Atletika
Ljubljana
Ljubljanske ulice bodo spet preplavili tekači. Foto: BoBo
Sisay Lemma
Etiopijec Sisay Lemma je prvi favorit ljubljanskega maratona. Foto: EPA
VIDEO
Etiopijec Lemma prvi zvez...
VIDEO
V Ljubljani zaradi marato...

Dodaj v

Ljubljanski maraton bo tudi v dežju napadel zlati znak in rekorde

Vremenska napoved za nedeljo: 14 stopinj Celzija in dež
26. oktober 2018 ob 17:44
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Afriški tekači so favoriti nedeljskega 23. ljubljanskega maratona, na katerem bodo skušali izboljšati rekord. Organizatorji pa upajo, da jim bo uspelo pridobiti zlati mednarodni znak za maratone.

Največja športno-rekreativna prireditev v državi se je sicer začela z odprtjem tekaškega sejma že v četrtek, v soboto bodo potekali teki otrok in mladine, v nedeljo pa bo najprej ob 8.30 start teka na 10 km, na 21 in 42 km pa se bodo tekači podali ob 10.30.

Prvo ime Etiopijec Sisay Lemma
Prvo ime ne le letošnjega, ampak tudi vseh dosedanjih maratonov v slovenski prestolnici je Etiopijec Sisay Lemma, ki je šesti po izidih sezone na svetu ter med dvajseterico vseh časov; 2:04:08 je tekel konec januarja za peto mesto na maratonu v Dubaju. Organizatorji so povabili še nekaj zelo dobrih maratonk in maratoncev, vsi pa so dejali, da bo dosežen čas odvisen od vremena; napovedanih je 14 stopinj Celzija in dež.

"Prvič sem v Sloveniji, vesel sem, da sem lahko na povabilo organizatorjev tu z ženo in majhnim otrokom. Sem dobro pripravljen, kar sem dokazal letos z dobrim nastopom v Pragi. Sem vrhunski atlet in na vsaki tekmi dam vse od sebe, to je moje spričevalo za naslednje tekme. Posebej sem se pripravljal prav za maraton v slovenski prestolnici, želim si, da bi imeli tudi dobre narekovalce ritma," je dejal prvi zvezdnik maratona Lemma.

Predsednik organizacijskega odbora Andrej Razdrih je izpostavil, da je letošnji maraton eden najpomembnejših doslej, saj si želijo pridobiti najvišji zlati znak Mednarodne atletske zveze (IAAF), za kar bo treba teči tudi ustrezen izid, zato so skušali pritegniti najboljše tekače, ki so bili na voljo ta čas.

Gabrijel Ambrožič, ki je bil skupaj z Borutom Podgornikom zadolžen za tuje tekače, je izpostavil, da je cilj doseči čas 2:07 pri moških in pri ženskah 2:24. "To so evropsko primerljivi rezultati. Vreme se kisa, vendar se mu je treba prilagoditi," je navrgel Ambrožič. Podgornik je dodal, da bodo poleg tradicionalno močnih Kenijcev in Etiopijcev nastopili tudi dobri maratonci iz Ugande, Eritreje, Ukrajine, Romunije in Moldavije.

Kršinarjeva in Puhar le na 21 km
Najboljših Slovencev ne bo na teku na 42 km, ta čas najboljša se bosta za zmago v moški in ženski konkurenci pomerila na 21 km, vendar le za državna naslova, tudi na tej razdalji so favoriti Afričani.

V zadnjih letih je najboljša slovenska tekačica v polmaratonu Neja Kršinar, ki svoj prvi maraton načrtuje spomladi naslednje leto: "Po lanskih poškodbah sem letos super pripravljena. Skušala se bom potruditi in doseči kar največ. Nisem si še upala teči na 42 km, spomladi pa bom skušala doseči normo za olimpijske igre 2020 v Tokiu."

Rok Puhar je lani na začetku maratonske kariere tekel čas 2:17. "Moja sezona ni taka, kot sem pričakoval, ker me je zveza črtala s seznama in nisem mogel nastopiti na evropskem prvenstvu. To je vplivalo na mojo celotno sezono in šele septembra sem počasi začel pridobivati motivacijo in dobre občutke za tek. Septembra sem začel sodelovati z Romanom Kejžarjem (državnim rekorderjem na 42 km in najboljšim slovenskim maratoncem v zgodovini, op. STA). Decembra bom nastopil na maratonu v Valencii, Ljubljana pa je tudi zelo pomembna tekma, vendar ne načrtujem, da bom tekel v ritmu afriških tekačev," je povedal Puhar.

Etiopijec Ayele Abshero je svoje najboljše izide dosegal pred nekaj leti. V zadnjem času se njegova forma znova dviga, 2:07,19 je tekel v Hamburgu, lani pa 2:08. "Zelo resno se pripravljam na ljubljanski maraton, ki je moj glavni cilj sezone; 2:04 sem že tekel pred šestimi leti, potem pa sem imel težave s poškodbami, s svojo zvezo in tedanjo ekipo. Zdaj me trenira brat, tudi druge stvari pri organizaciji so se izboljšale. Moje telo se vse bolje odziva na treninge in tekme. Želim si, da bi zmagal ali bil najmanj drugi, izid pa bo odvisen od vremena," je ocenil Abshero.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
fantasycamp
# 26.10.2018 ob 18:06
Zakaj pa mi nimamo maratona za Slovence?

Sej ne bo to svetovno gledano, jaz bi raje videl da imamo to kot državno prvenstvo, kot pa da tujci pridejo sem po denar,raje bi da se dvigne kultura športa v Sloveniji kot pa da je to promocija za profi športnike ki jih Slovenija zanima kot lanski sneg in so tukaj samo zaradi denarja!
slovannn
# 26.10.2018 ob 18:08
Torej se je tale prireditev izrodila, ker ganizatorji pozornost posvečajo samo elitnim plačancem, dvajsetorici temnopoltih tekačev, ki se klatijo zaradi nagrad po maratonih. Še naši najboljši tekmovalci se maratona ne udeležijo. Tudi najlepše ideje se izrodijo zaradi 2, 06 želje, torej rekorda. Tudi čas ni ustrezen zaradi vremena, vsaj en mesec prepozno, A kaj ko to ni mogoče zaradi drugih pomembnih maratonov, ki so pobasali časovno ugodne termine.
svyatoslav
# 26.10.2018 ob 20:43
@nikolaj svoje predloge poskusi vsiliti kakšnemu Berlinskemu, Pariškemu ali Lndonskemu maratonu. Takoj te bodo umirili.
Vsi maratoni se tečejo čez mestna središča in velecenjeni egoisti, ki bi se radi ravno na ta dan vozili po "opravkih" v center Ljubljane, bodo en dan potrpeli, tako kot potrpijo Berlinčani, Londončani, Parižani...
LM je praznik teka in osrednji turistični dogodek v glavnem mestu.
Nikolaj
# 26.10.2018 ob 19:40
Maraton bi se moral 42 kilometrov teči naravnost.
Najbolje bi bilo, da bi maratonci tekli na avtocesti, npr. Ljubljana- Radovljica ali po ljubljanski obvoznici.
Bubi
# 26.10.2018 ob 19:42
Vsi pametnjakoviči, ki pozivate k maratonu za Slovence, upam da se vidimo drugo leto v Radencih. Če se bo komu ratalo s kavča vstat...
rdečinavijač
# 26.10.2018 ob 18:00
Rekorda ne bo, ne glede kolk boste plačali za afriške maratonce.
pjandura
# 26.10.2018 ob 19:53
Kok moraš biti zagrenjen človek, da ob vsakemu dogodku težiš, kako bo povsod gužva.
ElTorro
# 26.10.2018 ob 19:39
Ne vem, zakaj vas tako motijo ti "plačanci". So pač potrebni, da se doseže ustrezna kategorija maratona, ki potem pritegne več obiskovalcev in dvigne prestiž prireditve.

Letos bo sodelovalo par tisoč tujcev. A mislite, da če maraton ne bi imel značke, da bi jih bilo toliko?

In kaj preprečuje našim maratoncem, da bi sodelovali? A naj prav zaprejo maraton za vse tujce, samo da bo lahko Slovenec zmagal?

Ljubljanski maraton se je odločil, da bo poskušal doseči čim višji nivo, in to pač za seboj potegne marsikaj.
Vsem tistim, ki jim to ni všeč, pa še zmeraj ostanejo Radenci - prireditev z večjo tradicijo in manj gneče....pa še samo 4 "kenijci" (2M in 2Ž) so bili lani tam, in kolikor vem, jim ni za to nihče plačal.
Deschamps
# 26.10.2018 ob 18:26
Termin maratona je idealen, to ve vsak, ki je kdaj pretekel maraton tako v oblačnem vremenu pri 10 stopinjah, kot tudi v šajbi z 25 stopinjami. Za selfie na facebooku bo pa res bolj prikladna druga opcija.
Nikolaj
# 26.10.2018 ob 19:37
Obstajajo strokovni članki o škodljivosti maratona. Dejstvo je,da ima mnogo maratoncev na stara leta zdravstvene težave : obraba sklepov, poškodbe srca, infarkti.

Temeljno načelo življenja je zmernost.
melanholik
# 27.10.2018 ob 02:08
ElTorro
# 26.10.2018 ob 19:39
Prijavi neprimerno vsebino
Ne vem, zakaj vas tako motijo ti "plačanci". So pač potrebni, da se doseže ustrezna kategorija maratona, ki potem pritegne več obiskovalcev in dvigne prestiž prireditve.

Letos bo sodelovalo par tisoč tujcev. A mislite, da če maraton ne bi imel značke, da bi jih bilo toliko?

Čisto iskreno - a res verjameš v to? A res misliš, da je v Parizu in Londonu toliko udeležencev zato, ker imata maratona zlato značko? Ali pa ima mogoče večjo vlogo dejstvo, da gre za svetovni metropoli z veliko prebivalci, še večjo ekonomsko močjo in veliko turistično privlačnostjo tudi zunaj maratona? Tam bi bilo nekaj sto tisoč ljudi, tudi če bi samo objavili razpis in ne naredili nič drugega. Človek ima občutek, da značke ne služijo mnogo drugemu kot pumpanju ega organizatorjev.
esspero
# 26.10.2018 ob 22:34
Upam da bo lilo kot iz škafa. Maraton je povzet iz ZDA ,to ni Slovenska prvina. Pri nas je doma gozdni tek ,čez drn in strn ,pri nas so trim steze ter rekreacijski centri.Tekati po mestnem asfaltu je bolano.! Samo v prid oglaševalcem in prodajalcem športne opreme.! Nezdravo in primerno številnim poškodbam podvrženim 90% amaterjem.!
topol
# 26.10.2018 ob 18:39
Ali ni nobene možnosti, da bi namesto kroga naredili traso v črti, kar bi pomenilo lažji premikanje tistih, ki imajo tudi v nedeljo kak opravek. V tem primeru imamo popolno prenehanje prometa v centru Ljubljane. Še peš težko kam prideš
Nikolaj
# 27.10.2018 ob 08:40
Maraton je zapravljanje energije.
Bolj koristno in tudi zdravo je obiranje jabolk in hmelja in delo na vrtu.
Luxi23
# 27.10.2018 ob 06:39
Enkrat na leto je rekreativni praznik, vi kavčarji pa se ta dan ne morete biti prizanesljivi in vzbujate slabo voljo v komentarjih...
GG2
# 26.10.2018 ob 23:22
A je mene kdo vprašal če se strinjam da imam cel dan onemogočen dostop do doma in obratno!? Ne šminkerji dajo 40 al kolk € ti se pa je..i
pistacija
# 26.10.2018 ob 22:50
Kasni jokavci ste, najbolje da dajo medaljo vsem za udelezbo. A v NBA tudi n ifer ker so vsi crni najboljsi?
pjandura
# 26.10.2018 ob 18:35
Vreme super za maraton, če ne bo ravno lilo.
Bivši uporabnik
# 27.10.2018 ob 12:47
Škoda ker bo deževalo in ne bo rekorda. Zmaga Etiopijca Sisaya bo pod vprašajem. Če se mu zmočijo tazabigani opanki, bo tvegal poškodbo...
rarock
# 26.10.2018 ob 23:37
Lep primer iz Wachaua,. velik maraton pri Dunaju, skor 10 000 udeležencev. Na 21km imajo tudi hitre kenijce. Na 42 pa ne, in je letos zmagal domačin, pri svojih 54 letih je tekel 2:30 in so bili vsi veseli.
Bivši uporabnik
# 26.10.2018 ob 22:34
Etiopijec Sisay Lemma bo zmagovalec Ljubljanskega maratona, tudi če bo v čast župana tekel v srbskih ta zabiganih opankih...
marvin42
# 26.10.2018 ob 22:25
V čem je štos, da se cel kup denarja spuši za skupino Afričanov, ki potem pridejo vsaj 20 minut pred ostalimi v cilj?
urosh444
# 26.10.2018 ob 18:52
kok bo pa odpovedi? 50%?
kaltewasser
# 27.10.2018 ob 10:41
"Andrej Razdrih je izpostavil, da je letošnji maraton eden najpomembnejših doslej, saj si želijo pridobiti najvišji zlati znak Mednarodne atletske zveze (IAAF), za kar bo treba teči tudi ustrezen izid, zato so skušali pritegniti najboljše tekače, ki so bili na voljo ta čas"

To je bistvo zdaj ne? Kot mesar, ki mora na uro tok in tok zivali...
Zalostno, danes se vse meri... Sem tekel na maratonu, me se ne mislim vec drenjat kot zivina.
slovannn
# 26.10.2018 ob 18:33
Deschamps
Čas ni primeren, včasih je tudi pod nulo in sneg. Letos bo temperatura sicer ok, bo pa deževalo, to se res ne da napovedat.
Kazalo