Davčna utaja velja v Nemčij takorekoč za smrtni greh, zato ne čudi, da se je ob Hoenessovi aferi oglasila celo kanclerka. Foto: EPA
Davčna utaja velja v Nemčij takorekoč za smrtni greh, zato ne čudi, da se je ob Hoenessovi aferi oglasila celo kanclerka. Foto: EPA

Uradno stališče nemške kanclerke Angele Merkel ob aferi, ki je izbruhnila minuli konec tedna, ko so nemški mediji razkrili, da se je predsednik Bayerna Uli Hoeness samoprijavil davčnim oblastem, ki pa so ga že predtem preiskovali zaradi davčne utaje. Hoeness naj bi se za samoprijavo odločil po nasvetu odvetnikov, saj mu je grozilo razkritje njegovih skritih milijonskih računov v Švici, s čimer naj bi ogoljufal in utajil davek Nemčiji. Za veliko večino Nemcev velja davčna utaja za enega najhujših možnih prestopkov.

V kanclerkinem uradu so v izjavi poudarili še, da je razočaranje še toliko večje, ker Uli Hoeness v zavesti Nemcev predstavlja toliko pozitivnih stvari: od uspešnega nogometaša Bayerna in rezprezentance Nemčije do prav tako prodornega menedžerja in predsednika bavarskega nogometnega velikana. Obenem so v Berlinu ponovili, da se ob davčni aferi ne sme pozabiti na vse dobre stvari uspeha Bayerna, ki bo ravno v torek v Münchnu igral prvo polfinalno tekmo Lige prvakov z Barcelono.

O primeru Hoeness so opozicijski socialdemokrati napovedali celo razpravo v parlamentu, zaradi pretesnih povezav med Hoenessom in predsednikom bavarske vlade Horstom Seehoferjem, ki je v soboto priznal, da je že nekaj časa vedel za davčno preiskavo predsednika Bayerna.

Vir: Die Zeit