Neizmerna sreča Daniela Ricciarda ob krstni zmagi v kraljici motošporta. Foto: Reuters
Neizmerna sreča Daniela Ricciarda ob krstni zmagi v kraljici motošporta. Foto: Reuters

Še vedno sem v šoku. Hvala vsem, to je noro! Vidim veliko avstralskih zastav, kar je zelo lepo.

Daniel Ricciardo
Štart dirke v Montrealu
Lewis Hamilton (levo) je takole po štartu švignil mimo Nica Rosberga, a je vodstvo izgubil že po naslednjem zavoju. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton je moral zaradi težav z zavornim sistemom dirko predčasno končati v 48. krogu. Foto: Reuters
Sergio Perez
Na dirki je prijetno presenetil Sergio Perez, ki je po zaslugi taktike enega postanka nekaj časa celo vodil, a je na koncu po trku s Felipejem Masso kanadsko preizkušnjo končal na 11. mestu. Foto: Reuters
Felipe Massa
Felipe Massa je v zaključku dirke uspel ujeti ubežno četverico, dirko pa je končal v zaščitni ogradi. Foto: Reuters
VN Kanade
Zmagovalni oder na letošnji VN Kanade. Foto: Reuters
Ricciardo zmagovalec Montreala

Mercedes, ki je do nedelje dobil prav vse dirke v letošnji sezoni, tokrat ni bil tako suveren. Imel je velike težave z motorjem, na koncu so mu zagodle še zavore, zaradi okvare katerih je v 48. krogu dirko sklenil Hamilton. Rosberg je nekako za seboj še uspel zadrževati vse hitrejšega in nestrpnega Ricciarda, ki je nato krog pred koncem le švignil mimo in dosegel svojo prvo zmago v karieri. Na zmagovalni oder se je uvrstil še njegov moštveni kolega Sebastian Vettel.

Newey ostaja pri Red Bullu
Iz moštva Red Bull so v nedeljo sporočili, da so sklenili novo večletno pogodbo s tehničnim vodjo in strokovnjakom za aerodinamiko Adrianom Neweyjem. Britanec z novim dogovorom ne bo deloval zgolj v formuli ena. "Adrian bo tesno sodeloval pri različnih tehnoloških projektih Red Bulla, prav tako bo svetoval in pomagal pri razvoju našega moštva in dirkalnikov v naslednjih sezonah," je avstrijsko moštvo milijarderja Dietricha Mateschitza zapisalo v uradni izjavi. O prihodnosti Neweyja se je v zadnjem času prelilo veliko črnila, kot novi delodajalec se je najpogosteje omenjal Ferrari.

V skupnem seštevku za svetovno prvenstvo je Rosbergova (140 točk) prednost pred Hamiltonom (118) narasla na 22 točk, tretji je Ricciardo, ki jih je zbral 79, deset manj jih ima na četrtem mestu Fernando Alonso.

Varnostni avtomobil že za uvod
Dirko je izvrstno začel Lewis Hamilton, ki je hitro švignil mimo moštvenega kolega Nica Rosberga, ki pa je ostal v dirkaški liniji in je ob prvem zavoju Britancu zaprl pot, tako da je ta za trenutek zapeljal s steze in drugo mesto odstopil Sebastianu Vettlu. Dirkači še niso odpeljali prvega kroga, ko je na stezo zaradi trka maruss zapeljal varnostni avtomobil. Jules Bianchi, ki je v Monte Carlu osvojil prvi točki v karieri, je končal v zidu, njegov moštveni kolega Max Chilton je prav tako odstopil. To je bil šele njegov prvi odstop v formuli ena. Organizatorji so potrebovali kar šest krogov, da so s steze odstranili trde karbonske delce Bianchijeve marussie.

Rosberg vodilni po prvih postankih
Kmalu po letečem štartu je Hamilton znova zavzel drugo mesto, potem ko je v ravnini pred zadnjo šikano po zaslugi gibljivega zadnjega krilca zlahka prehitel Vettla in začel lov na Rosberga, ki je imel dobri dve sekundi prednosti in je po prvih postankih obeh mercedesov v 19. in 20. krogu, kljub velikim težavam s svežimi, neogretimi gumami, zaradi katerih je skoraj treščil v zaščitno ogrado, ohranil vodilni položaj. Med prvimi postanki je največ izgubil Felipe Massa, ki je zaradi napake svoje ekipe - ob prihodu v boks zanj niso imeli pripravljene sprednje leve gume - po lestvici zdrsnil za nekaj mest.

Vettel se je otepal Bottasa
Svetovni prvak Vettel po uvodnih krogih, ko je ob Hamiltonovi napaki zasedel drugo mesto, v nadaljevanju ni imel več pretirane sreče. Izgubil je boj s Sergiem Perezom - prvi postanek je opravil šele v 34. krogu - in Nicom Hülkenbergom ter zasedel zanj zelo skromno 5. mesto. Hülkenberga je sicer napadel v zavoju L'Epingle, a je prepozno zavrl in zletel s steze, zaradi česar je njegov rojak brez težav zadržal prednost. Heppenheimčana je po slabi polovici dirke začel iz ozadja napadati Valtteri Bottas, po drugih postankih je pred njim zapeljal še moštveni kolega Daniel Ricciardo in ga pahnil na deveto mesto.

Po polovici dirke, torej 35 krogih, je imel Rosberg 1,3 sekunde prednosti pred Hamiltonom, tretjeuvrščeni Sergio Perez je zaostajal za 28 sekund. Svetovni podprvak Fernando Alonso, ki je v 27. krogu izgubil boj z lanskim moštvenim kolegom Felipejem Masso, je zaostajal že za 38 sekund.

Hamiltonu odpovedale zavore
Ob začetku druge polovice dirke sta se oba mercedesa znašla v težavah. Njun motor je izgubil skoraj polovico moči iz električnega sklopa, tako da sta na krog v primerjavi z drugimi krepko izgubljala čas. Po radijski zvezi so Rosbergu, ki je v 45. krogu opravil drugi postanek, sporočili, da mora precej pospešiti, sicer mercedesa ne bi osvojila dvojne zmage. Krog pozneje je v boks zapeljal še Hamilton, ki se je na stezo vrnil pred Nemca, a so mu nato hip zatem odpovedale zavore, zaradi česar je v 48. krogu končal svoj nastop v Montrealu - prizorišču njegove prve zmage leta 2007. Težave z zavorami je imel tudi Rosberg, ki je moral po moštvenem ukazu nanje še posebej paziti. Medtem so sina slovitega Kekeja Rosberga, ki je počasnejše dirkanje v ravnini popravil z vožnjo v zavojih, že ujeli Perez, Ricciardo in Vettel, najhitrejši na progi pa je bil Alonso.

Ricciardo v zadnjem trenutku do zmage
Zaključek dirke je začinil Massa, ki je v 57. krogu izkoristil spodrsljaj Bottasa, nato pa je v štartno-ciljni ravnini prehitel še Hülkenberga ter zasedel 5. mesto. Brazilec je začel lov na ubežno četverico, ujel jo je deset krogov pred koncem. Kljub manj obrabljenim gumam mu večji podvig ni uspel, Rosberg je kljub precej zdelanemu mercedesu uspel zadržati vodstvo, drugo mesto je osvojil Ricciardo, ki je v 66. krogu s spretnim manevrom švignil mimo Pereza, krog pred koncem pa je prehitel še Rosberga in dosegel prvo zmago v karieri! V zadnjem krogu sta trčila Massa in Perez, ki sta na koncu osvojila 11. oziroma 12. mesto.

Dirka za VN Kanade, Montreal

Končni vrstni red (70/70):
 1. D. RICCIARDO Red B. 1:39:12,830
 2. N. ROSBERG   Mercedes    +4,236
 3. S. VETTEL    Red Bull     5,247
 4. J. BUTTON    McLaren     11,755
 5. N. HÜLKEN.   Force In    12,843
 6. F. ALONSO    Ferrari     14,869
 7. V. BOTTAS    Williams    23,578
 8. J.-E. VERGNE Toro Ros    28,026
 9. K. MAGNUSSEN McLaren     29,254
10. K. RÄIKKÖNEN Ferrari     53,678
                                   
Odstop: Bianchi, Chilton, Ericsson,
        Maldonado, Kobajaši, Hamil-
        ton, Kvjat, Grosjean, Guti-
        errez                      
                                   
Skupni vrstni red, dirkači:
 1. N. ROSBERG   Mercedes       140
 2. L. HAMILTON  Mercedes       118
 3. D. RICCIARDO Red Bull        79
 4. F. ALONSO    Ferrari         69
 5. S. VETTEL    Red Bull        60
 6. N. HÜLKEN.   Force India     59
 7. V. BOTTAS    Williams        42
 8. J. BUTTON    McLaren         37
 9. K. MAGNUSSEN McLaren         21
10. S. PEREZ     Force India     20
                                   
Konstruktorji:
 1. MERCEDES   284 4. F. INDIA   79
 2. RED BULL   195 5. WILLIAMS   60
 3. FERRARI     86 6. McLAREN    58
                                   

Še vedno sem v šoku. Hvala vsem, to je noro! Vidim veliko avstralskih zastav, kar je zelo lepo.

Daniel Ricciardo
Ricciardo zmagovalec Montreala