Kdaj bo Anže Kopitar naslednjič lahko zaigral za Slovenijo? Mogoče že na majskem SP-ju v Stockholmu, a le, če bi se prvakom Kraljem skrajšana sezona povsem ponesrečila in se sploh ne bi uvrstili v končnico. Foto: BoBo
Kdaj bo Anže Kopitar naslednjič lahko zaigral za Slovenijo? Mogoče že na majskem SP-ju v Stockholmu, a le, če bi se prvakom Kraljem skrajšana sezona povsem ponesrečila in se sploh ne bi uvrstili v končnico. Foto: BoBo
Jan Muršak pred avstrijskimi vrati
Jan Muršak je z dominantnimi predstavami v "domači" Ligi Ebel v dresu Olimpije dokazal, da je brez dvoma drugi najboljši slovenski hokejist tega trenutka. Foto: BoBo
Sidney Crosby po zmagovitem goli za zlato v podaljšku Vancouvra 2010
V okvirnem dogovoru sindikata in vodstva lige NHL ni bilo nič odločenega glede sodelovanja najboljših hokejistov na olimpijskih igrah v Sočiju, a po zagotovilih obeh strani sodelovanje NHL-a na prvih ruskih zimskih igrah ni vprašljivo. Foto: Reuters
Kopitar in Muršak se vračata v NHL

Vseeno pa slovenska hokejska reprezentanca zaradi dogovora v Ligi NHL ne bo imela nič težjega ali lažjega dela. Res je, da "risom" ne bo mogel pomagati daleč najboljši hokejist, ki ga premore četverica držav, a v boju za eno zlata vredno olimpijsko vstopnico bodo oslabljeni prav vsi.

Danci izgubili toliko kot Slovani skupaj
S tem, ko so v Severni Ameriki po štirih mesecih "odklenili" najboljšo hokejsko ligo na svetu, je Danska v hipu ostala kar brez šestih igralcev, medtem ko so Belorusija, Slovenija in Ukrajina izgubile po dva NHL-ovca.
Branilec Philip Larsen (Dallas) in peterica napadalcev Lars Eller (Montreal), Frans Nielsen (NY Islanders), Peter Regin (Ottawa), Mikkel Boedker (Phoenix) in Jannik Hansen (Vancouver) bi dali Dancem status nespornega favorita za preboj v Soči.

Starejši Kosticin vseeno na voljo
Tako pa so se Dancem ob bok postavili Belorusi. Pri slednjih se čez lužo selita le napadalca Mihail Grabovski (Toronto) in Sergej Kosticin (Nashville), medtem ko Andrej Kosticin (Traktor) ostaja v KHL-u, kjer sicer igrajo vsi preostali beloruski reprezentanti.
Veliko je izgubila Ukrajina, ki bi ji prekaljena Aleksej Ponikarovski (Winnipeg) in Ruslan Fedotenko (Philadelphia) dala več možnosti vsaj za mešanje štren trojici bolje rangiranih reprezentanc. Tako pa sta "Poni" in "Tank" vsaj zrežirala preboj iz predkvalifikacij.

Selektorji niso smeli računati na NHL-ovce

Slovenski selektor Matjaž Kopitar se z "lockoutom" ni pretirano obremenjeval: "To ni v naših rokah." Pri sebi na oba slovenska NHL-ovca realno ni mogel računati, čeprav ga je na koncu le še en teden ločil od nepričakovanega darila. Seveda je bilo podobno izhodišče tudi v drugih reprezentancah.

Danski selektor Per Bäckman je bil celo prepričan, da bo brez najboljših ostal prav v zadnjem trenutku. "Vedno sem predvideval, da se bo NHL začel v februarju," je za sporten.dk razkril 62-letni Šved, ki zadnjih pet let vodi "danske leve", ki jih je obdržal med svetovno elito.

Ostaja vprašanje "kaj pa, če bi ..."
Slovenija se torej s 3. štartnega mesta podaja v Vojens, kjer bo čez mesec dni jasno, ali so "risi" dovolj dobri za Soči 2014. Sklenemo lahko, da je nebodigatreba "lockout" predvsem vlil lažne upa hokejskim navijačem, ki bi dobili res kakovosten predolimpijski turnir, po katerem ne bi bilo spraševanja: "Kaj pa, če bi igral ..."

Olimpijske kvalifikacije, skupina F (Vojens, Danska)

Četrtek, 7. februarja ob 16.00:
BELORUSIJA - SLOVENIJA

Ob 20.00:
DANSKA - UKRAJINA

Sobota, 9. februarja ob 16.00:
BELORUSIJA - UKRAJINA

Ob 20.00:
SLOVENIJA - DANSKA

Nedelja, 10. februarja ob 14.00:
UKRAJINA - SLOVENIJA

Ob 18.00:
DANSKA - BELORUSIJA

Kako so med zaklenjeno ligo NHL, igrali hokejisti, ki ne bodo na voljo za olimpijske kvalifikacije

Ime, priimekKlub v NHL
Klub med "lockoutom"
Gol+podaja/tekem kazen. minute +/-
Točke na tekmo (PPG)

SLOVENIJA (2)

Anže Kopitar
Los Angeles Kings
Mora (ŠVE II)
10 + 24 / 31
14 PIM, -2
1,10 PPG
Jan MuršakDetroit Red Wings
Olimpija Ljubljana (EBEL)19 + 28 / 30
9 PIM, +24
1,56 PPG

DANSKA (6)

Mikkel Boedker
Phoenix Coyotes
Lukko Rauma (FIN)21 + 12 / 29
10 PIM, +16
1,14 PPG
Lars EllerMontreal CanadiensJYP (FIN)5 + 10 / 15
18 PIM, +2
1,00 PPG
Jannik HansenVancouver CanucksTappara (FIN)7 + 10 / 20
43 PIM, +2
0,85 PPG
Philip LarsenDallas StarsLukko Rauma (FIN)5 + 10 / 27
24 PIM, +11
0,55 PPG
Frans NielsenNY IslandersLukko Rauma (FIN)4 + 20 / 27
10 PIM, +9
0,88 PPG
Peter ReginOttawa SenatorsLangenthal (ŠVI II)
* poškodba *
2 + 3 / 4
2 PIM, 0
1,25 PPG

BELORUSIJA (2)

Mihail GrabovskiToronto Maple Leafs
CSKA Moskva (KHL)
12 + 12 / 29
10 PIM, +8
0,83 PPG

Sergej Kosticin

Nashville Predators
Avangard Omsk (KHL)
9 + 20 / 27
42 PIM, +18

1,07 PPG


UKRAJINA (2)

Ruslan Fedotenko
Philadelphia Flyers
Donbass Doneck (KHL)
8 + 10 / 33
22 PIM, -2

0,55 PPG

Aleksej PonikarovskiWinnipeg Jets
Donbass Doneck (KHL)5 + 13 / 32
16 PIM, -7
0,56 PPG


Kopitar in Muršak se vračata v NHL