Tri mesece po spektaklu na prostem na Dodgers Stadiumu bodo Kralji in Racmani spisali novo poglavje v medsebojnem rivalstvu - prvič se bodo pomerili v končnici, in to za naslov Pacifiške divizije. Foto: Reuters
Tri mesece po spektaklu na prostem na Dodgers Stadiumu bodo Kralji in Racmani spisali novo poglavje v medsebojnem rivalstvu - prvič se bodo pomerili v končnici, in to za naslov Pacifiške divizije. Foto: Reuters
Tuukka Rask
Bostonov vratar Tuukka Rask je pokazal v 1. krogu najboljšo individualno predstavo: na petih tekmah je ubranil 96,1 odstotka strelov in skupno prejel le šest golov. Foto: Reuters
PK Subban (Montreal Canadiens)
Boston in Montreal sta igrala največ medsebojnih serij izmed vseh klubov v NHL-u. Canadiensi so dobili 24 od 33 serij, a zato so Bruinsi dobili 7 od zadnjih 11 srečanj v končnici, nazadnje leta 2011 po sedmih tekmah, ko so na koncu tudi postali prvaki. Foto: Reuters

-29 tekem s preobrati

-25-krat odločal en gol

-14 odločitev v podaljšku

- 10 preobratov po zaostanku za več kot en gol

-7 izenačenj v zadnjih 2:30 igre
Sidney Crosby
Sidney Crosby še vedno čaka na prvi gol končnice. Mogoče bo kapetanu Pittsburgha pomagala nominacija za najkoristnejšega igralca sezone. Ob kanadskem zlatem dečku sta za lovoriko Hart nominirana še Ryan Getzlaf (Anaheim) in Claude Giroux (Philadelphia). Foto: Reuters
Patrick Kane (Chicago Blackhawsk)
Chicago vztraja pri kandidaturi, da kot prvi po Detroitu 1998 ubrani Stanleyjev pokal, kar bi bilo za Blackhawkse tretji naslov v zadnjih petih letih. Foto: Reuters
Minnesota Wild
Kar tri zahodna moštva - Chicago, Minnesota in Los Angeles - so napredovala, potem ko so izgubila uvodni tekmi 1. kroga v gosteh. Foto: Reuters

Po statističnih gurujih Severne Amerike Elias Sports: Anže Kopitar je prvi igralec, ki je dosegel točko na vseh sedmih tekmah "playoff" serije po Pavlu Dacjuku leta 2011.

Anaheim Ducks
Anaheim je v rednem delu sezone dobil štiri zaporedne dvoboje z Los Angelesom, ki je na začetku sezone slavil po "loteriji". A pomemben podatek: na treh tekmah je Ryan Getzlaf ostal brez točke, ker ga je pokrival Anže Kopitar. Foto: Reuters

Še dobro se nismo mogli oddahniti in spočiti po dramatični noči s srede na četrtek, ki je prinesla kar tri sedme tekme in mojstrovino Anžeta Kopitarja za epski preobrat ter napredovanje Kraljev, je že tu nocoj prva tekma 2. kroga boja za Stanleyjev pokal Boston - Montreal.

Prenovljeni sistem končnice že prinaša sadove: štirje finali divizij zelo ali malenkost manj zagrizenih tekmecev. Skratka: za hokejski spektakel bo poskrbljeno, pri čemer bo vodilno vlogo zagotovo igral tudi AK11 iz Hrušice, najučinkovitejši igralec 1. kroga "NHL playoffa".

FINALE METROPOLITANSKE SKUPINE
Boston Bruins - Montreal Canadiens (v rednem delu 1:2, 1:4, 4:1, 1:2*)
"Original 6" kluba se bosta že 34. pomerila v končnici, a prvič po 22 letih zunaj 1. kroga. Zgodovinska divizijska tekmeca, ki gojita najhujše rivalstvo v ligi, nimata skrivnosti, hkrati pa se vključno z navijači res ne marata, kar zagotavlja napeto serijo.

Boston je po uvodnem porazu štirikrat zapored premagal Detroit (4:1), pri čemer je blestel vratar Tuukka Rask (96,1 %), medtem ko je izredno uravnoteženi napad opravil svoje na čelu s Patrisom Bergeronom (1 + 4), največkrat, trikrat je zadel Milan Lučić.Za najboljši PP-končnice (37,5 %) ni zaslužen samo kapetan Zdeno Chara, temveč tudi mladi branilec Torey Krug (1 + 4). Najboljše moštvo rednega dela ima jasen cilj - "sveti gral".

Montreal je kot edini z "metlo" opravil v 1. krogu - Tampa Bay ni bila kos razigranim Canadiensom (4:0). Udarnemu napadu Pacioretty - Desharnais - Vanek sploh ni bilo treba izstopati, saj je blestela naveza Brendan Gallagher - Lars Eller (skupaj pet golov), tempo igre je narekoval branilec PK Subban (pet podaj), velika rezerva ostaja tudi raven obramb Careyja Pricea (90,4 %). "Habsi" so imeli še tri dodatne dni premora v primerjavi s Kosmatinci. Po lahkem delu zdaj oboje čaka "vojna", v kateri je sedma tekma zelo verjetna.

Napoved: Boston v sedmih tekmah.

FINALE ATLANTSKE SKUPINE
Pittsburgh Penguins - New York Rangers (1:5, *4:3, 5:2, 3:4*)
Ni ravno "bitka za Pensilvanijo", a tudi v takšnem paru ne manjka blišča in nasprotij dveh popularnih klubov. Čeprav je res, da obe moštvi v 1. krogu nista ravno zadovoljili okusa zahtevnih navijačev. Gre za prvo srečanje v končnici po šestih letih, Rangersi pa v štirih dvobojih sploh še niso ugnali Pingvinov.

Pittsburgh se je pošteno namučil s Columbusom (4:2), pri čemer nihče na posamezni tekmi ni mogel zadržati uvodnega vodstva, vse do šeste tekme, ko bi Pingvini skoraj zapravili celo prednost štirih golov. Kljub napredovanju Pensi niso prepričljivi: kapetan in v rednem delu z naskokom prvi strelec lige Sidney Crosby še čaka na prvi gol, Jevgenij Malkin je zablestel šele na zadnji tekmi, a s hat-trikom. Nenavadno je, da sta najučinkovitejša branilca Matt Niskanen in Paul Martin (oba po osem točk). Veliko vprašanje ostaja forma vratarja Marc-Andre Fleuryja (90,8 %), ki je bil že deležen kritik tudi od trenerja Dana Bylsme.

NY Rangers so trikrat zapravili vodstvo v seriji s Philadelphio (4:3), a na koncu tesno dobili sedmo tekmo s pomočjo podpornih napadalcev (Daniel Carcillo). Veterana Martin St. Louis in Brad Richards (oba 2 + 4) sta prevzela odgovornost v napadu, zlasti ob igralcu več, obramba s poveljnikom Ryanom McDonaghom dobro zapira prostor pred Henrikom Lundqvistom (91,9 %). Vseeno igra ni bila suverena, pogreša se predvsem Rick Nash (0 + 4) in večja napadalnost, pri čemer izstopa neutrudni Norvežan Mats Zuccarello Aasen. Težko predvidljiva serija moštev, ki bosta zaigrali na višji ravni kot v 1. krogu.

Napoved: Pittsburgh v šestih tekmah.

FINALE CENTRALNE SKUPINE
Chicago Blackhawks - Minnesota Wild (3:5, 5:1, 3:4, 1:2, *3:2)
Obnovljeno rivalstvo dveh sosedov, ki drugič zapored igrata med seboj. Vseeno gre za dvoboj branilcev naslova proti največjemu presenečenju 1. kroga, kjer je vloga favorita jasno določena.

Chicago je po uvodnih porazih v St. Louisu (4:2) štirikrat zapored zmagal s skupnih 14:6, pri čemer sta za zmagovite gole skrbela pozdravljena prva zvezdnika Jonathan Toews (3 + 4) in Patrick Kane (3 + 3). Svoje je dodal še prvi branilec Duncan Keith (2 + 5) in napad ter igra z veliko posesti sta znova glavna aduta moštva, ki želi postati dinastija s tretjim naslovom v petih letih. Z vratarjem Coreyjem Crawfordom (93,5 %) v formi in rezervami v prispevku Patricka Sharpa in tudi Mariana Hosse ostajajo Blackhawski favoriti za ponoven naslov.

Minnesota je prehodila še težjo pot in je Colorado (4:3) izločila v podaljšku sedme tekme. Potem ko je Wild prav tako izgubil uvodni tekmi v gosteh, so "divjaki" pod vodstvom Ryana Suterja začeli igrati izjemen forčeking, s katerim so ustavili nalete Plazu. V vrata se je vrnil pozdravljeni novinec Darcy Kuemper (91,3 %), ki pa se je poškodoval ob koncu 7. tekme, tako da je zdaj v prvem planu znova svojeglavi Ilja Brizgalov (82,6 %). V napadu je blestel Zach Parise (3 + 7), ogromno sta dala finska centra Mikko Koivu (1 + 5) in Mikael Granlund (2 + 3), a veliki junak prvega napredovanja po 11 letih je postal Švicar Nino Niederreiter (2 + 2). Lahko po uspehu Wild naredi korak naprej in vrne Blackhawksom za lanskih 1:4?

Napoved: Chicago v šestih tekmah.

FINALE PACIFIŠKE SKUPINE
Anaheim Ducks - Los Angeles Kings (2:3*, 2:1, 3:0, 2:1, *4:3)
Po dveh desetletjih je južna Kalifornija le dočakala prvi dvoboj Ducksov in Kingsov v končnici, s čimer se lahko čezmestno rivalstvo tudi uradno pridruži med najbolj vroči v ligi. Obeta se spektakel za pacifiško krono brez prizanašanja.

Anaheim je proti Dallasu (4:2) zapravil uvodno prednost domačih zmag, na koncu pa se le za las izognil sedmi tekmi, ko je Nick Bonino (3 + 1) odločil podaljšek šeste tekme. Racmanom poveljuje Ryan Getzlaf (3 + 4), ki je kljub poškodbi smrtonosno učinkovit, nič ne zaostaja tudi njegov partner v napadu Corey Perry (2 + 5). Letošnji Ducksi imajo izjemno močan napad, kjer celo legenda Teemu Selanne težko pride do igralnega časa. Težava se skriva v načeti obrambi pod taktirko Cama Fowlerja, kjer bi dodatna poškodba spodnesla krhko ravnotežje. Manjši glavobol pa vzbuja vratarska dilema: proti Zvezdam je začel danski novinec Frederik Andersen (89,2 %), serijo pa je sklenil Švicar Jonas Hiller (100 %).

Los Angeles je spisal zgodovinski preobrat - po treh neznačilno visokih porazih se je vrnil in s štirimi zmagami izločil San Jose. Najboljša obramba lige je začela katastrofalno, na čelu z Jonathanom Quickom (91,4 %), a ravno št. 32 je naredila največji preobrat - dva prejeta gola na zadnjih treh tekmah. Na ledu je tako v obrambi kot v napadu čaral Drew Dought (1 + 6), ki je stabiliziral modro črto, v napadu pa je delo opravil tretji steber moštva Anže Kopitar (4 + 6). Ob učinkovitem Justinu Williamsu in zadetkih Jeffa Carterja ter Mariana Gaborika so Kralji pripravljeni za novo dolgo končnico. Če ne bo na "avtocestnem buliju" sedmih tekem, bo kar manjše razočaranje.

Napoved: Kralji v sedmih tekmah.

P. S.: V 1. krogu pravilno napovedanih 7 od 8 zmagovalcev serij, zgrešil le Minnesoto, zato pa pravilno napovedal dolžino preostalih treh serij na Zahodu. Sreča?


-29 tekem s preobrati

-25-krat odločal en gol

-14 odločitev v podaljšku

- 10 preobratov po zaostanku za več kot en gol

-7 izenačenj v zadnjih 2:30 igre

Po statističnih gurujih Severne Amerike Elias Sports: Anže Kopitar je prvi igralec, ki je dosegel točko na vseh sedmih tekmah "playoff" serije po Pavlu Dacjuku leta 2011.