Primož Kobe je letos tekel 2:14:50. Foto: Aleš Hostnik
Primož Kobe je letos tekel 2:14:50. Foto: Aleš Hostnik
Primož Kobe
Olimpijski maraton za moške bo zadnji dan iger, v nedeljo, 12. avgusta. Foto: Aleš Hostnik

Prav zanimivo je, da bosta v Londonu za Slovenijo v maratonu nastopila nogometaš in košarkarica. Oba sta šele nekaj let osredotočena na tek, Žana Jereb celo šele prvo leto v načrtnem treningu. Primož Kobe je nogometno žogo za tek zamenjal v študijskih letih. Oba sta izjemna naravna talenta, ki ju je izluščilo načrtno delo v zadnjih sezonah. Atletska zveza se je lotila projektne skupine, v kateri so po trije atleti in atletinje dosegli vsaj B-normo za nastop v Londonu.

Konkurenca je pomembna, še bolj pa podpora v skupini, poudarja slovenski rekorder, zdaj trener Roman Kejžar: "Treningi so kakovostni. Tudi ko kdaj nekomu ne gre in se skrije v ozadje. Seveda gre tudi za tekmovalnost, zato dajejo na treningih več od sebe, kot če bi tekli sami in jih ne bi nihče videl. To je tisto pozitivno delo v skupini."

Tri oziroma 12 minut za slovenskim rekordom
Kejžarjev rekord 2:11:50 je natanko tri minute boljši od letos dosežene A-norme Kobeta v Linzu, precej več, 12 minut, manjka Jerebovi (2:39:47) do rekordne znamke Javornikove. Nekdanja reprezentantka v košarki je potrebovala kar nekaj časa, da je dojela, da je iz rekreativke prerasla v kandidatko za olimpijski nastop. Zdaj se ga veseli v želji, da še popravi osebni rekord. "Ne, treme nimam, to mi pomeni le še večji izziv. Tudi pri košarki so mi bile všeč velike tekme, ko je bil pritisk večji. Takrat sem dala še več od sebe. Ko smo igrale proti slabši ekipi, se mi, grdo povedano, ni dalo toliko kot proti boljšemu moštvu. Tudi zdaj vidim, da na treningu tečem precej slabše kot na tekmah," pravi Jerebova.

Trenirata vsak zase, dvakrat na teden v Ljubljani
Tako Jerebova kot Kobe trenirata pod Kejžarjevim vodstvom, prihajata pa s povsem drugih koncev Slovenije, tako kot še večina drugih v trenažnem procesu. Kako torej sploh potekajo treningi? "Vsakemu posebej napišem načrt treninga. Dvakrat tedensko se dobimo v Ljubljani na atletskem stadionu in tam potekajo glavni treningi. Drugo poteka doma. Tu so še skupne priprave in tam se pogovorimo o mnogih stvareh, ki se jih prej ne moremo," je povedal Kejžar.

Kobe tudi na pripravah v Keniji
Kobe je letos občutil tudi način priprave afriških tekačev. V Keniji je sodeloval na kampu več kot 2.000 metrov visoko, kjer se v Keniji razprostirajo planote za tek in odlične priprave. Tudi zaradi ogromne količine treninga na visoki nadmorski višini so afriški atleti izjemno uspešni, tu je še naravna selekcija in še kaj. Podoben izkušnje so pomembne tudi pri oblikovanju treninga v naslednjih dveh mesecih. "Bil sem že v zelo dobri formi. Po počitku je forma padla. Zdaj pride v prvi fazi nabiranje kilometrov, potem pa uvod v hitrejše teke. Predvsem ta kilometrina v juniju bo zelo pomembna. Sledi julijski finiš z višinskimi pripravami in s hitrimi treningi, ki se jih že zdaj malo bojim. Tam bo treba pokazati pravo pripravljenost. Rezultat se dosega že tam."

Zdaj sta pomembna baza in načrtno delo. Jerebova je bila med žensko trojico z B-normo letos najhitrejša, in ker maratonov prav veliko ni mogoče odteči, je jasno, da bo nastopila v Londonu. "Na začetku je najpomembneje, da si naberem zadosti tekaških kilometrov. Zaupam Romanu in verjamem, da me bo do olimpijskih iger pripravil optimalno."

Olimpijski maraton za gledalce in promocijo
Moški maraton bo zadnji dan iger, ženski tretji dan atletskih tekmovanj. Oba bosta posebni tekmovanji in hkrati priložnost za spoznavanje Londona. Že nekaj časa so maratoni na velikih tekmovanjih pripravljeni kot promocija mesta in znamenitosti, ki jih je v Londonu na pretek. "Olimpijski maraton je narejen za gledalce in promocijo Londona, ne pa za tekmovalce. Proga je precej zavita, sestavljena je iz treh krogov in še enega manjšega. Upam, da mi bodo moji redki navijači pomagali do čim boljšega dosežka," pravi Kobe.

Do zdaj najvišje Mirko Vindiš
Najboljša slovenska maratonska uvrstitev je 25. mesto Mirka Vindiša v Seulu. Rezultatskih želja debitanta nimata. Prva tretjina uvrščenih bi jima prinesla pomemben status za lažje priprave na naslednja tekmovanja.