Marian Gaborik je takole popeljal Evropo v vodstvo, ko je premagal moštvenega kolega Jonathana Quicka. Hokejista sta klubska soigralca Anžeta Kopitarja. Foto: Reuters
Marian Gaborik je takole popeljal Evropo v vodstvo, ko je premagal moštvenega kolega Jonathana Quicka. Hokejista sta klubska soigralca Anžeta Kopitarja. Foto: Reuters
Zdeno Chara, Jaroslav Halak
Steber evropske obrambe Zdeno Chara in njegov rojak Jaroslav Halak, ki je blestel v vratih selekcije stare celine. Foto: Reuters
Kanada
Kanadčani so začeli z visoko zmago, ko so Čehe nadigrali s kar 6:0. Foto: Reuters
Evropski hokejisti boljši od Američanov

Evropa je povedla v peti minuti po odlični hitri akciji drugega napada. Mats Zuccarrello je v nevtralni tretjini ob ogradi prepustil ploščico Fransu Nielsenu, ki je bil v naletu. Danski napadalec je zadrsal po desni strani in podal pred vrata, kjer je pridrsal Slovak Marian Gaborik, ki je matiral svojega soigralca pri Los Angelesu Jonathana Quicka.

Ameriška mreža se je zatresla tudi po dobrih štirih minutah igre v drugi tretjini, ko sta po veliki napaki hokejistov ZDA sama pred Quicka prišla Švicar Nino Niederreiter in Nemec Leon Draisaitl, ki sta si izmenjala vojno podajo, nato pa je Draisaitl premagal nemočnega ameriškega vratarja. Minuto in pol pred koncem druge tretjine je končni izid postavil Francoz Pierre-Edouard Bellemare, ki je plošček v mrežo preusmeril po strelu Jannika Hansena. Odličen je bil slovaški vratar Jaroslav Halak, ki je ubranil 35 strelov. Američani so sicer bistveno večkrat streljali na njegova vrata, saj je bilo razmerje 35:17.

"Pokazali smo, da gre naša igra v prvo smer. Te turneje nismo dobro začeli, tokrat pa smo dobro nadzirali plošček. Nasprotniku nismo dovoljevali pobude, prav tako nismo delali nepotrebnih napak. Tudi obramba je bila zbrana in je pot do našega gola zanje naredila zelo zahtevno," je po tekmi povedal Kopitar, ki je kapetan evropske ekipe in center prvega napada, kjer igrata še Slovaka Tomaš Tatar in Marian Hossa.

Visoka zmaga Kanadčanov
Na drugi tekmi je Kanada poskrbela za navdušenje domačih navijačev. Hokejisti z javorjevimi listi na prsih so s kar 6:0 odpravili Češko. Prvi zadetek je v deveti minuti dosegel Sidney Crosby. Kanadski kapetan se je izkazal še z dvema podajama.

Na turnirju v Torontu sodeluje osem ekip, šest najboljših reprezentanc in dve "All Star" selekciji. Poleg velikih šestih, Kanade, ZDA, Finske, Švedske, Rusije in Češke, sta to še selekcija najboljših severnoameriških hokejistov do 23 let in selekcija preostanka Evrope, za katero igrajo hokejisti iz Nemčije, Slovaške, Švice, Francije, Danske, Avstrije, Norveške in Slovenije.


Skupina A:
EVROPA - ZDA 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)
Gaborik 5., Draisaitl 25., Bellemare 39.

KANADA - ČEŠKA 6:0 (3:0, 2:0, 1:0)
Crosby 9., Marchand 18., Bergeron 20., Thornton 28., Toews 35., Pietrangelo 53.

Ponedeljek ob 21.00:
ČEŠKA - EVROPA

Sreda ob 2.00:
KANADA - ZDA

Četrtek ob 2.00:
KANADA - EVROPA

Petek ob 2.00:
ČEŠKA - ZDA


Skupina B, nedelja ob 21.00:
RUSIJA - ŠVEDSKA

Ponedeljek ob 2.00:
FINSKA - SEVERNA AMERIKA U-23

Torek ob 2.00:
SEVERNA AMERIKA U-23 - RUSIJA

Torek ob 21.00:
FINSKA - ŠVEDSKA

Sreda 21.00:
SEVERNA AMERIKA U-23 - ŠVEDSKA

Četrtek ob 21.00:
FINSKA - RUSIJA

Po dve najboljši ekipi iz skupine se uvrstita v polfinale (24. in 25. septembra), finale pa bo odigran na dve zmagi (27. in 29. septembra ter morebitna tretja tekma 1. oktobra).

Evropski hokejisti boljši od Američanov