Agata Zupin (druga z desne) je v London prišla povsem neobremenjena in predvsem zato, da nabira izkušnje, a se je vseeno prebila v polfinale. Prvih 300 metrov je odtekla odlično, predvsem predzadnja ovira pa ji je porušila ritem. Foto: Reuters
Agata Zupin (druga z desne) je v London prišla povsem neobremenjena in predvsem zato, da nabira izkušnje, a se je vseeno prebila v polfinale. Prvih 300 metrov je odtekla odlično, predvsem predzadnja ovira pa ji je porušila ritem. Foto: Reuters
Yulimar Rojas
Yulimar Rojas je osvojila prvo zlato medaljo za Venezuelo na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Caster Semenya, Faith Chepngetich Kipyegon in Jennifer Simpson
Faith Chepngetich Kipyegon je dobila napet finiš na 1.500 metrov. Foto: Reuters
Anita Woldarczyk
Anita Woldarczyk ne pozna poraza v metu kladiva. Foto: Reuters
Zupinova presenetljivo v polfinale
Finalni tek na 110 metrov z ovirami
Tek Zupinove v kvalifikacijah na 400 ovire

19-letnica, najmlajša med vsemi prijavljenimi, je tekla v tretji kvalifikacijski skupini in bila z izidom 56,54 četrta v svoji skupini, po štiri tekačice iz vsake skupine pa so tudi napredovale v polfinale. Zupinova je prvih 300 metrov odtekla odlično, na predzadnji oviri pa je izgubila ritem. Skupno je dosegla 27. čas, ima pa očitno še precej rezerv, če ji bo v torkovem polfinalu (ob 21.35) uspel brezhiben tek (v letošnji sezoni se na tekmah to še ni zgodilo), bi prav lahko izboljšala osebni (in s tem državni) rekord 55,96.

"Zadnji dve oviri sta bili grozni"
"Izjemno sem vesela. Skrbelo me je, da bi me katera izmed tekmovalk prehitela na koncu, pa sem vseeno prišla v polfinale in imam možnost, da popravim tek, ki ni bil vrhunski. In s tem tudi čas. Zaradi polnih tribun sem imela tremo, toda obenem je bilo to tudi izjemno doživetje. Do sedme, osme ovire sem tekla zelo dobro, zadnji dve pa sta bili grozni. Zelo sem si želela naprej, da ne bi končala v kvalifikacijah. Ko je ameriška tekmovalka ob meni podrla zadnjo oviro, je bil to potem problem tudi zame, ampak sem zdržala," je nastop ocenila članica kamniškega kluba.

Zupinova je na ugodni peti progi tekla v tretji kvalifikacijski skupini, v kateri je zmagala Jamajčanka Rustananna Tracy (54,92), ki je dosegla skupno drugi čas, hitrejša je bila le olimpijska zmagovalka Američanka Dalilah Muhammad (54,59).

Rojasova za dva cm ugnala Ibragüenovo v troskoku
Na programu so bile štiri končne odločitve. Zelo napet je bil tudi obračun za zlato medaljo v ženskem troskoku, kjer je Yulimar Rojas v peti seriji skočila kar 14,91 metra in premagala branilko naslova Caterine Ibargüen za dva centimetra. Kolumbijka je v tretji seriji skočila 14,89 metra, v zadnjem skoku pa še centimeter manj in Rojasova si je lahko pošteno oddahnila. Veselila se je prve zlate medalje za Venezuelo na svetovnih prvenstvih. Bron je osvojila Kazahstanka Olga Ripakova (14,77 m).

Kipyegonova zaokrožila zbirko na 1.500 metrov
Kenijka Faith Kipyegon je olimpijski dodala še svetovno krono na 1.500 metrov. Sifan Hassan iz Nizozemske se je večji del zadnjega kroga z njo borila za zmago, nato pa je v zadnjih 20 metrih lastnica prvega časa na svetu povsem popustila ter nazadovala na peto mesto. Do srebra se je po neverjetnih menjavah mest v zadnjih metrih dokopala Jennifer Simpson iz ZDA, svetovna prvakinja izpred šestih let (4:02,76). Svetovna in olimpijska zmagovalka iz Ria na 800 m Caster Semenya iz Južnoafriške republike (4:02,90) pa je dobila boj za bron z domačinko Lauro Muir (4:02,97).

Wlodarcykova ne pozna poraza že tri leta in pol
V metu kladiva je pričakovano zmagala svetovna rekorderka in absolutna vladarica te discipline Anita Wlodarczyk z izidom 77,90 metra. Najdaljši met ji je uspel v peti seriji. Nepremagana je že tri leta in pol. Srebro je pripadlo Kitajki Ženg Vang (75,98 m), poljski uspeh pa je z bronom dopolnila Malwina Kopron (74,76 m).

McLeod zanesljivo do zlata na visokih ovirah
V teku na 110 metrov z ovirami je vlogo favorita zanesljivo upravičil Omar McLeod. Jamajčan je zmagal s 13,04. Srebro je pripadlo Sergeju Šubenkovu, ki je predstavljal neodvisne atlete, saj Rusija nima pravice nastopa na tem svetovnem prvenstvu. Veliko presenečenje je pripravil Balazs Baji, ki je osvojil bron s 13,28. Svetovni rekorder Aries Merritt je dve leti po presaditvi jeter zasedel peto mesto (13,31).

Van Niekerk ostal brez velikega tekmeca
Wayde van Niekerk, svetovni rekorder, olimpijski in svetovni prvak na 400 m, je nepričakovano ostal brez najpomembnejše ovire. V kvalifikacijah na 200 m, ki jih je Van Niekerk brez težav opravil z odliko, se ni pojavil Isaac Makwala iz Bocvane, ki je tudi načrtoval zmagi na 200 in 400 m. Mednarodna atletska zveza je sporočila, da se je lastnik izida sezone na svetu (19,77) nastopu odpovedal zaradi zdravstvenih težav. Ni še jasno, če bo odpovedal tudi finalni tek na 400 m v torek zvečer.

Kladivo (Ž):                           
 1. A. WLODARCZYK      POL       77,90 
 2. Ž. VANG            KIT       75,98 
 3. M. KOPRON          POL       74,76 
 
110 m ovire (M):                       
 1. O. McLEOD          JAM       13,04 
 2. S. ŠUBENKOV        RUS       13,14 
 3. B. BAJI            MAD       13,28 
                                       
Troskok (Ž):                           
 1. Y. ROJAS           VEN       14,91 
 2. C. IBARGÜEN        KOL       14,89 
 3. O. RIPAKOVA        KAZ       14,77 
 
1.500 m (Ž):                           
 1. F. KIPYEGON        KEN     4:02,59 
 2. J. SIMPSON         ZDA     4:02,76 
 3. C. SEMENYA         JAR     4:02,90 
Zupinova presenetljivo v polfinale
Finalni tek na 110 metrov z ovirami
Tek Zupinove v kvalifikacijah na 400 ovire