Sebastian Vettel je v Abu Dabiju dobil že sedmo dirko zapored v letošnji sezoni formule ena. To je bila sicer že njegova 37. zmaga v karieri in tretja v Jas Marini. Foto: Reuters
Sebastian Vettel je v Abu Dabiju dobil že sedmo dirko zapored v letošnji sezoni formule ena. To je bila sicer že njegova 37. zmaga v karieri in tretja v Jas Marini. Foto: Reuters

Večino svojega življenja sem dirkal vpričo svojih staršev. Dirkalnik je zdaj nekoliko večji, a zelo sem vesel, da sta si lahko ogledala mojo zmago v živo. Naučila sta me veliko pomembnih stvari, ki jih želim nekoč prenesti na svoje otroke - če jih bom imel.

Sebastian Vettel
Vettel je takoj po štartu po notranji strani prehitel moštvenega kolega Marka Webbra in smuknil v vodstvo. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen, lanski junak dirke v Abu Dabiju, je dirko končal že po prvem zavoju, ko je z rahlim trkom uničil sprednje vzmetenje. Foto: Reuters
Vettel v Abu Dabiju do sedme zaporedne zmage

26-letni Heppenheimčan je z zmago v Jas Marini izenačil rekord Michaela Schumacherja, ki je sedem zaporednih dirk dobil v sanjski sezoni 2004. Več zaporednih zmag je v formuli ena vknjižil le še italijanski dirkač Alberto Ascari, ki je v letih 1952 in 1953, ko je bilo na koledarju precej manj dirk, zmagal devetkrat zapored.

Vettel je v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo še povečal prednost pred najbližjim zasledovalcem Fernandom Alonsom, ki je osvojil 5. mesto. Pred Špancem, ki je zbral 217 točk, ima kar 130 točk naskoka (347). V konstruktorskem seštevku ima Red Bull 513 točk, drugouvrščeni Mercedes jih ima 334, tretjeuvrščeni Ferrari pa 323.

Vodstvo Vettla, odstop Räikkönena
Dirko je Vettel znova začel odlično. Brez večjih težav je po notranji strani švignil mimo moštvenega kolega Webbra, ki je, potem ko ga je prehitel tudi Rosberg, s prvega padel na tretje mesto. Dobro je štartal tudi Romain Grosjean, ki se je povzpel za dve mesti in je zapeljal za Webbrom. Že po prvem ovinku pa je dirko ob stezi končal njegov moštveni kolega Kimi Räikkönen. 33-letnik, ki je dirko zaradi kazni (neustreznost dirkalnika v kvalifikacijah) sicer začel z zadnjega štartnega položaja, je v prvem zavoju trčil z neprevidnim Giedom van der Gardejem, kar mu je uničilo sprednje vzmetenje. "Dirkalnik Caterhama je le rahlo trčil vame, a trk se je zgodil pod takšnim kotom, da mi je uničilo vzmetenje," je odstop pojasnil Räikkönen, ki je kmalu zatem prizorišče zapustil v svojem terenskem vozilu.

Po prvem postanku Vettel zadržal vodstvo
Prvi niz postankov se je začel v osmem krogu, prvi je v boks zapeljal Lewis Hamilton. Drugouvrščeni Rosberg je postanek opravil tri kroge pozneje. Vettel je vozil suvereno, po 13 krogih je njegova prednost pred ferrarijema, ki še nista opravila prvega postanka, znašala že 26 sekund. 26-letni Heppenheimčan je v boks zavil v 15. krogu in ob vrnitvi na stezo zadržal vodstvo. Alonso je postanek opravil krog pozneje, Felipe Massa je nadaljeval dirko, za Vettlom, ki je odpeljal najhitrejši krog, je zaostajal za dobrih 9 sekund. Vettel je bil razred zase, krog je odpeljal v 1:46,0, drugi najhitrejši Jenson Button je bil kar 1,7 sekunde počasnejši.

Po 20 krogih je bil vrstni red naslednji: 1. Vettel, 2. Webber, 3. Rosberg, 4. Di Resta (brez postanka), 5. Grosjean, 6. Hamilton, 7. Massa, 8. Hülkenberg, 9. Bottas, 10. Perez.

Massa navduševal s prehitevanjem
V drugi polovici dirke je pozornost nase preusmeril predvsem Massa, ki je s fantastičnimi manevri najprej po notranji strani švignil mimo Hamiltona, nato pa je dobil še dvoboj z Di Resto in zapeljal na 5. mesto. Za njega je kmalu zapeljal še Alonso, tako da je Ferrari vozil na 5. in 6. mestu. Vettel je v 38. krogu opravil še drugi postanek, mehaniki so mu gume zamenjali v 2,7 sekunde, takoj za njim je v boks še drugič zapeljal Grosjean, čeprav so številni menili, da bi lahko dirko odpeljal z zgolj enim postankom. Francoz je na stezo tik pred Masso zapeljal s tršo različico gum.

Do konca dirke malo vznemirjenja
Brazilec je kmalu zatem zapeljal v boks in padel na 9. mesto, medtem ko je Alonso dirko nadaljeval na starih gumah in je postanek opravil šele v 45. krogu. Ob prihodu iz boksov mu je pot zaprl Jean-Eric Vergne in ga izrinil s steze, a je Alonso kljub vsemu zapeljal pred Francoza na 7. mesto. Na vrhu do konca dirke ni bilo več sprememb - prvi je ciljno črto prečkal Vettel, moštveni uspeh Red Bulla je z drugim mestom dopolnil Webber, na najnižjo stopničko se je uvrstil Rosberg.

Dirka za VN Abu Dabija, Jas Marina

Končni vrstni red:
 1. S. VETTEL    Red B. 1:38:06,106
 2. M. WEBBER    Red Bull   +30,829
 3. N. ROSBERG   Mercedes    33,650
 4. R. GROSJEAN  Lotus       34,802
 5. F. ALONSO    Ferrari   1:07,181
 6. P. DI RESTA  F. India  1:18,174
 7. L. HAMILTON  Mercedes  1:19,267
 8. F. MASSA     Ferrari   1:22,886
 9. S. PEREZ     McLaren   1:31,198
10. A. SUTIL     F. India  1:33,257
                                   
Odstop: Räikkönen                  
                                  
Skupni vrstni red, dirkači:
 1. S. VETTEL    Red Bull       347
 2. F. ALONSO    Ferrari        217
 3. K. RÄIKKÖNEN Lotus          183
 4. L. HAMILTON  Mercedes       175
 5. M. WEBBER    Red Bull       166
 6. N. ROSBERG   Mercedes       159
 7. R. GROSJEAN  Lotus          114
 8. F. MASSA     Ferrari        106
 9. J. BUTTON    McLaren         60
10. P. DI RESTA  Force India     48
                                   
Konstruktorji:
 1. RED BULL  513 4. LOTUS      297
 2. MERCEDES  334 5. McLAREN     95
 3. FERRARI   323 6. FORCE INDIA 77
                                   

Večino svojega življenja sem dirkal vpričo svojih staršev. Dirkalnik je zdaj nekoliko večji, a zelo sem vesel, da sta si lahko ogledala mojo zmago v živo. Naučila sta me veliko pomembnih stvari, ki jih želim nekoč prenesti na svoje otroke - če jih bom imel.

Sebastian Vettel
Vettel v Abu Dabiju do sedme zaporedne zmage