Teemu Selänne je pri 43. letih vendarle končal bogato hokejsko kariero. Foto: Reuters
Teemu Selänne je pri 43. letih vendarle končal bogato hokejsko kariero. Foto: Reuters

Razumljivo zdaj prevladuje žalosten občutek, a nato bo prišlo veselje. Sedma tekma, mi pa se nismo izkazali, zaradi česar mi je težko.

Neverjetno, koliko spoštovanja in plemenitosti, to je bistvo našega športa. Bilo mi je v veselje, da sem bil toliko let del tega, toliko spominov, ki me bodo spremljali v življenju. Izjemna kariera, nikoli si nisem mislil, da bom imel takšno, niti v najbolj drznih sanjah.

43-letni Teemu Selänne je končal hokejsko kariero, med katero je "finski blisk" pustil neizbrisen pečat v Ligi NHL in mednarodnem hokeju. Sedma tekma serije Anaheim - Los Angeles se ni razpletla po željah neutrudnega Selänneja, ki je odigral svojo zadnjo uradno tekmo v 25-letni karieri.

Otrok Jokerita iz njegovih rojstnih Helsinkov je v Ligi NHL v rednem delu v 22 letih odigral 1.451 tekem in pri tem dosegel 684 golov ter prispeval 773 podaj za 1.457 točk. V končnicah je odigral 129 tekem in zbral po 44 golov in podaj, leta 2007 pa je z Anaheimom osvojil Stanleyjev pokal. Kot novinec v sezoni 1992/93 je v dresu Winnipeg Jetsov postavil dva osupljiva rekorda Lige NHL, ki jih bo skorajda nemogoče preseči. V krstni sezoni je dosegel kar 76 golov in zbral 132 točk ter seveda postal novinec leta (lovorika Calder). V sezoni 1998/99 je bil še najboljši strelec lige (lovorika Maurice "Rocket" Richard). Večino kariere je Helsinčan preigral za Anaheim, vmes pa je bil tudi član San Joseja in Colorada.

V mednarodnem hokeju je Selänneja spremljala tudi smola, saj nikoli ni osvojil zlata, je pa s Finsko osvojil kar štiri olimpijske medalje, tri bronaste in srebro v Torinu 2006. V Sočiju je postal najučinkovitejši igralec v olimpijski zgodovini s 43 točkami in je bil razglašen za najboljšega igralca turnirja. Na svetovnih prvenstvih je z "levi" osvojil dve medalji - bron 2008 in srebro 1999.

Vir: NHL

Zadnji trenutki kariere "finskega bliska"