Prvi trije na VN Italije. Foto: EPA
Prvi trije na VN Italije. Foto: EPA
Fernando Alonso
Razigrani Alonso pozdravlja svoje navijače. Foto: Reuters
Perez je dosegel uspeh kariere. Foto: EPA
Hamilton v Monzi do tretje letošnje zmage

Hamilton je tako zadržal prvo mesto iz kvalifikacij, medtem ko je Alonso po sobotnih težavah z dirkalnikom štartal deseti in se do konca dirke precej povzpel proti vrhu. Na drugo mesto se je presenetljivo uvrstil Sergio Perez, ki je bil v kvalifikacijah šele 13. Naslednja dirka bo 23. septembra v Singapurju.

Štart brez presenečenj
Na štartu dirke za VN Italije je najhitreje potegnil prvi McLarnov voznik Britanec Hamilton. Že v 1. krogu je nastala sprememba na drugem mestu - Brazilcu Felipeju Massi je uspelo prehiteti Buttona. Massa je takoj zatem s svojim ferrarijem F2012 poskusil napasti tudi prvouvrščenega Hamiltona, ki pa je napad uspešno odbil. Štart je odlično uspel tudi njegovemu sovozniku Alonsu, ki je v prvem krogu pridobil kar štiri mesta.

V 3. krogu je Vettel, ki je štartal s petega mesta, prehitel rojaka Michaela Schumacherja. V 7. krogu je mimo sedemkratnega svetovnega prvaka švignil še Asturijec s svojim ferrarijem. V 10. krogu smo bili priča prvemu odstopu - zaradi tehničnih težav je svoj Toro Rosso parkiral ob stezi Francoz Jean-Eric Vergne.
Kazen za Vettla
Prva moštva so se odločila za menjavo pnevmatik v 15. krogu. Najprej so to storili pri moštvu Mercedes, do 20. kroga so jim sledili še dirkači ekip McLaren, Ferrari in Red Bull. V 24. krogu se je še na prvem, starem kompletu pnevmatik prebil na prvo mesto Sauberjev voznik Perez. V 28. krogu je Alonso poizkušal prehiteti Vettla, a ga je aktualni prvak na zavoju Curva Grande zaprl, zato je Španec zapeljal na travo. Incident so preučili komisarji in Vettlu naložili kazensko vožnjo skozi bokse. V 30. krogu se je za menjavo pnevmatik odločil tudi Perez in na prvo mesto je znova prišel Hamilton. V 34. krogu je Button parkiral svoj bolid ob progi. Razlog: napaka na dovodu goriva v motor. Vettel je krog pozneje izpeljal kazensko vožnjo skozi bokse.

Izjemen preboj Pereza
13 krogov pred koncem dirke je Alonso na ciljni ravnini prehitel sovoznika Masso in se zavihtel na drugo mesto. Ferrarijevima voznikoma se je takrat zelo približal na današnji dirki izjemni Perez. Mehičan je v 42. krogu prehitel Brazilca, v 46. krogu pa še Španca. Pet krogov pred koncem je moral svoj bolid prisilno parkirati na današnji dirki ne ravno blesteči Vettel, ki mu jo je zagodla elektronika v avtomobilu. 49. krog pa ni bil srečen za njegovega sovoznika Avstralca Marka Webbra, ki je izgubil nadzor nad vozilom in zapeljal na travo, a se znova vrnil na progo. Toda ne za dolgo - v 52., predzadnjem krogu je bil zaradi preveč obrabljenih pnevmatik prisiljen odstopiti.
V ospredju je Hamilton brez težav zadržal vodstvo in tako na zelo suveren način po Montrealu in Budimpešti dosegel tretjo zmago v letošnji sezoni.
Hamilton prvič slavil v Monzi
"To je izvrsten izid zame, za kar gre zahvala izjemnemu delu moje ekipe. Škoda le, da je Jenson (Button) predčasno končal, ker sva bila del dirke na prvem in drugem mestu in tak končni izkupiček bi bil izjemen za celotno ekipo. Sam sem zelo zadovoljen, da sem zmagal na VN Italije, kar mi je uspelo prvič v karieri v formuli ena. Italija je moja priljubljena dirkaška dežela, saj sem bil v njej prvič kot tekmovalec pri rosnih 13 letih," je bil zadovoljen Hamilton, ki pa je čestital tudi Perezu: "Prebil se je iz ozadja z izjemno vožnjo v sam vrh in me začel loviti v finišu."

"Izjemno sem vesel. Dobro sem odpeljal dirko in z zmagovalnimi stopničkami pripravil sebi in svoji ekipi res lepo darilo," je povedal Perez. "Za mano je težka dirka, saj sem začel z desetega startnega izhodišča. Zavedali pa smo se, da imamo verjetno najhitrejši dirkalnik ta konec tedna, kar pa nismo mogli povsem dokazati. Zaradi lovljenja tekmecev je tretje mesto lep uspeh," pa je dodal Alonso.

Končni vrstni red (53 krogov):
1. L. HAMILTON McLaren 1:19:41,221 2. S. PEREZ Sauber +4,356 3. F. ALONSO Ferrari 20,594 4. F. MASSA Ferrari 29,667 5. K. RÄIKKÖNEN Lotus 30,881 6. M. SCHUMACHER Mercedes 31,259 7. N. ROSBERG Mercedes 33,550 8. P. DI RESTA Force India 41,057 9. K. KOBAJAŠI Sauber 43,898 10. B. SENNA Williams 48,144 Odstop: Vergne (10. krog), Button (34. krog), Vettel (48. krog)

Vrstni red v SP-ju (13/20):
Vozniki: 1. F. ALONSO Ferrari 179 2. L. HAMILTON McLaren 142 3. K. RÄIKKÖNEN Lotus 141 4. S. VETTEL Red Bull 140 5. M. WEBBER Red Bull 132 6. J. BUTTON McLaren 101 7. N. ROSBERG Mercedes 83 8. R. GROSJEAN Lotus 76 9. S. PEREZ Sauber 65 10. F. MASSA Ferrari 47 Ekipe: 1. RED BULL 272 2. McLAREN 243 3. FERRARI 226 4. LOTUS 217
Hamilton v Monzi do tretje letošnje zmage