Felipe Massa se je najbolj razveselil uvrstitve na zmagovalni oder. Pred rojaki je sicer v Interlagosu zmagal že dvakrat - v letih 2006 in 2008. Foto: Reuters
Felipe Massa se je najbolj razveselil uvrstitve na zmagovalni oder. Pred rojaki je sicer v Interlagosu zmagal že dvakrat - v letih 2006 in 2008. Foto: Reuters

Zelo sem vesel današnjega razpleta, saj sem storil kopico napak. Najprej me je doletela kazen petih sekund, potem sem pri postanku ustavil še pri napačnem moštvu.

Felipe Massa
Nico Rosberg
Nico Rosberg je z zmago v Sao Paulu nekoliko zarezal v prednost moštvenega kolega Hamiltona, a odločitev o naslovu svetovnega prvaka bo padla na zadnji dirki v Abu Dabiju. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton razloga za preplah nima, saj ima na vrhu v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena še vedno lepo prednost. Foto: Reuters
Jenson Button
Tiha voda bregove dere - tako bi lahko opisali predstavo Jensona Buttona v Interlagosu, ki nase praktično ni opozoril, a je kljub vsemu osvojil odlično četrto mesto. Foto: EPA
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je lani dobil dirko za VN Brazilije, letos se je moral zadovoljiti s petim mestom. Foto: EPA


Nič novega: nova dvojna zmaga Mercedesa, le da je tokrat slavil Nico Rosberg, ki mu je uspelo v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena nekoliko zarezati v prednost moštvenega kolega Lewisa Hamiltona. Nemec je VN Brazilije odpeljal odločno, brez napak, to je bila njegova peta zmaga v sezoni.

Karavano formule ena zdaj čaka krajši oddih, potem pa finale sezone v Jas Marini, kjer se bodo delile dvojne točke. Mogočih razpletov je več, a svetovni prvak je lahko le en. V najboljšem položaju je Hamilton, a tudi Rosberg še ni rekel zadnje besede.
Rosberg bo potreboval veliko pomoči
"To je bil naravnost fantastičen konec tedna, odlično sem se počutil vse te dni," je povedal Nico Rosberg. "Iz dirke v Austinu sem se moral veliko naučiti in mislim, da mi je to uspelo. Dirko sem imel vselej pod nadzorom, Lewisu nikoli nisem pustil, da bi se mi preveč približal. Dobro je dirkal, vselej mi je bil za petami, in ko je zapeljal s steze, sem se lahko nekoliko sprostil," je dodal in pohvalil brazilske navijače, ki so pripravili izjemno vzdušje, podobno tistemu z nogometnih tekem: "Brazilski ljubitelji tega športa so bili ves konec tedna z nami fantastični. To je bil dober dan tudi zanje. Veselimo se velikega finala v Abu Dabiju. Še vedno sem stoodstotno prepričan, da mi lahko uspe, a potreboval bom pomoč Valtterija, Felipeja - in morda tudi Lewisa."
Hamilton se je uštel
Lewis Hamilton je morebitno zmago najverjetneje zapravil v 27. krogu, ko je naredil napako, zletel s proge in izgubil dragocene sekunde, ki mu jih je sicer na koncu uspelo nadomestiti, a je bilo za naskok na enajsto zmago v sezoni že prepozno. "Do tistega trenutka sem bil precej hitrejši. Ker sem mislil, da bom v tistem krogu zavil v boks, sem dirkal zelo agresivno in skoraj popolnoma uničil gume. V naslednjem krogu je to prišlo do izraza," je dejal Britanec, ki ima na vrhu skupnega seštevka pred sklepno dirko sezone v Abu Dabiju še vedno 17 točk prednosti. "Dirka je bila fantastična, nadvse sem užival. Resda sem vmes storil veliko napako, a z izjemo tega je bilo vse v najlepšem redu. Vsi so z odliko opravili svoje delo. Lepo je bilo znova tekmovati z Nicom, prav tako je bilo lepo na zmagovalnem odru videti Felipeja," je še dodal in sklenil: "Za zadnjo dirko v Dubaju je še vse odprto!"
Massa mislil, da je vsega konec
Presrečen je bil tudi Felipe Massa, ki si je krvavo želel uspeha na domači dirki. Brazilec je v Interlagosu slavil v sezonah 2006 in 2008, nazadnje je na oder za zmagovalce stopil v Monzi, kjer je prav tako osvojil 3. mesto. "Zelo sem vesel današnjega razpleta, saj sem storil kopico napak. Najprej me je doletela kazen petih sekund, potem sem pri postanku ustavil še pri napačnem moštvu. Vseeno je treba poudariti, da je bil dirkalnik fantastičen," je poudaril Brazilec, ki je požel bučen aplavz svojih rojakov, ki so po koncu ceremonije glasno skandirali ime legendarnega Ayrtona Senne. "Mislil sem, da bom po kazni izgubil mesto na zmagovalnem odru. Bil sem zelo razočaran in želel sem si dirkati še bolj agresivno, kar pa tu zaradi velike obrabe gum ni priporočljivo. Vseeno mi je uspelo voziti zelo hitro, hkrati pa dobro paziti na svoje gume," je še dejal.
Button mirno do četrtega mesta
Jenson Button, ki se še vedno poteguje za mesto pri McLarnu za naslednjo sezono, še enkrat nase med dirko ni pretirano opozarjal, a je vseeno dosegel zelo lep uspeh - osvojil je četrto mesto. "Mislim, da v tem trenutku svoje delo kar dobro opravljam. Ničesar nimam več dokazati, to počnem že petnajst let," je bil po dirki zadovoljen Britanec. Nadaljeval je: "Vedno dam vse od sebe - večkrat to ni dovolj, a danes je bilo. S četrtim mestom sem zelo zadovoljen. Vedno si želiš boja za zmagovalni oder. Mislili smo, da bomo tokrat lahko konkurirali Williamsu, a se to ni zgodilo. Vseeno sem zelo užival. Lep uspeh je premagati Red Bulla, Ferrarija in WilliamsA." 34-letnik je že dlje časa primoran poslušati vprašanja o svoji prihodnosti, tudi tokrat jim ni ušel. "Nisem še pripravljen prenehati dirkati v formuli ena. Tu sem, da dirkam, da opravim svoje delo kar se da dobro, in to poskušam storiti vsak teden. Enkrat mi ne uspe, velikokrat pa mi. Enostavno moraš voziti kar se da hitro in biti čim boljši. Vse drugo ni v tvojih rokah," je dodal.
Vettlov spomin na leto 2012 še kako svež
Najboljši red bull je bil tokrat Sebastian Vettel, ki dirke sicer ni začel najbolje, a se je vseeno lepo znašel in brazilsko preizkušnjo, ki jo je lani končal z zmago, sklenil na petem mestu. Nemec je priznal, da je v uvodnem krogu izgubil boj s Kevinom Magnussnom in Fernandom Alonsom zaradi tega, ker se je spomnil na trk z Brunom Senno leta 2012, ki ga je v prav v Interlagosu skoraj stal naslova svetovnega prvaka. "Štartal sem dobro, nato pa sem v prvem zavoju ostal popolnoma zaprt. V četrtem zavoju sem nato izgubil boj s Kevinom in Fernandom. Ne vem, morda so spomini na trk izpred dveh let še preveč sveži," je priznal Heppenheimčan in dodal: "Nisem vedel, kako agresiven bo Kevin, zato sem mu pustil nekoliko več prostora. Nato sem izgubil nadzor nad dirkalnikom in zapeljal s proge. Izgubil sem mesti, ker mi ni uspelo razviti hitrosti iz zavoja." Vettel je priznal, da je bil trdno prepričan, da bo hitrejši od mclarnov, a s končnim izidom je zadovoljen. "Upal sem, da se bom uvrstil še kakšno mesto višje, a tudi peto mesto je dober rezultat," je še povedal aktualni svetovni prvak.

Zelo sem vesel današnjega razpleta, saj sem storil kopico napak. Najprej me je doletela kazen petih sekund, potem sem pri postanku ustavil še pri napačnem moštvu.

Felipe Massa
Rosberg povečal pritisk na Hamiltona
Rosberg prvič slavil v Sao Paulu
Massa zapeljal k napačnemu moštvu
Štart dirke F1 za VN Brazilije
Rosbergu kvalifikacije v Sao Paulu
Rosberg na treningu pred Hamiltonom
Predstavitev kroga v Sao Paulu
Rosberg povečal pritisk na Hamiltona
Rosberg prvič slavil v Sao Paulu
Massa zapeljal k napačnemu moštvu
Štart dirke F1 za VN Brazilije
Rosbergu kvalifikacije v Sao Paulu
Rosberg na treningu pred Hamiltonom
Predstavitev kroga v Sao Paulu