Silverstone, zibelko formule ena, čaka sila negotova usoda. Foto: EPA
Silverstone, zibelko formule ena, čaka sila negotova usoda. Foto: EPA

"Po njihovem predlogu bi imeli dirko tukaj v Silverstonu vsako drugo leto. O tem smo razmislili in soglasno smo predlog zavrnili," je sporočil predsednik Britanskega kluba dirkačev, ki upravlja z dirkališčem na nekdanjem vojaškem letališču. Silverstone je prizorišče dirk formule ena že od leta 1950 in ima pogodbo samo še za 3 leta.

"Dali smo jim ponudbo in Magny Cours se je strinjal," je odvrnil šef dirkaškega cirkusa Bernie Ecclestone in dodal: "Silverstone je imel svojo priložnost. Mi spoštujemo svoje pogodbe, kaj bo potem, bomo pa še videli." Francoski prireditelji so se v zadnjih letih znašli v finančnih težavah. Čeprav Renault zmaguje na stezi, pa v karavani ni nobenega dirkača iz Francije, kar tudi prispeva k manjši obiskanosti dirkališča.

Bo ukinjena še ena evropska dirka?
Silverstone se že vsa leta, odkar je Ecclestone spremenil formulo ena v najprestižnejši bencinski šport na svetu, ubada s številnimi očitki. Najbolj v oči bode slaba zmogljivost cestnega omrežja, zaradi česar ob dirkaških koncih tedna redno nastajajo večurne zmešnjave, ki preprečujejo večjo obiskanost dirk. Pereča je tudi zastarela infrastuktura same steze, s pripadajočimi premajhnimi boksi, celotno dirkališče pa precej zaostaja za novimi standardi, ki jih je dirkaški svet postavil na številnih novih stezah v Turčiji, Maleziji in na Kitajskem.