Mariborska košarka se počasi postavlja na noge. Foto: Aleš Fevžer
Mariborska košarka se počasi postavlja na noge. Foto: Aleš Fevžer

Član upravnega odbora Akademskega košarkarskega kluba Branik Maribor Iztok Puhek.

Stečaj prvoligaškega košarkarskega kluba Maribor je v drugem največjem slovenskem mestu pustil posledice. Mesto, ki je slovenski košarki dalo velikane tega športa, je zdaj na nizkih vejah. A košarka v mestu ni zamrla, saj Maribor trenutno premore drugoligaša. To je Akademski košarkarski klub Branik, ki ima za sabo bogato in burno zgodovino. V drugo ligo se sicer ni uvrstil po zaslugi rezultatov, ampak je sprejel vabilo Košarkarske zveze Slovenije in zapolnil izpraznjeno
mesto.

Nekoč je ta klub že bil v vrhu slovenske košarke, a je leta 2005 tudi on doživel stečaj. Nekdanji jugoslovanski košarkarski as Mario Primorac je obudil košarko v Ljudskem vrtu in leta 2009 je Branik postal mladinski državni prvak. Član te zasedbe je bil tudi Klemen Prepelič.

Branik se je po bridkem koncu prvoligaša Maribora spet znašel v ospredju. Klubi in društva, ki delujejo v mestu, so spomladi stopili skupaj. Tako so košarkarske šole Sanija Bečirovića, Boruta Besediča, Branika, Bistrice in Ženskega košarkarskega društva Maribor podpisale pogodbo o sodelovanju, s ciljem vrniti mariborsko košarko na tisto mesto, kamor sodi. Glavno besedo bo imela stroka, ki bo skrbela za sestavo članskega moštva.

Povratniki med drugoligaše si v sezoni, ki se bo začela 17. oktobra, želijo najprej nabrati izkušnje, čeprav imajo v ekipi nekaj igralcev, ki so z ekipo KK Maribor že igrali v prvi ligi. To sta Marko Cej in Jan Tratnik.