Lewis Hamilton je slast zmage okusil prvič po zamenjavi moštva. To je bila tretja zmaga za Mercedes v letošnji sezoni. Predtem je za veliko slavje v Monte Carlu in Silverstonu poskrbel Nico Rosberg. Foto: EPA
Lewis Hamilton je slast zmage okusil prvič po zamenjavi moštva. To je bila tretja zmaga za Mercedes v letošnji sezoni. Predtem je za veliko slavje v Monte Carlu in Silverstonu poskrbel Nico Rosberg. Foto: EPA

To je najbrž ena najpomembnejših zmag v moji kerieri, potem ko sem zamenjal moštvo. Ne bi mogel biti srečnejši. Upam, da bomo takšne uspehe nizali tudi v prihodnje. Še naprej moramo trdo garati, a če nam je tu uspelo nekoliko omiliti obrabo gum, nam to lahko uspe kjer koli!

Lewis Hamilton
Štart VN Madžarske
Dirko je odlično začel Lewis Hamilton, nekoliko slabše se je odrezal Sebastian Vettel, ki pa je po notranji strani le uspel zatreti napad Romaina Grosjeana. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel si je za nadaljevanje sezone v Belgiji nabral 38 točk prednosti pred Kimijem Räikkönenom in točko več pred Fernandom Alonsom. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen se je še petič v karieri na Madžarskem uvrstil tik pod vrhom. Prav toliko drugih mest je dosegel tudi v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Krstna zmaga Hamiltona pri Mercedesu

Lewis Hamilton je po letih 2007, 2009 in 2012 še četrtič v karieri zmagal na dirki za VN Madžarske. Na oder za zmagovalce sta se uvrstila še Kimi Räikkönen in Sebastian Vettel.

Britanec je s končnim slavjem izenačil rekord legendarnega Michaela Schumacherja po številu zmag v Budimpešti, ki jih je dosegel v letih 1994, 1998, 2001 in 2004. Britanec je vozil brezhibno in z moštvom Mercedes, ki se mu je pridružil pred začetkom letošnje sezone, vknjižil prvo zmago.
Načrti pa so se izjalovili Fernandu Alonsu, ki je upal, da bo še pred poletnim odmorom zmanjšal zaostanek v skupnem seštevku za vodilnim Vettlom. Na koncu je bil peti in je v neposrednem dvoboju z Nemcem izgubil še dodatnih 5 točk. Za njim zdaj zaostaja že za 39 točk.

Vettel odbil Grosjeanov napad
Dirko je Hamilton začel odlično, zlahka je zadržal vodstvo, nekoliko slabše se je odrezal Vettel, ki pa je kljub vsemu odbil napad Romaina Grosjeana. Dobro se je znašel tudi Alonso, ki je hitro zapeljal na 4. mesto. Že v petem zavoju je prišlo do prvega trka na dirki - rahlo sta trčila Nico Rosberg in Felipe Massa, zaradi česar je Nemec izgubil desni del prednjega krilca in zapeljal s steze. Veliki zmagovalec letošnje dirke za VN Monaka je krepko nazadoval, po 1. krogu je bil šele 12.

Po devetih krogih so se začeli prvi postanki na dirki. Najprej je v boks zavil Hamilton, sledili so mu Rosberg, Alonso in Vettel, ki je ob vrnitvi na stezo obtičal za Jensonom Buttonom. V 14. krogu sta zaporedna postanka opravila tudi oba lotusa. Vrstni red: Webber, Hamilton, Button, Vettel in Grosjean.
V 24. krogu prvi vrhunci
Zelo razburljiv je bil 24. krog, v katerem je vodilni Mark Webber prvič zapeljal v boks in vodstvo prepustil Hamiltonu. To je bil tudi krog, ko je Vettel le uspel švigniti mimo Buttona, ki je nato hip zatem trčil z Grosjeanom in nekoliko poškodoval prednje krilce svojega dirkalnika McLaren MP4-28, zaradi česar je bil prisiljen opraviti prvi postanek. V 26. krogu je še drugič v boks zavil Grosjean, šest krogov pozneje je to storil tudi Hamilton, ki je na stezo zapeljal za četrtouvrščenim Webbrom. Po točno polovici dirke sta drugi postanek opravila še Vettel in Alonso, ki je znova obtičal za Buttonom (en postanek), mimo katerega je odpeljal v 37. krogu.
Krog pozneje je moral Grosjean opraviti kazensko vožnjo skozi bokse. Tako so odločili komisarji Mednarodne avtomobilistične zveze, potem ko je Francoz pri prehitevanju Masse zapeljal po izletni coni in na ta način ugnal Brazilca.
Kimi v Budimpešti še petič tik pod vrhom
V 43. krogu so se z Räikkönenom (drugi postanek) začeli zadnji načrtovani postanki, osem krogov pozneje je še zadnjič v boks zapeljal Hamilton, ki je kmalu po vrnitvi na stezo šolsko prehitel Webbra. Ob Vettlovem zadnjem postanku je znova povedel in zmago mirno pripeljal do konca. V končnici dirke je bilo zanimivo predvsem v boju za drugo mesto. Räikkönen je imel s starejšimi gumami 15 krogov pred koncem tri sekunde naskoka pred Nemcem, ki ga je vendarle uspel zadržati za seboj in ohraniti mesto tik pod vrhom, kar je že njegov peti tovrstni dosežek v Budimpešti in v letošnji sezoni!

VN Madžarske, Budimpešta

Končni vrstni red:
 1. L. HAMILTON  Merc. 1:42:29,445
 2. K. RÄIKKÖNEN Lotus     +10,938
 3. S. VETTEL    Red Bull   12,459
 4. M. WEBBER    Red Bull   18,044
 5. F. ALONSO    Ferrari    31,411
 6. R. GROSJEAN  Lotus     *32,295
 7. J. BUTTON    McLaren    53,819
 8. F. MASSA     Ferrari    56,447
 9. S. PEREZ     McLaren    1 krog
10. P. MALDONADO Williams   1 krog
                                  
Odstopi: Sutil, Gutierrez, Bottas 
                                  
* - Grosjean je bil po dirki kaz- 
novan z 20 sekundami pribitka za- 
radi trka z Buttonom, a je vseeno 
ohranil 6. mesto.                 
                                  
Skupni vrstni red, dirkači:
 1. S. VETTEL    Red Bull      172
 2. K. RÄIKKÖNEN Lotus         134
 3. F. ALONSO    Ferrari       133
 4. L. HAMILTON  Mercedes      124
 5. M. WEBBER    Red Bull      105
 6. N. ROSBERG   Mercedes       84
 7. F. MASSA     Ferrari        61
 8. R. GROSJEAN  Lotus          49
 9. J. BUTTON    McLaren        39
10. P. DI RESTA  Force India    36
                                  
Konstruktorji:
 1. RED BULL  277  4. LOTUS    183
 2. MERCEDES  208  5. F. INDIA  59
 3. FERRARI   194  6. McLAREN   57
                                 

To je najbrž ena najpomembnejših zmag v moji kerieri, potem ko sem zamenjal moštvo. Ne bi mogel biti srečnejši. Upam, da bomo takšne uspehe nizali tudi v prihodnje. Še naprej moramo trdo garati, a če nam je tu uspelo nekoliko omiliti obrabo gum, nam to lahko uspe kjer koli!

Lewis Hamilton
Krstna zmaga Hamiltona pri Mercedesu