teklo skoraj 20.600 tekačev.

Maraton (M):             
 1. S. LEMMA *    ETI   2:04:58
 2. G. ABRAHA     ETI   2:08:36
 3. H. TWELDE     ERI   2:08:49
 4. A. ABSHERO    ETI   2:09:12
 5. G. KUSURO     UGA   2:10:53
                   
Maraton (Ž):             
 1. V. JEPKESHO *   ETI   2:22:58
 2. S. CHEPYEGO    KEN   2:23:15
 3. D. KUMA      ETI   2:23:34
 4. S. JEMUTAI    KEN   2:25:02
 5. S. GENEMO WOTE  ETI   2:26:10
      * - rekord proge

Polmaraton (M):            
 1. R. PUHAR     SLO   1:07:10
 2. M. KREVS     SLO   1:07:50
 3. J. BREŠAN     SLO   1:08:46
 4. P. BRATULIĆ    HRV   1:10:34
 5. T. BEČAN     SLO   1:10:39
                   
Polmaraton (Ž):            
 1. N. KRŠINAR    SLO   1:17:47
 2. F. BAKONYI    MAD   1:19:25
 3. E. ZORMAN     SLO   1:23:08
 4. L. BLATNIK    SLO   1:24:01
 5. H. JAVORNIK    SLO   1:27:54

10 km (M):              
 1. J. KOKALJ     SLO    31:45
 2. P. KOBE      SLO    32:05
 3. D. BABIĆ     BiH    32:15
 4. T. NOVOSEL    HRV    32:57
 5. M. PINTAR     SLO    33:02
                   
10 km (Ž):              
 1. M. MIŠMAŠ     SLO    35:07
 2. K. PODOBNIK    SLO    37:55
 3. U. MARTINEC    SLO    38:02
 4. B. ŠKEDELJ    SLO    39:02
 5. T. KOZJEK     SLO    39:27
 

Štart na 21 in 42 km

Štart na 10 km

S. J., D. S.; foto: BoBo
Prijavi napako
Komentarji
eos
# 28.10.2018 ob 08:27
Mobilni operaterji, bodite frajerji in za par ur izklopite prenos podatkov. Udeležba upade za 70% :)
urosh444
# 28.10.2018 ob 07:37
da vidimo zdej instagramovce. koliko jih bo prišlo.
slovannn
# 28.10.2018 ob 09:46
Koliko je štartnina za vse udeležence???????? 35 evrov za normalno pravočasno prijavo. 40 evrov za prijave zadnjdnje dni in 30 evrov za organizirane tekače ob prijavi desetih tekmovalcev. A ni ta štartnina oderuška????????????? Pomislite, za enega vitalnega mladega upokojenca z pokojnino
5oo evrov to pomeni 8 procentov penziona. Da ne govorimo o družini z dvema otrokoma, ki mora samo za štartnino plačati od 160 do 120 evrov. In vse to zato, da organizator plača prihod dvajsetim črnčkom, ki od tega živijo. Kje je sedaj naša levica in levi župan Janković. Peščica pomembnežev se bo hvalila znekimi kvazi značkami in kategorijami. Najboljši domači maratonci sploh ne nastopajo. Pozdravljam množično rekreacijo, tudi teke, vendar brez izkoriščanja množic.
Lesinar
# 28.10.2018 ob 07:40
A že mamo kake selfije?
Urko
# 28.10.2018 ob 12:42
Na celotni trasi je to povprečje 20,26 km/h. Za navadne ljudi je popolnoma nepredstavljivo, da se dobrih 42 km s kolesom prepeljejo s takšnim povprečjem, kaj šele, da bi tekli. Noro!
Beastman
# 28.10.2018 ob 15:09
Tale Lemma ma srečo, da sem danes zaspal!
marvin34
# 28.10.2018 ob 09:56
slovannn, kaksno izkoriscanje mnozic nekej, ne govori bedarij. Nihce te ne sili, da se maratona udelezis. Glede na to, da je prijavljenih skoraj 20000 ljudi je visoka startnina zagotovo posledicno tudi zaradi kontrole kolicine prijav.
1970b
# 28.10.2018 ob 17:02
MMCrtvslo

Poglejte kaj ste dosegli s tem, da ste dovolili samo všečke.
Tri najbolj ocenjeni komentarji (ob 17h) so populistični in zelo všečni tisti,ki tak vse vedo.

Ob upoštevanju + - sistema, bi bili na vrhu drugačni in verjetno bolj uravnoteženi komentarji.
Naredili ste veliko škodo.
marvin34
# 28.10.2018 ob 09:40
Kolk fovsarije v teh komentarjih, lol, tipicni slovenceljni.
anny22
# 28.10.2018 ob 16:00
Kako kaj, kavčarji? :) Je bilo dobro kosilo? :)
Na maratonu je pred štartom padalo kot za stavo, po štartu nehalo in celo posijalo sonce, nato se je ulilo na 12 kilometru (mojem, ne od rekorderja:) in nato spet nehalo do konca. Ko sem ravno v cilju pospravila juho, se je ulilo oreng in očitno ne misli nehati.
Povabljeni tekači so bežali ravno pred dežjem, zato je tudi padel rekord proge.
Navijači so bili ravno tako izredni, vpili so od začetka do konca in stali v lužah in na dežju. Turistično društvo v Dravljah nam je prineslo celo čaj. :) Lepo bi bilo, da bi organizatorji dobili zlato značko; kolikor dela in truda vložijo, si jo zaslužijo.
ajvard1
# 28.10.2018 ob 10:47
začel se je dogodek po imenu "ujemi Kenijca".
a-dee-jay
# 28.10.2018 ob 09:23
Gledam prenos maratona in se počutim kot ena krata, zavaljena v računalniški stol. Zvezdica če se vi tudi.
mattyy
# 28.10.2018 ob 07:55
Bo rekord, v selfijih.
rok33
# 28.10.2018 ob 12:38
NORO !!!!!!
Neverjetn čas
Calendula
# 28.10.2018 ob 13:13
Vsem, ki so pretekle in pretekli katerokoli razdaljo na ljubljanskem maratonu, iskreno čestitam !
cvirn1
# 28.10.2018 ob 10:43
Ah, štartnina je kakršna je. Če mnočeš iti, pač ne greš. Nihče ne sili v to.
TineB
# 28.10.2018 ob 15:09
Glavno vprašanje zdaj je, ali bo zdaj IAAF Ljubljanskemu maratonu dodelila zlato značko in ga tako uvrstila med 20 najboljših in najpomembnejših svetovnih cestnih maratonov.

Če organizatorjem to uspe, bo Ljubljana postala zelo pomembna točka na maratonskem zemljevidu, kar bo pripomoglo k še večji udeležbi najboljših tekačev, k še boljšim rezultatom, k več sponzorjem, k večjim nagradam, k večji udeležbi rekreativnih tujih tekačev, k večjim zaslužkom od turizma.
oliva
# 28.10.2018 ob 12:51
Neverjetno, celo dejansko rekord!
Čestitke zmagovalcu (in vsem ki so pretekli katerokoli od razdalj: 10, 21 in 42 km)!
dusansilni
# 28.10.2018 ob 07:12
Ne ne moreš tečt s pol litra vode v čevlju
infostriker
# 28.10.2018 ob 12:57
Se moram ugriznit v jezik! Lemma je raztural.
zigag
# 28.10.2018 ob 16:39
Gledal prenos po spletu.

Pohvalil bi dobro vodenje in prenos, ki v marsikaterem pogledu prekaša nacionalno TV.

Res super.

Vodilnega je bilo pa sploh užitek spremljati, ker je s svojo, za maratonce neznačilno konstrukcijo, postavil pred ogledalo vse dvomljivce.

Super maraton, takega super prenosa nisem pričakoval, pa gledam vsak maraton na svetovnem prvenstvu in OI.

Upam, da dobimo zlato značko. Si jo zaslužimo.
kafthenimda
# 28.10.2018 ob 14:21
...tip pride v cilj in... kot, da bi po stopnicah prišel v prvi štuk... !???
Lunos
# 28.10.2018 ob 09:31
Dobro opazujte, čez cca. 2 min tečem mimo kamere!
seba goričan
# 28.10.2018 ob 09:28
Jutri pa vsi na bolniško...
johndeer
# 28.10.2018 ob 08:44
Pred tremi ali štirimi leti so tekli po snegu ;) Se spomnite? Pa reševalne službe so imele polno dela, ampak pomembo se je pokazat, čeprav sem pred tem v letu enkrat že pretekel 3 km ;)
firbec111
# 28.10.2018 ob 12:41
slovannn

Pozdravljam množično rekreacijo, tudi teke, vendar brez izkoriščanja množic.

pa te kdo sili iti na maraton? uživaj doma na suhem pa bo
grenadir
# 28.10.2018 ob 13:26
Jaz pa ne bom čestital nobenemu udeležencu .... Teči neprekinjeno 42 Km, je eno od najbolj nezdravih opravil v športu, kar jih je....Polovični maraton je povsem dovolj, za nemene tekmovalnosti, kot tudi rekreacije.....
Postulat
# 28.10.2018 ob 20:28
Bedaki da so pripravljeni šerifu pokloniti 40 eur zato da lahko potem v dežju tečejo. Privoščite si dobro večerjo, koncert ali plemenito podelite ta denar pomoči potrebnim.
Tečete pa lahko tudi brezpalčno sem nekje zaslišal...
frozen pingvin 4
# 28.10.2018 ob 14:32
v čem je fora laufanja po asfaltu? aja, fb slikce.
vranek
# 28.10.2018 ob 13:28
Slovan ,tega sveta ne poganja neznanje,revscina, favsija,drobnjakarstvo. Svet napreduje zaradi sposobnih, uspesnih,takih, ki si upajo,dobronamernih,pozitivno razmisljujocih! Zamisli se!
gz4468
# 28.10.2018 ob 19:20
Letos sem bil prvič na Ljubljanskem Maratonu. Tekel sem polmaraton, v bistvu je bil moj prvi tekaški dogodek, ki sem se ga sploh udeležil. Presenečen sem nad vsemi navijači, ki so bili tudi v dežju ob progi in spodbujali tekače.

Jaz sem v cilj prišel nekaj sekund pred Lemmo. Moram priznat, da so me v zadnjih 4 kilometrih noge kar precej pekle. Startal sem med zadnjimi, ker se je ravno pred startom ulilo in se nisem hotel gužvati med vsemi, ki so imeli na sebi mokre palerine in so se brisali drug ob drugega. Že tako sem bil malo moker, nisem hotel biti še bolj.

Čestitke vsem, ki so danes tekli.
LjubljanaMoja
# 28.10.2018 ob 13:22
Rezultat je več kot fantastičen! Uvrstili smo se med top 10 maratonov na svetu počasu! S tem da nismo ob morju in še proga je bolj razgibana!! Fantastično!!
foxhunt
# 28.10.2018 ob 13:11
Polovica amaterjev dopingiranih vse v imenu bolj sich casov, profiji pa obvezno test.
seven7
# 28.10.2018 ob 13:01
Zaradi zadnjih težkih treningov je bila utrujena.. vsak amater ve da je pred tekmo potreben pravocasni pocitek. Ah ti nasi “profi” tekaci...
gospod iskreni
# 28.10.2018 ob 12:02
Vrhunski tek etiopijca.
seba goričan
# 28.10.2018 ob 11:18
Takoj po teku na fb in instagram ter mmc...bravo
a-dee-jay
# 28.10.2018 ob 10:44
O lej, Darth Vader in ostali attention whores...
borut-blas
# 28.10.2018 ob 19:14
bodimo realni..
če kdo hoče teči naj teče po gozdu ali vaških poteh
zakaj je treba zapreti pol ljubljane?
zato da ima par ljudi dobiček !
ostali pa probleme ...
mestni maratoni nimajo veze s športom
gre se le za denar peščice ljudi, ki so pri koritu
zakaj se pustimo znova in znava zmanipulirati?
{Belen}
# 28.10.2018 ob 17:23
@Urko:
Na celotni trasi je to povprečje 20,26 km/h. Za navadne ljudi je popolnoma nepredstavljivo, da se dobrih 42 km s kolesom prepeljejo s takšnim povprečjem, kaj šele, da bi tekli. Noro![/i

Se strinjam, da je to ubijalski tempo teka. Ampak, da je za nekega zdravega posameznika v svojih tridesetih letih življenja nepredstavljivo prekolesariti 42 kilometrsko ravninsko traso v nekaj več kot dveh urah, je pa prej žalostno kot kaj drugega.
Funai
# 28.10.2018 ob 15:57
Raja pa veselo denar zbira za nagrade tem tujcem, vsako leto spet in spet. Neverjetno.
carlitos2
# 28.10.2018 ob 14:10
Čestitke vsem tekmovalcem in organizatorjem! Slednjim gre posebna pohvala z izbiro povabljenih tekačev, Lemma, presegel vsa pričakovanja.
hogar64
# 28.10.2018 ob 13:44
hospitalit

predlagam da se drugo leto sam spelješ na barje...k
denmark23
# 28.10.2018 ob 12:48
nevem kaj je tu neverjetnega..tip tece celo zivljenje, ne dela nic drugega
CtrlAltDel
# 28.10.2018 ob 08:36
Razmere so idealne, mraz ni, sonca ne bo, rahel dež ni ovira a zdaj niti ne pada, sam še veter lahko ponagaja. Zanimivo je gledat, kako se folk preveč obleče, to smo videli že včeraj na šolskih tekih.
Hijena
# 28.10.2018 ob 07:50
Možen je rekord, če se tekači ne bodo izgubili, kot 2 leti nazaj
_elektron_
# 28.10.2018 ob 20:37
Danes koncal prvi (pravi) maraton. Je treba priznat, da se maraton res zacne po 30em kilometru - to sem malo podcenjeval :) Dez me ni motil, bi pa me, ce nebi imel palerine pred startom.
Cas rahlo pod pricakovanji, samo to itak ni bistveno, ko to preteces, si preprosto zadovoljen :)

Glede komentarjev o placilu teka v dezju... Hja, imam sreco, da mi to placa firma. Ampak roko na srce, dez zgleda najbolj grd cez okno. Ko si v akciji, ni panike.
Bubi
# 28.10.2018 ob 15:07
vsa čast vsem tekačem.
Edina stvar, ki me je zmotila, je Pahorjeva obupna oprava. Ne vem, kaj je mislil, ko je nase navlekel to barvno kombinacijo oblačil.
OneRound
# 28.10.2018 ob 14:57
Najbolj vsecno je pa, da zaprejo 4 pasovnico, zato da tecejo trije vstric po enem pasu.
Lunos
# 28.10.2018 ob 13:13
A smo zmagal?
Kapetano
# 28.10.2018 ob 13:12
Noro, ce izboljsajo progo (pohitrijo) bo udelezba “projev” samo rasla. Kolegom iz tujine sta vzdusje in kulisa izredna, se posebaj ce je lepo vreme za vikend.
Kazalo