Anže Kopitar je bil dan po mojstrovini na prvi tekmi finala najpogostejša tarča novinarjev po četrtkovem treningu Kraljev. Foto: Reuters
Anže Kopitar je bil dan po mojstrovini na prvi tekmi finala najpogostejša tarča novinarjev po četrtkovem treningu Kraljev. Foto: Reuters
Hokejisti Los Angelesa
Hokejisti Los Angelesa so v četrtek opravili krajši trening. Plakati v ozadju jih spominjajo na največje uspehe New Jerseyja. Če Kralji zmagajo še trikrat, bodo svojega (sploh prvega) lahko izobesili v Staples Centru. Foto: Reuters
Simon Gagne, Jonathan Bernier in Andrej Loktjonov
Trojka kraljevih rezervistov - Simon Gagne, Jonathan Bernier in Andrej Loktjonov. Foto: Reuters
NHL: Kopitar odločil prvo tekmo finala

Prvo tekmo je v podaljšku s spektakularnim golom odločil Anže Kopitar, ki pred sobotno tekmo ostaja miren: "Ko smo v sredo prišli do zmage, smo to sprejeli, kot da je izid še vedno 0:0 v zmagah. Moramo se zbrati in začeti iz ničle. Samo s takim pristopom lahko spet pridemo do tistega, kar si tako močno želimo."

Dva dneva premora priša prav
Med obema tekmama na severovzhodu ZDA sta dva dneva premora, česar se veseli tudi najboljši slovenski hokejist: "Nikoli ni slabo, da imaš dva dneva premora. To velja sploh za tokratni primer, saj se je prva tekma zavlekla v podaljšek. V dvorani je bilo izjemno vroče, nekateri so bili kar malo dehidrirani, dodaten prost dan bo tako prišel še kako prav."

Lovijo rekordno deseto zmago v gosteh
Kralji so nanizali (vseh) devet zmag na gostujočem ledu, s čimer so postavili rekord po zaporednih gostujočih zmagah v končnici. Če bi zmagali tudi v noči na nedeljo, bi z desetico postavili tudi absolutni rekord gostujočih zmag v eni končnici.

Zmage proti zmagovalcem divizij
Neverjetne gostujoče zmage so tako ali tako že rekordne, a dosežek Los Angelesa je še mnogo bolj vreden. Težko je namreč primerjati, denimo, zmage prvega ali drugega nosilca, ki v gosteh premagujeta slabše ekipe, in to že ob vodstvu v zmagah z 2:0, ki sta si ga priborila na domačem ledu. Kralji pa so vse storili na najtežji način - zmagovali so proti (na papirju) boljšim ekipam (samim zmagovalcem divizij), in to na začetku serij.

Vabljeni k branju:
- Napoved in pregled obeh moštev
- Pod lupo: Statistični sladkorčki pred finalom
- "Prekletstvo palice" iz leta 1993
- Vihrava sezona LA Kingsov
Finale Stanleyjevega pokala 2012 "v živo" spremljajte tudi na MMC-ju, kjer lahko s komentiranjem preganjate morebitno zaspanost in delite svoje mnenje o dogajanju na ledu. Za kakšno zanimivost ali vprašanje pa spremljajte tudi "čivke" @lavkeri in @duledoz oz. pod oznako #stane

Na drugih tekmah igrali vedno še bolje
Zmage na prvi tekmi vseh treh serij so hokejiste Los Angelesa le sprostile, saj so na drugih tekmah veliko lažje prišli do zmag - Vancouver so premagali s 4:2 (Dustin Brown je zabil dva gola ob igri s hokejistom manj), St. Louis s 5:2 (že po prvi tretjini so vodili s 4:0) in Phoenix s 4:0 (Jeff Carter je zabil hat-trick).

Brown: "Nova zmaga bi jim uničila moralo"
Tega se zaveda tudi kapetan Brown: "Na vseh drugih tekmah smo igrali sijajno. Za to so bili zaslužni predvsem začetki teh tekem, na katerih smo prav zaradi prve zmage igrali izjemno sproščeno. Z dvema gostujočima zmagama lahko tekmecu povsem uničiš moralo." In to je Kraljem v letošnji končnici vselej uspelo, po vrnitvi v Staples Center z vodstvom 2:0 so bile vse serije praktično končane.

Kopitar pohvalil vpliv trenerja
Trener LA-ja Darryl Sutter je najzaslužnejši, da med njegovimi varovanci še ni zaznati evforije. Kopitar tako razlaga: "Trener nas vedno postavi na realna tla. Je zelo pošten in iskren, vedno nam pove, kaj si misli in kakšna je pot do zmage. In on je eden od glavnih vzrokov za naš preporod."

Kralji pripravljeni na nabrušene tekmece
Sutter, ki drugič vodi ekipo v velikem finalu, pred drugo tekmo razmišlja: "Tekma številka ena je za nami in ni več pomembna. Kar vemo o New Jerseyju, je to, da doma igrajo izjemno. Pred začetkom serije so imeli doma razmerje zmag 6-2, zato vemo, da je to njihov adut. V soboto bodo prav gotovo nabrušeni za zmago."

NHL: Kopitar odločil prvo tekmo finala