Med prebežniki sta tudi Ferrari in Brawn. Foto: Reuters
Med prebežniki sta tudi Ferrari in Brawn. Foto: Reuters
Max Mosley
Za Maxa Mosleyja se je uresničil najbolj črn scenarij. Foto: EPA
Bernie Ecclestone
Novinarji so v Silverstonu obkolili šefa formule ena Bernieja Ecclestona. Foto: EPA
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je postavil najhitrejši čas prostih treningov. Foto: EPA

V izjavi za javnost so BMW-Sauber, Brawn, Ferrari, McLaren, Red Bull, Renault, Torro Rosso in Toyota zapisali, da so "združeni v svoji odločitvi".

"Poslušali bomo želje navijačev"
"Moštva nočejo več pristajati na kompromise, ki škodujejo vrednotam tega športa. Ni nam preostalo nič drugega kot to, da ustanovimo novo tekmovanje, ki bo imelo transparentno vodenje, enotna pravila in bo poslušalo želje navijačev, vključno z zniževanjem cen vstopnic," je še zapisalo Združenje moštev formule ena (Fota).

Trn v peti predvsem omejitev stroškov
Fia je moštvom že pred tem postavila ultimat, po katerem bi se morala moštva prijaviti za nastop za naslednjo sezono do petka ali pa bodo izključena iz tekmovanja. 8 moštev je pogojno pristalo na spremenjena pravila, ki vključujejo tudi kontroverzni "salary cap" (65,5 milijona dolarjev), vendar so se nato odločila, da prijavnice za naslednjo sezono ne bodo podpisala.

Med "prebežniki" (zaenkrat) ni Williamsa
"V novem tekmovanju bo sodelovala večina dirkačev, zvezdnikov, sponzorjev, promotorjev in tovarn," je prepričana Fota. Med ustanovitelji novega tekmovanja zaenkrat ni Williamsa in Force Indie, ki sta se že prej zavezala, da bosta nastopala pod okriljem Fie, tako kot nova tri moštva - Campos, U. S. 1 in Manor, ki pa morajo svoje dirkalnike še narediti. Zdaj je vprašanje, ali se bodo tudi te ekipe pridružile "bolj všečnemu" tekmovanju s Ferrarijem, McLarnom, Renaultom ....

Klofuta za Mosleyja
Moštva so odločitev sprejela na četrtkovem večernem sestanku v Silverstonu, kjer bo v nedeljo zadnja dirka za VN Velike Britanije. Tik pred tem so od predednika Fie Maxa Mosleyja dobila pismo, da naj ne postavljajo pogojev novim pravilom in podpišejo prijavnico. Fota je Mosleyja obtožila, da skuša med njimi narediti razdor.

Fia: Razočarani, a ne presenečeni
"Smo razočarani nad takšnim dejanjem, vendar pa ne presenečeni, saj je Fota že večkrat dokazala, da ne zna sklepati kompromisov v dobro avtomobilističnega športa. Jasno je, da so si pri Fota že ves čas prizadevali in pogajanja peljali v tej smeri, da bi prišlo do takšne odločitve," so se odzvali pri Fia.

Fia napovedala tožbe
Fia je proti 'odpadnikom' že napovedala pravne postopke. "Dejanja Fote in Ferrarija pomenijo kršenje pogodbenih obveznosti in grobo kršenje konkurenčnega prava, zato bomo proti kršiteljem takoj sprožili ustrezne postopke." Zaradi tožb Fia v soboto bržkone še ne bo objavila seznam moštev za naslednjo sezono.

Na vrhu Red Bull
V senci razkola sta minila oba prosta treninga. Obakrat sta bila najhitrejša Redbullova voznika Nemec Sebastian Vettel in Avstralec Mark Webber.

Prvi prosti trening:
1. S. VETTEL Red Bull 1:19,400
2. M. WEBBER Red Bull +0,282
3. J. BUTTON Brawn GP 0,827
4. R. BARRICHELLO Brawn GP 0,842
5. F. ALONSO Renault 1,058
6. F. MASSA Ferrari 1,071
7. J. TRULLI Toyota 1,185
8. L. HAMILTON McLaren 1,250
Drugi prosti trening:
1. S. VETTEL Red Bull 1:19,456
2. M. WEBBER Red Bull +0,141
3. A. SUTIL Force India 0,685
4. K. NAKADŽIMA Williams 0,753
5. F. ALONSO Renault 0,781
6. R. BARRICHELLO Brawn GP 0,788
7. L. HAMILTON McLaren 0,961
8. J. TRULLI Toyota 1,002

R. K./A. V.