Fernando Alonso je dobil dirko v Singapuru, ki se je prva v zgodovini odvijala pod žarometi. Je bila dosežena na pošten način? Foto: Reuters
Fernando Alonso je dobil dirko v Singapuru, ki se je prva v zgodovini odvijala pod žarometi. Je bila dosežena na pošten način? Foto: Reuters
Nelson Piquet mlajši
Nelson Piquet mlajši je bil odpuščen avgusta letos, potem ko na 10 dirkah ni osvojil niti toočke. Piquet je Briatoreja razglasil za "eksekutorja". Foto: EPA

V središču preiskave je drugi voznik Renaulta Nelson Piquet mlajši, ki naj bi se po ukazih ekipe zaletel namenoma in s tem prisilil organizatorje, da so na stezo poslali varnostni avto. Ta je precej pripomogel k Alonsovi zmagi.

Zaslišanje bo 21. septembra v Parizu. Če bodo odločili, da je Renault kriv, mu grozi tudi odvzem naslovov v letih 2005 in 2006.

Šef formule ena Bernie Ecclestone, ki je z vodjem Renaulta Flaviom Briatorejem solastnik nogometnega moštva Queens Park Rangers, je že opozoril, da lahko obtožbe sprožijo odhod tega francoskega moštva iz formule ena.

Renault in Piquet mlajši sta se razšla avgusta letos na ne preveč prijateljski način. Obtožbe proti Renaultu je prejšnji teden prva razkrila brazilska televizija. Alonso je dirko v Singapurju začel s 15. štartnega položaja. Do spornega dogodka je prišlo, ko se je Piquet zaletel in na stezo "priklical" varnostni avtomobil ravno v trenutku, ko je Alonso končal z dotakanjem goriva.

"Vse, kar vem, je, da Flavio vztraja, da ničesar ne ve," je povedal Ecclestone in dodal, da je Italijan nad obtožbami pošteno razburjen. "Težko bo kaj dokazati. Če se bo na posnetku iz boksov slišalo 'Nelson, najbolje, da se zaletiš zdaj', je Renault v težavah. Vse bo odvisno od preiskave. Upam, da Piquet ni prišel na dan z vsemi temi obtožbami le iz maščevanja, potem ko je bil odpuščen," je še povedal Ecclestone.