Martina Ratej je v finalu svetovnih prvenstev nastopila tretjič. Foto: Reuters
Martina Ratej je v finalu svetovnih prvenstev nastopila tretjič. Foto: Reuters
Martina Ratej
Ratejeva je najdlje vrgla v prvi seriji. Foto: Reuters
Barbora Špotakova
Za svetovno rekorderko Barboro Špotakovo je to drugi naslov svetovne prvakinje, najboljša je bila namreč že pred desetimi leti. Lepšega slovesa od velikih tekmovanj si ni mogla želeti. Foto: Reuters
Conseslus Kipruto
Conseslus Kipruto se je po junijski poškodbi zmagovito vrnil na steze. Foto: Reuters
Pierre-Ambroise Bosse
Pierre-Ambroise Bosse je presenetljivo zmagal na 800 metrov. Foto: Reuters
Ratejeva zaostala za pričakovanji iz kvalifikacij
Tek Agate Zupin v polfinalu SP-ja
Najdaljši met Martine Ratej v finalu SP-ja

Na 400 m z ovirami je v polfinalu tekla Agata Zupin in v drugi skupini zasedla zadnje, osmo mesto (57,05). Skupno je bila predzadnja, 21. Za finale bi morala teči 55,33. 19-letna atletinja je v ponedeljek že z uvrstitvijo v polfinale presegla načrte. Najmlajša med vsemi prijavljenimi je tedaj uro ustavila pri 56,54. Osebni (in s tem državni) rekord letošnje evropske mladinske podprvakinje je 55,96.

Ratejeva je metala kot druga po vrsti in v prvi seriji finala kopje vrgla 61,05 m daleč in bila peta. V drugem poskusu je takoj po izmetu videla, da orodje ne bo letelo daleč, zato je namerno prestopila in zdrsnila na osmo mesto. Tudi tretji met ji ni uspel najbolje, kopje je pristalo pri 59,11 m in začelo se je napeto čakanje, ali jo bo do konca prehitela še kakšna tekmica, kar bi pomenilo, da je ne bomo videli med najboljšo osmerico, ki bo metala še trikrat. Tri tekmovalke je niso prehitele, jo je pa za dober meter Kitajka Šijing Liu (62,28) in jo potisnila na deveto mesto.

35-letna Ratejeva, ki je velika tekmovanja že prej prepogosto zapuščala razočarana, je v nedeljskih kvalifikacijah že s prvim metom, dolgim 65,64 metra, dosegla kvalifikacijsko normo za finale. Z drugim izidom med vsemi je napovedala tudi boj za odličja (boljša je bila le Kitajka Huihui Lju - 67,59 m). Če bi počistila z demoni iz preteklosti, bi bilo mogoče prav vse. "Če bom ponovila rezultat iz kvalifikacij, bom zadovoljna," je pred finalom povedala slovenska rekorderka. Ni ji uspelo.
"Med tekmo nisem sestavila pravega meta, tako sem ostala le pri treh serijah. Prvi met je bil kar soliden, sem pa delala prevelike tehnične napake. Preveč sem se umikala v levo stran in potem ne pride do pravega pospeška sile na kopje. Bilo je mrzlo in tudi vetrovno, vendar je bilo tako tudi za druge tekmovalke. V drugem metu sem preveč taktizirala, biti bi morala bolj agresivna, tehnično je nekako še bilo. Bila sem sicer zelo gotova vase, da bom dosegla 62 ali 63 m in se bom uvrstila v zaključni del, pa se mi je ponesrečilo. Nisem pričakovala, da se bo po dveh neveljavnih metih Kitajka sestavila, težko je namreč v zadnjem metu to doseči, vendar ji je. Nastopila bom še na finalu Diamantne lige in mogoče v Zagrebu," je po nastopu dejala Štajerka, sedma na OI v Londonu 2012 in SP-ju v Daeguju 2011.

Zlato Špotakovi, Kolakova četrta
Svetovna prvakinja je postala svetovna rekorderka (72,28 m) Barbora Špotakova. Čehinja, najboljša že na SP-ju 2007 v Osaki in olimpijska zmagovalka v letih 2008 in 2012, je imela najdaljši met v drugi seriji (66,76 m). Srebrno kolajno si je z osebnim rekordom 66,25 priborila Kitajka Lingvej Li, tretja pa je bila njena rojakinja Ljujeva (65,26). Brez medalje je na četrtem mestu ostala olimpijska prvakinja iz Ria, Hrvatica Sara Kolak (64,95). Branilka naslova, Nemka Kathrina Molitor, je zasedla sedmo mesto.
Zupinova imela večjo tremo kot v kvalifikacijah
Zupinova je povedala, da je imela večjo tremo kot v kvalifikacijah, čeprav je svoje naredila že z uvrstitvijo v drugi del tekmovanja. "Je le polfinale SP-ja. Žal nisem izboljšala teka čez ovire, preblizu sem prišla oviram in porabljala preveč moči, potem pa so se pojavile znova napake v zavoju. Poleg tega sem tekla na drugi stezi, ki ni najboljša, vendar se s tem nisem obremenjevala. Prvenstvo vseeno zapuščam z dobrimi občutki."

"To je bila zame zelo lepa izkušnja in vesela sem, da sem prišla v polfinale. Škoda, da nisem tekla bolje. Ne vem, kaj je bilo. Mogoče sem eno oviro vmes zgrešila in se je potem tek podrl. Največ težav sem imela na drugem ovinku, zato sem tudi mogoče začela preveč z rezervo, da ne bi napačno začela s koraki v zavoju, pa sem imela vseeno težave," je dodala.

Številni atleti, ki prebivajo v enem izmed uradnih hotelov prvenstva, so zboleli za gastroenteritisom, bolj znanim pod imenom trebušna gripa. Med njimi je tudi Isaac Makwala iz Bocvane. Bolezen ga je prisilila k odstopu na 200 m, tekel pa ni niti v finalu teka na 400 m, kjer bi bil eden izmed glavnih izzivalcev svetovnega rekorderja Wayda van Niekerka. Zbolelo je več bocvanskih, nemških, kanadskih, irskih in portoriških atletov.


Še štiri končne odločitve

Vrhunec torkovega sporeda bi moral biti moški finale na 400 metrov, a zaradi okrnjene udeležbe ni bilo tako (glej okvirček zgoraj). Svetovni rekorder Wayde van Niekerk je lahko ob koncu celo varčeval moči za nastop na 200 metrov in suvereno ubranil naslov s časom 43,98.
Bolj zanimivo je bilo v tekih na 800 m, kjer je z najboljšim letošnjim izidom na svetu presenetljivo zmagal lani četrti na OI v Riu, Francoz Pierre-Amboise Bosse (1:44,67), in na 3.000 m z zaprekami, kjer je bil najboljši Kenijec Conseslus Kipruto (8:14,12). Srebrn v Moskvi pred štirimi leti in v Pekingu pred dvema letoma ter lanski olimpijski zmagovalec je le nekaj tednov nazaj okreval po poškodbi gležnja. V skoku ob palici je slavil Američan Sam Hendricks (5,95 m), ki je v tej sezoni še neporažen. Na olimpijskih igrah je osvojil bron.

Torkove končne odločitve 
 

Kopje (Ž):                    
 1. B. ŠPOTAKOVA       ČEŠ       66,76
 2. L. LI              KIT       66,25
 3. H. LJU             KIT       65,26
 4. S. KOLAK           HRV       64,95
 5. E. TUGSUZ          TUR       64,52
 6. T. HALADOVIČ       BLR       64,05
 7. K. MOLITOR         NEM       63,75
 8. Š. LIU             KIT       62,84
 9. M. RATEJ           SLO       61,05
10. K. ROBERTS         AVS       60,76
11. A. HJALMSDOTTIR    ISL       60,16
12. E. GLEADLE         KAN       60,12
 

3.000 m zapreke (M):                  
 1. C. KIPRUTO         KEN     8:14,12
 2. S. EL BAKKALI      MAR     8:14,49
 3. E. JAGER           ZDA     8:15,53
                                      
800 m (M):                            
 1. P. A. BOSSE        FRA     1:44,67
 2. A. KSZCZOT         POL     1:44,95
 3. K. BETT            KEN     1:45,21
 
400 m (M):                            
 1. W. VAN NIEKERK     JAR       43,98
 2. S. GARDINER        BAH       44,41
 3. A. HAROUN          KAT       44,48
 
Palica (M):                           
 1. S. KENDRICKS       ZDA        5,95
 2. P. LISEK           POL        5,89
 3. R. LAVILLENIE      FRA        5,89

Ratejeva zaostala za pričakovanji iz kvalifikacij
Tek Agate Zupin v polfinalu SP-ja
Najdaljši met Martine Ratej v finalu SP-ja