46-letni Matjaž Kopitar je odločen, da ne glede na razpoložljivost sina Anžeta in Jana Murška, še naprej v ospredje postavlja osrednji cilj sezone - uvrstitev v Soči 2014, kar bi bil vrhunec hokeja v samostojni Sloveniji. Foto: Simon Maljevac
46-letni Matjaž Kopitar je odločen, da ne glede na razpoložljivost sina Anžeta in Jana Murška, še naprej v ospredje postavlja osrednji cilj sezone - uvrstitev v Soči 2014, kar bi bil vrhunec hokeja v samostojni Sloveniji. Foto: Simon Maljevac
"Risi" po tretji zmagi na novembrskem turnirju EIHC
Na ljubljanskem turnirju Evropskega izziva so "risi" premagali skoraj popolno Francijo (9. z zadnjega SP-ja in reprezentanco, ki že 6 let vztraja v elitni diviziji), večenga rivala Avstrijo, pri kateri so od najboljših manjkali predvsem trije NHL-ovci, in Italijo, ki po izpadu iz elite gradi prenavlja izbrano vrsto. Foto: BoBo
Belorusi
Od 7. do 10. februarja bo pozornost slovenske športne javnosti usmerjen v majhno dansko mesto Vojens, kjer se bodo za eno prosto olimpijsko mesto merili Danci, Belorusi, Slovenci in Ukrajina. Foto: EPA
Jan Muršak pred avstrijskimi vrati
V minulem tednu so se v New Yorku začela resna pogajanja med lastniki in vodstvom lige NHL na eni strani in igralskim sindikatom na drugi strani, a pravega napredka navkljub večurnim seansom ni videti. Vse do morebitnega dogovora tako A. Kopitar in Muršak ostajata v Evropi in s tem na voljo "risom". Foto: BoBo
Slovenski navijači v HaliTivoli
Prvi dve tekmi Slovenije v Tivoliji nista bili razprodani, ob tem pa je bilo vzdušje še gledališko. Oceno turnirja je popravila zadnja tekma s severnimi sosedi, ko je bila Ledena dvorana napolnjena do vrha, zadnjih 5 minut tekme pa se je spremljalo na nogah. Foto: BoBo
Pod naleti risov klonili tudi Avstrijci

Ena najboljši zasedb v zgodovini slovenske hokejske reprezentance je v Tivoliju pokazala, kako se bi dalo prebiti v Soči 2014. A nad ambicioznim ciljem veje veliko vprašanje: ali bosta prva slovenska NHL-ovca na voljo za februarske olimpijske kvalifikacije? Anže Kopitar in Jan Muršak sta na domačem ledu pokazala, da predstavljata izredno dodano vrednost, brez katere bo "risom" na Danskem in kasneje na majskem SP-ju elitne divizije na Švedskem veliko težje. A kot pravi selektor Matjaž Kopitar: "To ni v naših rokah."

V ponedeljek vabljeni k branju pogovora z Žigo Jegličem, Anže Kopitar in Jan Muršak pa bosta analizirala stanje lockouta.

Kakšna je vaša ocena novembrskega turnirja po treh zmagah doma?
Glede tega novembrskega turnirja se je vse na glavo postavilo. Ker smo bili doma, je bilo imeti res močno moštvo. Osebno mi je bila najbolj všeč tekma s Francijo, ki je bila tudi taktično zelo zahtevna z zelo kakovostnim nasprotnikom. Ostali dve tekmi: prva na turnirju je vedno težka, z Avstrijo pa se vedno poudarja to rivalstvo. Zmaga na turnirju je pomembna, a bolj pomembno je, da dobiš odgovore na vprašanja, na stvari, ki se jih zastaviš pred turnirjem. Mislim, da sem dobil odgovore na vse.

Kako na priprave vpliva dejstvo, da ne veste kakšna zasedba bo na voljo za olimpijske kvalifikacije in svetovno prvenstvo?
V hokeju je vedno tako. Ali se bo Liga NHL začela ali ne, je izven naših moči. POtem se kakšen igralec več poškoduje. V hokeju je tako, da moraš imeti koncept, katerega morajo fantje osvojiti, pri katerih je kvaliteta seveda izredno pomembna. a prav vsi morajo vedeti kako se igra, kaj v določenih situacijah. Če pa imaš vse najboljše na voljo, je potem je vse lažje.

Kaj vam je bilo najmanj in najbolj všeč pri slovenski igri na turnirju?
Sem že v petek izpostavil: tisti padec v 2. tretjini proti Francozom, ki je bila naša najslabša tretjina na turnirju. Najbolj pa odgovor na to v 3. tretjini, ko je moštvo pokazalo karakter, da znajo priiti nazaj iz položaja, ko Imaš priložnosti, oni pa dajo gol.

Na Danskem bomo čez tri mesece igrali proti na papirju močnejšim nasprotnikom: Danski in Belorusiji. Ali je Soči 2014 realno dosegljiv?
Kaj je (ne)realno naj presojajo drugi. Želja naša je, da bomo naredili vse, da se prvič uvrstimo na olimpijske igre. Če v športu nisi optimističen in nimaš visokih ciljev, potem ni smisla. V tej garderobi so fantje, ki imajo visoke cilje in ravno zato, ker so jih imeli, igrajo v takšnih klubih kot igrajo. Ne samo NHL-ovca, tudi drugi po Evropi. To je znak za vse nas v reprezentanci, da jim omogočimo najboljše, da dosežejo Soči.

Nad vami visi vprašanje "lockouta" v Ligi NHL. V Sloveniji si navijači želijo, da odpade celotna sezono, kaj pa vi?
To ni v naših rokah. Ni važno, kako se to razplete, mi moramo odigrati najboljše kar zmoremo. Danska dobi bistveno več NHL igralcev, kar 6. Belorusija z bratoma Kosticin in Grabovskim je to povsem druga reprezentanca. Kaj je zdaj boljše? Kakor bo, tako bo, a skušali bomo uresničiti svoje sanje.

Proti Avstriji je "power play" dosegel prve štiri gole. Kakšen je bil recept?
Tako je, če daš skupaj igrati takšne igralce kot so Anže (Kopitar), Jan (Muršak) in Aleš (Kranjc), pa tudi Klemen (Pretnar). "Puck" lepo steče, podaje so natančne in je velika verjetnost, da kaj zadaneš. Tudi Gašper (Kopitar) je pred golom opravil svoje. Prvi napad pa je itak uigran, tako da pri njih ne boš odkril tople vode.

Zakaj pride do skrajševanja klopi proti koncu tekem?
Veliko smo igrali z vsemi štirimi peterkami, kar me veseli in se je tudi poznalo v svežini fantov v igri in po tekmah. Ko pa ob koncu pride do tesnejše ali negotovo situacije pa si želiš, da bi imel najboljše igralce čim več na ledu. Zato sem skrajšal klop, ne ker bi spodnji napadi slabo igrali, ampak, ker želiš, da so top napadi vedno v igri.

Ali je bilo čutiti razliko v garderobi z Anžetom in Janom ter brez njiju?
Ta garderoba je prava z njima ali pa brez njiju. Vem, da je kliše, samo to so res "fejst" fantje. Tudi tisti, ki manjkajo, res so klapa.

Na koncu sta oba NHL-ovca skupaj tudi zaigrala v napadu?
Anže in Jan sta na koncu več skupaj zaigrala zaradi nastalega položaja. Moja želja je bila, da bi Erik Pance in Gašper čim več igrala z Anžetom, da se kaj naučita. Res je, da zdaj Gašper igra z njim v klubu. Erika imam jaz za velik potencial. Trenutno še ne kaže tega, kar bi jaz rad videl, je pa tega zagotovo sposoben.

Kaj se bo dogajalo v tem mesecu, ko vas decembra čaka turnir v Franciji, a pri tem ne morete računati na igralce iz Ebla, nemškega Dela, švedsje Allsvenskan ...
Treba nekako pripraviti in izbrati ekipo za ta turnir. Zagotovo bom moral vpoklicati fante iz INL lige. Moje mnenje je, da je boljše kot odpovedati, oditi v Franciji z mlajšimi igralci. V INL-ju igrajo Dolinšek, ki je že bil reprezentant, Magovac, Kuralt, pa še kdo se bo našel. Če so že hendikipirani, da ne morejo igrati v boljših ligah, jim vsaj ponudiš priložnost na treh tekmah, kjer lahko igrajo hokej na najvišjem nivoju.

Katera je največja rezerva slovenske hokejske reprezentance?
Konstantnost. Moramo odpraviti nihanja in spraviti igro v ravnovesja. To se je najbolj videlo proti kvalitetnim Francozom. MOramo dobro začeti, stopnjevati igro in jo s pritiskom tudi zaključiti.

Pod naleti risov klonili tudi Avstrijci