Oliver Bierhoff si želi, da bi v evropske nogometne lige uvedli t. i. salary cap in nabor. Foto: Reuters
Oliver Bierhoff si želi, da bi v evropske nogometne lige uvedli t. i. salary cap in nabor. Foto: Reuters

Bundesliga izgublja igralce, to je jasno, a to moramo zaradi prostega trga tudi sprejeti. Pozitivna stvar velikih prestopov je, da se v našo ligo steka denar za investicije. Wolfsburg - na primer - lahko denar od prodaje Kevina De Bruyneja investira v manjše klube s tem, da kupi njihove igralce.

Negativno pri vsem tem pa je to, da se lahko na tak način oddaljimo od navijačev. To je na koncu nogomet in ne samo biznis. Ameriška regulacija mi je veliko bolj pri srcu, saj krepi manjše klube, bodisi z omejitvami plač bodisi z naborom. Toda jasno mi je, da je to pod zakonodajo Evropske unije težko uresničljivo.

Športni direktor nemške nogometne reprezentance Oliver Bierhoff ni navdušen, da iz nemške najelitnejše lige odhajajo velika imena, kot sta Bastian Schweinsteiger (Manchester United) in Kevin De Bruyne (Manchester City). 47-letnik iz Karlsruheja si želi, da bi v evropskih nogometnih ligah uvedli sistem plačnega omejevanja in naborov, tako kot to poznajo v nekaterih ameriških profesionalnih ligah. Strelca zlatega gola v finalu Eura 1996 skrbi predvsem moč in zapravljanje angleške Premier lige, kjer so klubi samo letos poleti za prestope odšteli vrtoglavih 1,18 milijarde evrov. Samo Manchester City je za Raheema Sterlinga in De Bruyneja plačal 141 milijonov evrov; Reuters.