Neizmerno veselje hokejistov Los Angelesa, ki jih v letošnji sezoni res ni mogoče nikoli odpisati. Za nagrado so se
Neizmerno veselje hokejistov Los Angelesa, ki jih v letošnji sezoni res ni mogoče nikoli odpisati. Za nagrado so se "Kopi" in kolegi uvrstili v drugi veliki finale v zadnjih treh letih. Foto: Reuters

Smo šele na tri četrt poti. Pred nami je še veliki izziv.

Podajalec pri zmagovitem golu Justin Williams
kapetan Dustin Brown (Los Angeles Kings)
Kralji so vrnili Blackhawksom za lanski poraz v finalu Zahoda, ko so sami bili branilci naslova. Po vraževerni tradiciji se kapetan Dustin Brown ni dotaknil pokala za prvake Zahodne konference, saj se bojujejo za drugi srebrni pokal. Foto: Reuters

Težko se je sprijazniti, da je konec sezone.

Kapetan Chicaga Jonathan Toews.
Corey Crawford (Chicago Blackhawks) - Marian Gaborik (Los Angeles Kings)
Marian Gaborik je takole izsilil podaljšek. Slovak je v 53. minuti z že 12. golom v končnici izenačil na 4:4, pri čemer je 24. točko vpisal tudi Anže Kopitar, najučinkovitejši igralec končnice Lige NHL. Foto: Reuters
Willy Mitchell in Justin Williams (Los Angeles Kings)
Kralj Justin Williams je s 7. golom in 14. točko na odločilnih sedmih tekmah v karieri postavil rekord Lige NHL in upravičil vzdevek "Gospod sedma tekma". Foto: Reuters
Patrick Sharp (Chicago Blackhawks)
Patrick Sharp je ob izteku prvih dveh tretjin dvakrat prinesel vodstvo Chicagu, ki pa na koncu koncev ne bo ubranil Stanleyjevega pokala in tako nasledil Detroit 1998. Foto: Reuters
Andrew Shaw, Patrick Kane in Brandon Saad (Chicago Blackhawks)
Glavni razlog, da je Chicago po 1:3 ujel Los Angeles, je bil brez dvoma Patrick Kane, ki je na sedmi tekmi dodal dve novi podaji in je na zadnjih treh tekmah prispeval kar devet točk (2+7). Foto: Reuters
Kralji dobili podaljšek v Chicagu

Najverjetneje najboljša hokejska serija zunaj finala v zadnjih 20 letih je dobila najboljši možni konec - po sedmih izrednih tekmah je odločal podaljšek, v katerem so bili Kingsi odločnejši in srečnejši. V 6. minuti je vnovič zablestel "gospod 7. tekma" Justin Williams, ki je podal do branilca Aleca Martineza. Močan strel 26-letnega branilca je spremenil smer, pri čemer je veliko delo opravil Tyler Toffoli, bistveno pa je plošček preusmeril branilec Blackhawksov Nick Leddy in Corey Crawford je bil premagan, prvaki pa izločeni.

V finalu po treh sedmih tekmah!
Los Angeles je tako s 5:4 dobil sedmo tekmo in s 4:3 v zmagah izločil branilca naslova Chicago. Kralji so postavili nov rekord, saj so postali prvo moštvo v bogati zgodovini Lige NHL, ki so se prebili do velikega finala s tremi zmagami v serijah s po sedmimi tekmami, pri čemer so San Jose, Anaheim in zdaj Chicago izločili v gosteh! Pri tem so varovanci Darryla Sutterja v 1. krogu proti Morskim psom zaostajali že z 0:3 v zmagah, nato so sosede Racmane izločili kljub zaostanku z 2:3.

V četrtek začetek boja za Stanleyjev pokal
Zdaj čaka najučinkovitejšega hokejista končnice Anžeta Kopitarja in tovariše nekaj dni počitka in priprave na drugi finale Lige NHL v zadnjih treh sezonah. V boju za Stanleyjev pokal bodo nasproti zdaj favoriziranim Kingsom stali NY Rangersi. Prva tekma boja za hokejski sveti gral bo v noči s srede na četrtek: tekma v Los Angelesu se bo začela v četrtek ob 2. uri zjutraj po slovenskem času.


Film sedme tekme

Prvi buli na tekmi je po dvoboju prvih centrov Anže Kopitar - Jonthan Toews pripadel gostom, ki pa so v 5. minuti doživeli hladno prho. Znova je udaril 2. napad Blackhawksov: vroči Patrick Kane je podal izza gola, Brandon Saad pa zadel iz mrtvega kota za 1:0. Kmalu je bil izključen specialist za sedme tekme Justin Williams in ob igri več so branilci naslova podvojili prednost. Branilec Brent Seabrook je ostro podal pred gol, kjer se je plošček od Kana odbil na drugo vratnico, kjer je osamljeni Jonathan Toews samo potisnil plošček v odprta vrata.

Bliskovito izenačenje Kraljev ...
Po bledem prvem "power-playju" za Kingse je prvič poskusil Anže Kopitar, ki je preigral Seabrooka, a zgrešil okvir vrat. Kalifornijci so se zbudili in Tyler Toffoli je iz idealnega položaja zadel notranji del leve vratnice. Sreča se je gostom nasmehnila v naslednjem napadu v 17. minuti, ko je po strelu Dustina Browna Jeff Carter z izjemnim refleksom in bejzbolskim udarcem znižal na 2:1. Že čez slabo minuti je bilo izenačeno, ko se je za izključitev odkupil Justin Williams, ki je dosegel že 13. točko na sedmi 7. tekmi kariere.

... ki pa je trajalo 12 sekund
A nepričakovano izenačenje Kraljev je zdržalo samo 12 sekund, ko je Patrick Sharp pobegnil po desni strani in s poskakujočim ploščkom premagal neprepričljivega Jonathana Quicka, ki je tako v zadnjih 12 strelih Chicaga prejel še peti gol. Na drugi strani je Corey Crawford z dvema obrambama preprečil izenačenje še pred iztekom dramatičen 1. tretjine.

Sharp kaznoval nediscplinirane Kralje
Drugi del je prinesel pritisk Chicaga, a Los Angeles je izenačil sredi tekme, ko je Tyler Toffoli pospravil odbitek po strelu branilca Matta Greena. Sledil je niz kazni Kraljev, ki so izničili tudi 46 sekund igre 5 na 3, a nediscplina je bila kaznovana v 39. minuti. Drugič na tekmi je zadel Patrick Sharp, pri čemer je ploščku v lastno mrežo z odbojem pomagal Jake Muzzin, medtem ko je bil Quick tudi brez palice.

Gaborik poskrbel za podaljšek
V tretji tretjini so Kalifornijci pritiskali, a Čikažani so se spretno branili. Borbenost in nepopustljivost se je Los Angelesu obrestovala v 53. minuti, ko je končno zadel tudi prvi napad: Anže Kopitar je popeljal plošček iz svoje tretjine, kapetan Dustin Brown pa spretno preigraval in streljal s polrazdalje, odbitek je v 4:4 spremenil Marian Gaborik. Slovak je dosegel že 12. gol v končnici, Kopitar pa je dosegel še 24. točko v končnici 2014.

Zadnje nervozne minute rednega dela so prinesle priložnosti na obeh straneh, še prav v zadnjih sekundah sta zagrozila Brown in Andrew Shaw, a sta se tako Crawford in Quick izkazala. Pravi finale pred finalom, ki ga v hokejski Severni Ameriki že označujejo za epski, je tako dobil zasluženi podaljšek.

"Težko je v tem trenutku vse povedati. Globoko v sebi smo vedeli, da nam lahko uspe. Vso tekmo smo lovili rezultat. Opravili smo delo in to kaže na karakter, ki je v naši ekipi. To je neprecenljivo," je po tekmi povedal najučinkovitejši hokejist letošnje končnice Lige NHL Kopitar.

Liga NHL, končnica

Finale Zahoda, sedma tekma:
Chicago - LOS ANGELES - 3:4
4:5 (3:2, 1:1, 0:1) - podaljšek
Saad 6., Toews 9., Sharp 18., 39.; Carter 17., Williams 18., Toffoli 31., Gaborik 53. (podaja Kopitar), Martinez 66.
Obrambe: Crawford 28; Quick 37.

SPORED FINALA STANLEYJEVEGA POKALA 2014
Prva tekma, četrtek ob 2.00:
LOS ANGELES - NY RANGERS

Druga tekma, nedelja ob 1.00:
LOS ANGELES - NY RANGERS

Tretja tekma, torek, 10. junija ob 2.00:
NY RANGERS - LOS ANGELES

Četrta tekma, četrtek, 12. junija ob 2.00:
NY RANGERS - LOS ANGELES

--------------------------------------
Peta tekma, sobota, 14. junija, ob 2.00:
LOS ANGELES - NY RANGERS

Šesta tekma, torek, 17. junija, ob 2.00:
NY RANGERS - LOS ANGELES

Sedma tekma, četrtek, 19. junija, ob 2.00:
LOS ANGELES - NY RANGERS


V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Zmagoviti gol Martineza v podaljšku 7. tekme

Vrhunci tekme Blackhawks - Kings

Smo šele na tri četrt poti. Pred nami je še veliki izziv.

Podajalec pri zmagovitem golu Justin Williams

Težko se je sprijazniti, da je konec sezone.

Kapetan Chicaga Jonathan Toews.
Kralji dobili podaljšek v Chicagu