Anže Kopitar je bil s štirimi goli in šestimi podajami glavni junak redko videnega preobrata. Foto: Reuters
Anže Kopitar je bil s štirimi goli in šestimi podajami glavni junak redko videnega preobrata. Foto: Reuters
Joe Pavelski (San Jose Sharks) - Jonathan Quick (Los Angeles Kings)
Jonathan Quick je po katastrofalnem začetku zdaj znova v pravi formi in je na zadnjih treh tekmah prejel le dva gola. Foto: Reuters

To je ena tistih stvari, katerih se bomo spominjalo, ko ne bomo več igrali. Zdaj v tem trenutku, smo navdušeni nad dejstvom, da smo napredovali, saj na koncu šteje samo to.

Kapetan LAK-a Dustin Brown o zgodovinskem preobratu.
Justin Williams in Anže Kopitar (LA Kings)
Specialist za odločilne tekme Justin Williams je prispeval perfektno podajo za zmagoviti Kopitarjev gol. JW je v karieri odigral peto 7. tekmo, na teh srečanjih je zdaj zbral že 5 golov in 5 podaj. Foto: Reuters
Antti Niemi (San Jose Sharks)
Po dveh menjavah na 4. in 5. tekmi je moral Antti Niemi mesto med vratnicama prepustiti novincu Alexu Stalocku, a zdaj je izkušeni Finec znova dobil priložnost, a je tako kot vsi Sharksi zatajil. Foto: Reuters
Nino Niederreiter (Minnesota Wild)
Švicar Nino Niederreiter je v 6. minuti podaljška poskrbel za največje presenečenje 1. kroga končnice: Minnesota je izločila Colorado, najprijetnejše presenečenje rednega dela sezone. Foto: Reuters
Daniel Carcillo (NY Rangers) - Steve Mason (Philadelphia Flyers)
Daniel Carcillo je tri leta igral za Philadelphio, potem pa bil del čistke, ki je prizadela tudi Jeffa Carterja in Mika Richardsa. Na začetku sezone je podpisal za Los Angeles, nato pa je januarja prodan v NY Rangerse. Foto: Reuters
Patrick Roy (Colorado Avalanche)
Patrick Roy je kot vratar zaključil izjemno kariero s porazom v podaljšku končnice proti Minnesoti, zdaj pa je na tak način sklenil odlično krstno sezono v vlogi glavnega trenerja Colorada. Foto: Reuters
Kingsom uspel nevsakdanji podvig

Slovenski hokejski superzvezdnik je ob koncu 2. tretjine poskrbel za vrhunec večera, ko je z mojstrovino zadel za 2:1, kar je tudi prelomilo odločilno srečanje serije Los Angeles - San Jose. V vratih gostov je z 39 obrambami blestel Jonathan Quick, ob koncu so se Morski psi povsem zlomili in izgubili s 5:1, serija pa je tako po uvodnih treh zmagah Sharksov s 3:4 pripadla Kingsom. Kopitarjeve Kralje zdaj v nadaljevanju boja za Stanleyjev pokal čaka finale Pacifiške divizije proti sosedom iz Anaheima.

AK11 na vrhu lestvice najučinkovitejših
Anže Kopitar je ob koncu suverene zmage prispeval še podajo, s čimer je na sedmih tekmah zbral 10 točk (4 goli in 6 podaj), kar pomeni, da si AK11 še s trojico deli prvo mesto med najučinkovitejšimi igralci končnice 2014. A v 2. krog je napredoval le še Zach Parise (Minnesota), medtem ko sta Paul Stastny in Nathan MacKinnon izpadla (oba Colorado).

San Jose povedal na štartu 2. tretjine
V 1. tretjini so Morski psi več streljali (14:9), a nevarnejši so bili poskusi Kraljev, tako da se je Antti Niemi izkazal s tremi izrednimi obrambami, najlepšo priložnost pa je imel ob igralcu več ravno Kopitar. Že po 28 sekundah 2. tretjine so gostitelji vendarle kronali pobudo: z razdalje je streljal branilec Matt Irwin in izkoristil gnečo pred pokritim Jonathanom Quickom.

Doughty zaključil obleganje
Prednost se je obdržala vsega štiri minute, ko so si Sharksi privoščili dve izključitvi, s katerimi so imeli Kingsi dva igralca več na ledu. Šlo je sicer za vsega 6 sekund, a je bilo dovolj, da je Kopitar dobil sodniški met in sledilo je obleganje, ki ga je po odbitku zaključil prvi branilec gostov Drew Doughty. Nedisciplina LA-ja je vrnila pobudo San Joseju, a je blestel Quick, ki je tako ob igralcu manj "oropal" Patricka Marleauja.

Mojstrovina Kopitarja za 2:1
Ko so gostje izničili vse štiri kazni v 2. tretjini, je prišel čas za kazen. Anže Kopitar je začel akcijo, Kyle Clifford je prešel v napadalno tretjino in podaljšal do ograde, kjer je po desni prodrl Justin Williams. Veteran sedmih tekem je odlično podal v sredino, kjer je pridrsal Hrušičan in slovenski hokejski zvezdnik je velemojstrsko poslal Niemija v drugo stran v prazno, sam pa zadel v tako rekoč prazen gol.

Dvome razblinila novinca
San Jose bi moral pritisniti, a začetek 3. tretjine je pripadel klubu iz južne Kalifornije. V 45. minuti je udarila naveza dveh novincev: Tanner Pearson in Tyler Toffoli, prvi je prispeval premeteno podajo, drugi pa mirno zadel v desni zgornji kot za 3:1. Pravega odgovora šokiranega San Joseja ni bilo več, brez pritiska pa tudi umik vratarja ni obrodil sadov. Kralji so z dvema goloma v prazno mrežo potrdili zgodovinski preobrat in napredovanje v finale Pacifiške divizije, kjer jih čaka sosedski obračun z Anaheimom.

Veliki preobrat uspel le trem moštvom
San Jose je dobil prve tri tekme kalifornijskega obračuna v 1. krogu končnice s skupnih 17:8, a nato je Los Angeles pod grožnjo izpada slavil trikrat zapored (s skupnih 13:4) in izenačil polfinale Pacifiške divizije.

Kingsi so postali šele deveto moštvo, ki je v dolgi in bogati zgodovini najmočnejše hokejske lige na svetu izsililo sedmo tekmo, potem ko so zaostajali z 0:3. A veliki met je izmed 177 moštvom s takšnim zaostankom na koncu s četrto zaporedno zmago uspel le štirim. Toronto Maple Leafs so leta 1942 proti Detroitu tako celo osvojili Stanleyjev pokal. Leta 1975 so NY Islandersi na takšen način v 1. krogu izločili Pittsburgh. Kot zadnji je ta podvig uspel Philadelphii leta 2010 v 2. krogu proti Bostonu, pri čemer sta bila člana Flyersov tudi zdajšnja napadalca Kingsov Jeff Carter in Mike Richards.

Rangersi prek Letalcev do Pingvinov
24 ur po 6. tekmi se je že odločala serija NY Rangers - Philadelphia. Odločila sta podporna napadalca Newyorčanov v 2. tretjini. Dolgoletni Letalec Daniel Carcillo je po dveh tekmah sedenja na tribuni zadel v 24. minuti, ko je izkoristil podajo Matsa Zuccarella iz obrata. Zmagoviti gol tekme in s tem serije je prišel v 32. minuti, ko je Derick Brassard podal pred gol, kjer je takoj streljal Benoit Pouliot. Pri gostih je blestel vratar Steve Mason (29 obramb), upanje pa je na začetku zadnje tretjine vlil novinec Jason Akeson. Flyersi so ob koncu zaman pritiskali proti Henriku Lundqvistu in Rangersi so napredovali v finale Metropolitanske divizije, kjer bodo izzvali Pittsburgh.

Plaz ukrotil in izločil mladim Švicar
Podvig je uspel Minnesoti, ki je dobila sedmo tekmo na najbolj dramatičen način - v podaljšku. Colorado je doma kar štirikrat povedel, a so se "divjaki" vedno znova izenačili, od tega dvakrat v zadnji tretjini. Podaljšek je izsilil branilec Jared Spurgeon, ki je potrpežljivo počakal in matiral Semjona Varlamova, ki ni imel najboljšega večera. Gostje je nato prizadela poškodba vratarja Darcyja Kuemperja, ki je mesto moral prepustiti Ilji Brizgalovu.

Svojeglavi Rus je branil na prvih dveh tekmah v Denverju in obe izgubil, tokrat pa je v 13 minutah posredoval le enkrat, a ob izredni priložnosti Paul Stastnyja. V šesti minuti podaljška sta Danny Heatley (gol in 2 podaji na tekmi) in Nino Niederreiter krenila v protinapad in mladi Švicar je z natančnim strelom od vratnice popeljal Wild v 2. krog boja za Stanleyjev pokal.


KONČNICA, 1. KROG

VZHOD - METROPOLITANSKA SKUPINA

NY RANGERS - Philadelphia - 4:3
2:1 (0:0, 2:0, 0:1)
Carcillo 24., Pouliot 32.; Akeson 45.
Obrambe: Lundqvist 24; Mason 29.

Columbus - PITTSBURGH - 2:4


VZHOD - ATLANTSKA SKUPINA

BOSTON - Detroit - 4:1
MONTREAL - Tampa Bay - 4:0


ZAHOD - CENTRALNA SKUPINA

Colorado - MINNESOTA - 3:4
* 4:5 (2:1, 0:1, 2:2) - v podaljšku
Holden 3., McGinn 14., Stastny 43., Johnson 52.; Koivu 9., Heatley 28., Niedereitter 47., 66., Spurgeon 58.
Obrambe: Varlamov 30; Kuemper 17, Brizgalov 1.

CHICAGO - St. Louis - 4:2


ZAHOD - PACIFIŠKA SKUPINA

San Jose - LOS ANGELES - 3:4
1:5 (0:0, 1:2, 0:3)
Irwin 21.; Doughty 25., Kopitar 38., Toffoli 45., Brown 58. (podaja Kopitar), Pearson 60.
Obrambe: Niemi 25; Quick 39.

Dallas - ANAHEIM - 2:4

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

KONČNICA 2. KROG

METROPOLITANSKA SKUPINA

Četrtek:
BOSTON - MONTREAL

ATLANTSKA SKUPINA

Petek:
PITTSBURGH - NY RANGERS

CENTRALNA SKUPINA

Petek:
CHICAGO - MINNESOTA

PACIFIŠKA SKUPINA

Sobota:
ANAHEIM - LOS ANGELES

Velemojstrovina Kopitarja za veliki preobrat

Vrhunci tekme SJS - LAK 1:5

Odločilni gol v podaljšku 7. tekme v Denverju

To je ena tistih stvari, katerih se bomo spominjalo, ko ne bomo več igrali. Zdaj v tem trenutku, smo navdušeni nad dejstvom, da smo napredovali, saj na koncu šteje samo to.

Kapetan LAK-a Dustin Brown o zgodovinskem preobratu.
Kingsom uspel nevsakdanji podvig