Lewis Hamilton je z izjemno zanesljivo vožnjo in pravo taktiko prišel do desete zmage v karieri, prve po lanskoletni VN Kitajske. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je z izjemno zanesljivo vožnjo in pravo taktiko prišel do desete zmage v karieri, prve po lanskoletni VN Kitajske. Foto: Reuters
Lewis Hamilton in Kimi Räikkönen
Dirka na Madžarskem je oživela že malce obledelo podobo - McLaren in Ferrari na samem vrhu. Foto: Reuters
Mark Webber
Avstralec Webber je prehitel moštvenega kolega Vettla in se prebil na 2. mesto v skupnem seštevku. Foto: Reuters
Ponazoritev nesreče
Predstavnik izdelovalca čelad Arai je takole ponazoril, kako je odpadla vzmet zadela čelado Felipeja Masse. Foto: Reuters
Hamiltonu prva letošnja zmaga
Huda nesreča Masse na Hungaroringu

Britanec z McLarnom je zmagal pred Kimijem Räikkönenom (Ferrari) in Markom Webbrom (Red Bull). Hamilton je odlično začel, nato pa z izvrstnim manevrom prehitel takrat še drugega Avstralca. Po odstopu Alonsa je Hamilton povedel, v drugi polovici dirke pa je s preudarno, a hitro vožnjo osvojil sploh prve letošnje stopničke.

Žalosten dan klub zmagi
"Mislim, da lahko govorim v imenu vseh. Danes je bil žalosten dan, zaradi tega kar se je dogodilo Felipeju. Pogrešamo ga, želimo mu vse najboljše in čim hitrejše okrevanje," se je ob uvodnem nagovoru Hamilton dotaknil glavnega dogodka na VN Madžarske - hude nesreče Felipeja Masse na sobotnih kvalifikacijah.

Zaradi preslabo pritrjene pnevmatike na bolidu Fernanda Alonsa je vodstvo formule ena kaznovalo moštvo Renaulta s prepovedjo nastopa na VN Evrope v Valencii. Prejšnjo nedeljo je med dirko formule dve zaradi odpadle gume umrl 18-letni Henry Surtees.

Na vrhu po dolgem času McLaren in Ferrari
Drugo mesta je z edinim Ferrarijem na dirki zasedel "ledeni mož", ki je z malce manj opazno vožnjo kot Hamilton potrdil, da je tudi moštvo iz Maranella naredilo kakovostni preskok v razvoju letošnjega dirkalnika. Webber je kljub težavam ob postankih zadržal mesto iz sobotnih kvalifikacij in se po zmagi v Nemčiji drugič zapored uvrstil na zmagovalni oder.

Štart Alonsu, padec Vettla
Fernando Alonso
je na začetku dirke ubranil najboljši štartni položaj, najslabše pa je štartal Sebastian Vettel, ki je padel z drugega na sedmo mesto. Kasneje sta tako Španec kot Nemec zašla v težave in odstopila.

Španca pokopal nevestni mehanik
Alonso je kot prvi zavil bokse po gorivo, a mu je Renaultov mehanik preslabo privil sprednjo desno pnevmatiko. Že v prvem ovinku po povratku na stezo so se začele težave Španca, ki mu je sredi kroga utrgalo gumo. Nekdanji svetovni prvak se je sicer še prebil do boksa in skušal nadaljevati dirko, a so bile poškodbe na podvozju prehude za normalno dirkanje.

Vettelu, ki ni imel najboljšega dne, je sredi dirke ponagajal motor, zaradi česar je moral v 30. krogu dokončno zaviti v bokse. Poleg njiju je odstopil še Adrian Sutil.

Algeursuari kot najmlajši v zgodovino
Jaime Algeursuari
je z 19 leti in 125 dnevi postal najmlajši dirkač v 50-letni zgodovini formule ena. Mladi Špnec se je s Torro Rossom vseskozi vozil v ozadju in je zasedel predzadnje mesto. Prejšnji rekorder je bil Mike Thackell iz Nove Zelandije, ki je bil na VN Kanade leta 1980 star 19 let in 183 dni.

Nenavadna nesreča Masse
Felipe Massa je po operaciji lobanje v stabilnem, a resnem stanju. Brazilca čaka podrobna analiza glave z računalniško tomografijo. 28-letni Brazilec je na sobotnih kvalifikacijah pred VN Madžarske doživel nenavadno nesrečo. Pred njim je vozil njegov rojak Rubens Barrichello, iz njegovega vozila je majhen delec zletel ravno v Massovo čelado.

Hitra operacija rešila življenje
Voznik Ferrarija je bil v smrtni nevarnosti, zato je moral takoj na operacijo lobanje, ki so jo opravili v vojaški bolnišnici v Budimpešti. Po današnji tomografiji bo več jasno o resnosti njegove poškodbe. Njegovo življenje ni več v smrtni nevarnosti, a je na intenzivni negi.

Končni vrstni red (70 krogov):  
1. L. HAMILTON McLaren 1:38:23,876
2. K. RÄIKKÖNEN Ferrari +11,529
3. M. WEBBER Red Bull 16,886
4. N. ROSBERG Williams 26,957
5. H. KOVALAINEN McLaren 34,392
6. T. GLOCK Toyota 35,237
7. J. BUTTON Brawn GP 55,088
8. J. TRULLI Toyota 1:08,172
9. K. NAKADŽIMA Williams
10. R. BARRICHELLO Brawn GP

Odstop: Sutil (15. krog),
Alonso (16.), Vettel (30.)
 
Vozniki:                        
1. J. BUTTON Brawn 70 točk
2. M. WEBBER Red Bull 51,5
3. S. VETTEL Red Bull 47
4. R. BARRICHELLO Brawn 44
5. N. ROSBERG Williams 25,5
6. J. TRULLI Toyota 22,5
7. F. MASSA Ferrari 22
8. L. HAMILTON McLaren 19
9. K. RÄIKKÖNEN Renault 18
10. T. GLOCK Toyota 16


Moštva:

1. BRAWN 114 točk
2. RED BULL 98,5
3. FERRARI 40
4. TOYOTA 38,5
 

Hamiltonu prva letošnja zmaga
Huda nesreča Masse na Hungaroringu